Leses nå
Jaeger-LeCoultre puster nytt liv i Duometre-kolleksjonen

Jaeger-LeCoultre puster nytt liv i Duometre-kolleksjonen

To ganger grail-materiale og en folkemodell i rustfritt stål.

La oss skru tiden tilbake til 2007. Arbeidernes kommunistparti, Rød Valgallianse og Rød Ungdom slår seg sammen til partiet Rødt. Apple lanserer den første iPhone, og Playstation 3 rives vekk fra hyllene hos Spaceworld, Lefdal og Expert. Tidssonen.com lanseres på nett, og i Sveits trekker Jaeger-LeCoultre sløret av Duomètre à Chronographe.

Fundamentet for modellen var det nye kaliber 380, som var basert på det særegne «Dual-Wing»-konseptet. Det innovative urverket var utstyrt med to separate hovedfjærer og løpeverk, som ble regulert av én balanse. Helt konkret ble kronograf-komplikasjonen og den ordinære tidsvisningen adskilt på to separate «fløyer», som i teorien skulle sørge for jevnere krafttilførsel til urverkets regulerende organ.

Jaeger-LeCoultre Duomètre à Chronographe. Foto: Jaeger-LeCoultre

Kvalitetsløft

Det var imidlertid ikke bare urverkets arkitektur som gjorde Duomètre à Chronographe til en heftig klokke. Verkplaten og klobene var utført i tysk sølv (nysølv), og både urverk og kasse var finishert til en høyere standard enn «vanlige» Jaeger-LeCoultre. Kassen hadde dessuten en påkostet konstruksjon, med klassiske sveisede remfester.

I 2010 fikk kronografen selskap av Duomètre à Quantième Lunaire, etterfulgt av Duomètre à Sphérotourbillon i 2012 og Duomètre Unique Travel Time i 2014. Siste gang kolleksjonen ble utvidet med en helt ny modell var i 2015, i form av råtassen Duomètre Sphérotourbillon Moon.


ANNONSE


Undertegnedes private Duomètre à Quantième Lunaire i 40,5 mm størrelse.

Klokkeindustrien har de seneste årene hatt et skyhøyt lanseringstempo, og de tidligste Duomètre-modellene har for lengst blitt «glemte helter». Startprisen for inneværende modeller har også bikket 600.000 kroner, som gjør Duomètre-kolleksjonen til noe for spesielt interesserte.

Hvor mange enheter som har forlatt manufakturet i Le Sentier de seneste årene er uvisst, og om sant skal sies trodde jeg inntil nylig at Duomètre sang på siste verset – men så feil kan man ta. For Watches and Wonders 2024 retter nemlig Jaeger-LeCoultre igjen fokus mot Duomètre, og puster nytt liv i kolleksjonen med tre nye modeller som skal erstatte de gamle.

Duometre Chronograph Moon

Jaeger-LeCoultre Duometre Chronograph Moon i platina.

Generasjonsskiftet ledes an av Duometre Chronograph Moon, hvor to av kolleksjonens mest representative komplikasjoner kommer sammen i en og samme klokke.

Det nye kaliber 391 viderefører den karakteristiske «Dual-Wing»-arkitekturen til det opprinnelige kaliber 380, men legger til både månefase og dag/natt-indikator. Fra før består funksjonslisten av timer, minutter og sentralisert sekundviser, hvor kraften besørges av det ene fjærhuset.

Duometre Chronograph Moon kommer også i 18 karat rødt gull.

Det andre fjærhuset driver kronografen med 12-timers og 60-minutters tellere, samt sentralisert sekundteller og teller for 1/6-dels sekunder. Sistnevnte er en såkalt foudroyante, hvor de seks hoppene per rotasjon (på ett sekund) gjenspeiler balansens frekvens på 21.600 halvsvingninger per time.

