Leses nå
Lange 1 – et ikon fyller 25 år

Lange 1 – et ikon fyller 25 år

Historien bak A. Lange & Söhnes moderne ikon – og hva vi har i vente.

24. oktober 1994 står fortsatt som den mest betydningsfulle dagen i historien til det moderne A. Lange & Söhne. Som en kulminasjon av fire år med utfordringer og hardt arbeid, ble gjenoppstandelsen av A. Lange & Söhne offisielt kunngjort for verden. Ildsjelene bak den nye satsingen var Walter Lange (Ferdinand A. Langes oldebarn) og Günter Blümlein (direktør for IWC og Jaeger-LeCoultre). Et dypere dykke i A. Lange & Söhnes historie kan leses her.

Günter Blümlein (f.v.), Walter Lange og Hartmut Knothe (adm. dir.). (Bilde: Lange Uhren GmbH)

På denne høstdagen i Dresden ble fire modeller presentert. Uten å undervurdere viktigheten av Saxonia, Tourbillon «Pour le Mérite» og Arkade, var det likevel én nykommer som skilte seg spesielt ut med et ukonvensjonelt ytre – Lange 1. Med en særegen asymmetrisk urskive, et stort dobbelt datovindu og et urverk inspirert av saksiske urmakertradisjoner, gjorde Lange 1 et sterkt inntrykk allerede fra første stund.

Den offisielle invitasjonen til lanseringen 24. okt. 1994. (Bilde: Lange Uhren GmbH)

Litt trivia før vi går videre – har du noen gang lurt på hvorfor klokkenes dato på de offisielle bildene fra A. Lange & Söhne alltid er stilt til den 25.? «Tradisjonen» startet ved lanseringen den 24. oktober 1994, hvor tanken var at bildene skulle bli publisert i morgendagens avis – dvs. den 25. oktober.

Et ukonvensjonelt design

Den særegne urskiven ble etter sigende designet av herrene Kurt Klaus (ja, den Kurt Klaus), Günter Blümlein og Reinhard Meis. Fire elementer – timer/minutter, sekunder, gangreserveindikator og dobbelt datovindu – ble plassert på en likebent trekant, hvor grunnlinjen går fra midten av datovinduet, og gjennom sentrum på gangreserveindikatoren og sekundviseren. Trekanten «peker» dermed mot underskiven for timer og minutter. Til tross for fraværet av en åpenbar symmetri er designet svært harmonisk, og de ulike elementenes plassering er faktisk i tråd med det gylne snitt.


ANNONSE


Lange 1 ref. 101.021 (1995 – 2015). (Bilde: Lange Uhren GmbH)

Ideen om det store doble datovinduet er ikke tatt ut av løse luften, men er inspirert av den historiske «fem-minutts-klokken» i Semperoperaen i Dresden. Denne mekaniske digitale klokken ble bygget av J.C. Friedrich Gutkaes i 1841, og har også vært inspirasjonskilden bak A. Lange & Söhnes Zeitwerk. Gutkaes’ link til Lange er sterkere enn man kanskje skulle tro – ikke bare var han Lange-grunnlegger Ferdinand A. Langes læremester, men endte også opp med å bli hans svigerfar.

Kaliber L901.0. (Bilde: Lange Uhren GmbH)

Ikke overraskende dikterte den utradisjonelle skiven en del forutsetninger for urverkets design. Da Lange 1 ble lansert i 1994, tikket det den gang nye kaliber L901.0 på innsiden av gullkassen. Designet var et såkalt «3/4 plate»-design – et trekk som regnes å ha en historisk tilknytning til saksiske urmakertradisjoner. Urverket var utført i ubehandlet tysk sølv, som i praksis er en legering av kobber, sink og nikkel. Estetisk var urverket dekorert med «Glashütte-striper», gullkrager og blånerte skruer. For ikke å glemme den håndgraverte balansekloben, som har blitt en av A. Lange & Söhnes signaturerer.

