Leses nå
Introduserer Jaeger-LeCoultre Geophysic True Second og Universal Time

Introduserer Jaeger-LeCoultre Geophysic True Second og Universal Time

Sveitsiske Jaeger-LeCoultre lanserer to nye modeller i Geophysic-kolleksjonen. Begge får hjertet til å hoppe.

Da vi tok en liten prat med Jaeger-LeCoultre på Grand Hotel i forrige uke, ble vi fortalt at store ting var på gang hos det Le Sentier-baserte manufakturet. Det ble hintet til lanseringen av fire referanser, som ikke var helt dressklokker, men ei heller moderne sportsur.

I går ble imidlertid sløret løftet, og to nye modeller i Geophysic-kolleksjonen ble lansert. Kolleksjonen henter sin inspirasjon fra Jaeger-LeCoultre sin historiske Geophysic modell fra 1958, som med sine svært gode antimagnetiske egenskaper, var et kronometer designet med vitenskapsmenn i tankene.

Jaeger-LeCoultre Geophysic True Second, er den enkleste av de to nye modellene, med visning av timer, minutter, sekunder og dato. Urkassen, som er tilgjengelig i stål eller rødt gull, byr på klassiske enkle former, og en diameter på 39,6 millimeter. Kombinert med tykkelsen på 11,7 mm, vil nok dimensjonene havne i mange entusiasters «sweet spot».


ANNONSE


geophysic_true_second_ss_fb

Uret skjuler imidlertid en sjelden teknisk hemmelighet, som til dels avsløres av navnet. Og i det man observerer viserne bevege seg over den sølvfargede urskriven, er hemmeligheten avslørt: sekunderviseren «hopper».

En av de mest karakteristiske åpenbare kjennetegnene på mekaniske ur kontra quartz, er så godt som alltid en sekundviser som beveger seg i tilsynelatende kontinuerlig flytende bevegelse, fremfor quartz-klokkenes hakkede diskrete hopp.

Lekre former og fin kontrast mellom ulike typer finish.
Lekre former og fin kontrast mellom ulike typer finish.

Komplikasjonen, som kalles dead-beat seconds eller seconde morte, er langt i fra noe nytt påfunn – men spesielt utbredt er den ikke. I senere tid har komplikasjonen funnet veien til modeller fra mindre frittstående merker som F.P. Journe, Grönefeld, og Habring² , men at et stort og anerkjent manufaktur som JLC nå ruller dette ut i stor skala, er bemerkelsesverdig.

geophysic_true_second_ss_back

True seconds-mekanismen (som JLC har valgt å kalle den), er imidlertid ikke et villkårlig innfall, men er ment å være et tydelig uttrykk for urverkets presisjon. Bak safirkrystallen i Geophysic True Seconds sitt baklokk, sitter nemlig det nye selvtrekkende in-house kaliber 770, som demonstrerer manufakturets tekniske kompetanse og kontinuerlige streben etter innovasjon. Verket har omkring 40 timer gangreserve, og tikker frekvens på 28.800 vph.

gyrolab_0
Gyrolab.

I et forsøk på redusere friksjon, har balansjehjulet en ikke-sirkulær konstruksjon, kalt Gyrolab. Denne ble første gang ble introdusert med «testklokken» Master Compressor Extreme Lab 1 i 2007, og 8 år senere har Gyrolab for første gang blitt integrert i en ordinær kolleksjon.

Kaliber 770 byr på sedvanlig høyt JLC-nivå av finish, rotor i massivt gull, og har gjennomgått Jaeger sin etter hvert velkjente «1000 Hours Control»-test.

geophysic_universal_time_pg_front

Andre modell ut, Jaeger-LeCoultre Geophysic Universal Time, byr på et langt mer komplekst ytre. Også denne modellen byr på dead-beat seconds, og med sitt blå lakkerte kart på urskiven, er det ingen tvil om at vi har med en worldtimer å gjøre. Funksjonsmessig fungerer avlesningen av verdenstid ved at den indre ringen med 24-timersskala forflytter seg relativt til markeringene for bynavn.

Dimensjonsmessig er Geophysic Universal Time noe større enn Geophysic True Second, men urkassen i stål eller rødt gull på 41.6 mm og 11,84 mm, er fortsatt godt innenfor de fleste sine preferanser for denne typen ur.

geophysic_universal_time_ss

Urverket, et nytt selvtrekkende kaliber 772, er nært beslektet med tidligere nevnte kaliber 770. Gangreserven og frekvensen oppgis å være identiske, med henholdsvis 40 timer og 28.800 vph.

Prisen (før avgifter) for Geophysic True Second er oppgitt til 8.500 euro (stål) / 17.000 euro (rødt gull), mens Geophysic Universal Time er priset til 14.500 euro (stål) / 24.000 euro (rødt gull).

Mer informasjon er tilgjengelig på merkets nettsted.


ANNONSE


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.