Når kronen vris med klokken trekkes det ene fjærhuset, mens det andre trekkes når kronen vris i motsatt retning. Gangreserven for hver av fjærhusene er på 50 timer, og vises på separate indikatorer i de åpne feltene på tallskiven.

Estetisk holder kaliber 391 samme høye standard som Duomètre-kolleksjonen er kjent for, men Jaeger-LeCoultre har droppet tysk sølv til fordel for en nikkel-basert legering. Ifølge merket er hensikten å bedre matche fargen på platina-kassen.

Duometre Chronograph Moon måler 42,5 mm i diameter, og har en tykkelse på 14,2 mm. Både størrelse og silhuett minner litt om forgjengeren, men designet er nytt. I følge Jaeger-LeCoultre består kassen av 34 separate deler, hvor remfestene er skrudd inn i mellomkassen. Finishen er en miks av polert, børstet og sandblåst.

Sammenlignet med originalen fra 2007, har tallskiven en noe finere tekstur. Ved lansering gir Jaeger-LeCoultre valget mellom kasse av rødt gull eller platina, som matches med henholdsvis sølvfarget eller kobberfarget skive.

Norsk veiledende pris er ikke bekreftet, men kan forventes å bli rundt 960.000 kroner i gull, og 1,18 millioner i platina.

Duometre Heliotourbillon

Er dette litt i overkant er nok heller ikke neste nyhet innenfor budsjett. Duometre Heliotourbillon er en slags etterfølger til tidligere nevnte Duomètre à Sphérotourbillon Moon – men nå med både evighetskalender og treakset tourbillon.

Sistnevnte, som i kjent stil har fått det noe teatralske navnet Heliotourbillon, er utstyrt med en sylindrisk balansefjær, og består av tre bur av titan. Disse roterer på tre separate akser, som i teorien reduserer gravitasjonskraftens negative innvirkning på urverkets presisjon mer effektivt enn en klassisk enakset tourbillon. Totalt består Heliotourbillonen av 163 komponenter, og veier mindre enn 0,7 gram.

Som nevnt byr nye kaliber 388 også på en evighetskalender, som korrigerer for 30- og 31-dagers måneder, samt februar og skuddår – helt frem til år 2100. Urverket er grunnleggende forskjellig fra kaliber 391 (og 380), men er naturlig nok basert på kolleksjonens «Dual-Wing»-konsept, og er laget av en nikkel-basert legering fremfor tysk sølv.

Kassen av rødt gull måler nokså voksne 44 mm, mens tykkelsen på 14,7 mm er en positiv overraskelse gitt den avanserte innmaten. Duometre Heliotourbillon er begrenset til kun 20 eksemplarer, og veiledende pris forventes å lande rundt 5,9 millioner kroner.

Duometre Quantieme Lunaire

Da kolleksjonens første modell med månefase ble lansert i 2010, bar den navnet Duomètre à Quantième Lunaire. Med det nye og noe forenklede navnet Duometre Quantieme Lunaire, lanseres nå en etterfølger som i første omgang posisjoneres som kolleksjonens folkemodell.

Nye Duometre Quantieme Lunaire er kolleksjonens første modell i rustfritt stål, og er basert på det eksisterende kaliber 381 – men som tidligere nevnt utført i en nikkel-basert legering, fremfor tysk sølv. Funksjonsmessig byr urverket på timer, minutter og sentralisert sekundvisning, samt 1/6 foudroyante, månefase, dato og separate gangreserve-indikatorer for de to hovedfjærene. Frekvensen er fortsatt 21.600 halvsvingninger per time, og gangreserven er på 50 timer.

Stålkassen måler 42,5 mm i diameter og er 13,05 mm tykk. I likhet med materialet er den blå tallskiven også en første for Duometre-kolleksjonen.

Med en veiledende pris på 590.000 kroner blir nye Duometre Quantieme Lunaire kolleksjonens rimeligste, og er også priset noe lavere enn forgjengeren i helgull.


ANNONSE