Allerede i desember ble det klart at 2016 skulle bli den ikoniske Reverso-modellens år. 85-årsjubilanten er en udødelig klassikeren med mange fans her hjemme, og fortvil ikke – Tidssonen kommer tilbake med en kikk på flere av de nye Reverso-modellene i tiden som kommer. Men før det, er det en annen ny modell som også fortjener litt oppmerksomhet.
For å forstå magien i den nye Jaeger-LeCoultre Duomètre Quantième Lunaire, er man nødt til å forstå «dual wing»-konseptet. Dette innebærer at urverket er delt opp i to separate deler, hvor tidsvisningen og andre komplikasjoner er fordelt på hver sin individuelle kraftkilde. I praksis betyr dette to separate fjærhus og hjulverk, som reguleres av ett felles organ. På den måten er tanken å minimere energi og presisjonstap, som eller oppstår som følge av interaksjonen mellom de ulike funksjonene og mekanismene.
Å kalle Jaeger-LeCoultre Duomètre Quantième Lunaire en helt ny modell, er egentlig en liten overdrivelse. Duomètre-kolleksjonen så dagens lys med introduksjonen av Duomètre Chronographe i 2007, og den første Duomètre Quantième Lunaire ble introdusert i 2010. Siden da har Jaeger sluppet flere variasjoner på temaet, både i 42 og 40.5 mm størrelse.
ANNONSE
Visuelt sett er ikke årets modell (ref. 6043420) så rent ulik den nyeste Duomètre-modellen i rødt gull (ref. 6042522), som ble introdusert i fjor . Årets modell har imidlertid en mindre urkasse i hvitt gull, som måler 40.5 mm mot ref. 6042522 sine 42 mm. I tillegg byr den nye modellen på mindre estetiske justeringer av elementer urskiven, inkludert en mer detaljert indikatordisk for månefasen.
På venstre side av den sølvfargede urskiven, finner vi indikatoren for månefase, som er integrert i underskiven for datovisning. På høyre side, finner vi visningen av timer og minutter, som et symmetrisk riktig motstykke. Symmetrien fortsetter med de to åpne vinduene, som begge eksponerer deler av urverket og to indikatorer for gangreserve – en for hvert fjærhus.
Når det kommer til visningen av sekunder, har Duomètre Quantième Lunaire noen artige triks på lur. Den sentrale sekundviseren fungerer slik man forventer, og er attpåtil utstyrt med en praktisk nullstillingsfunksjon som aktiveres i det kronen trekkes ut. Underskiven kl. 6 viser 1/6-sekund, og er i tilegg av den hoppende sorten, som beveger seg i diskrete hopp fremfor en myk kontinuerlig gange. Dette skaper en bevegelse og energi på urskiven som mange entusiaster vet å sette pris på. Det er kanskje nettopp slike små detaljer, som bidrar til Jaeger sitt rykte som «urmakernes urmaker».
Jaeger sitt renommé er også i høy grad bygget rundt deres evne til å produsere gode urverk, og Duomètre Quantième Lunaire sitt in-house kaliber 381 er intet unntak. Dette manuelt opptrekkbare verket består av totalt 374 deler, hvor hvert av de 2 fjærhusene byr på 50 timer gangreserve. Frekvensen er 21.600 vph (3 Hertz). Rent estetisk er verket en fryd for øyet, hvor tradisjonell finishering er utført i en stil som begynner å bli ganske gjenkjenbart Jaeger-LeCoultre.
Prisen er foreløpig klar, men det har blitt antydet at Jaeger-LeCoultre Duomètre Quantième Lunaire får en pris på rundt 40.000 amerikanske dollar.
Mer informasjon om Jaeger-LeCoultre er tilgjengeli på jaeger-lecoultre.com.
ANNONSE