Et moderne ikon

Klokkeverdenen bruker begrepet «ikon» litt i hytt og pine – spesielt om avsenderen er en ivrig et PR- og markedsføringsteam. I mitt hode er det imidlertid ikke noen tvil om at Lange 1 i dag tilhører «det gode selskap» av klokker som Submariner, Reverso, Royal Oak, Monaco og Speedmaster. En fellesnevner for alle disse er at de opprinnelige designene langt på vei er opprettholdt, noe som også er tilfellet for Lange 1. Fortsatt kan 25-årsjubilanten kjøpes over disk i en nærmest uendret form. Riktignok foretok A. Lange & Söhne en mindre oppdatering av Lange 1 i 2015 (les omtalen her), men det dreier seg primært om et forbedret indre.

Kaliber L121.1 ble introdusert i den oppdaterte Lange 1 i 2015. (Bilde: Lange Uhren GmbH)

Siden 1994 har den originale basismodellen fått selskap av en rekke varianter, og Lange 1 har i praksis blitt en egen kolleksjon. Samtlige er tro mot det asymmetriske grunnkonseptet, men varierer i størrelse (Little Lange 1 og Grand Lange 1), materialer og komplikasjoner. Her er det mange godbiter som Lange 1 Moon Phase, Lange 1 Timezone, Lange 1 Tourbillon Perpetual Calendar – og ikke minst undertegnedes personlige favoritter i «Lumen»-drakt (mer om disse kan leses her).

Et utvalg av tidligere og nåværende modeller i Lange 1-familien. (Bilde: Lange Uhren GmbH)

Lange 1 er også gjenstand for noen av A. Lange & Söhnes mest myteomspunnede modeller. Offisielt heter det at A. Lange & Söhne kun produserer klokker i edelt metall – rødt, gult eller hvitt gull, samt platina. Likevel er det avdekket en håndfull Lange 1 utført i rustfritt stål, med svart eller hvit urskive. Klokkene er mildt sagt sjeldne, noe som også gjenspeiles i annenhåndsmarkedet. Da auksjonshuset Christie’s hadde to eksemplarer under hammeren i 2016, gikk de for henholdsvis CHF 143.750 og USD 233.000.

En feiring ut oktober

Nå ikonet i år fyller 25 år er dette en begivenhet som naturlig nok skal feires. Under årets SIHH ble det imidlertid klart at A. Lange & Söhne har valgt å gjøre dette på en ganske spesiell måte. Ut oktober vil det slippes én ny spesialmodell i Lange 1-familien hver måned. Hittil ser klokkene ut til å dele karakteristikker som i grove trekk omfatter kasser i hvitt gull, sølvfargede urskiver og et innslag av blått.

Lange 1 «25th Anniversary» var første klokke ut, og ble presentert rett i forkant av klokkemessen SIHH i januar. Modellen er en jubileumsutgave av Lange 1 i sin reneste form, men er for anledningen utført i en såkalt «half-hunter»-kasse med hengslet baklokk. Lokket er ikke bare dekorert med Langes opprinnelige manufakturbygning, men også navnene til de avdøde grunnleggerne Walter Lange og Günter Blümlein. Klokken er produsert i kun 250 eksemplarer, og flere detaljer finnes i vår artikkel her.

Grand Lange 1 Moon Phase «25th Anniversary» ble lansert i februar, og retter fokus mot månen. Klokken er basert på Langes større Grand Lange 1 med månefaseindikator, som har en større diameter på 41 mm fremfor 38,5 mm. I tillegg til kasse i hvitt gull, den sølvfargede urskive og de blå detaljene, er det nettopp i månefasen vi finner noe helt spesielt. Klokken er den første fra Lange til å ha en håndgravert månefase-disk av massivt hvitt gull. Seks stjerner, en rekke små prikker og en måne av gull, skaper en levende og vakker stjernehimmel. Kun 25 heldige eiere vil kunne glede seg over den spesielle klokken.

Little Lange 1 «25th Anniversary». (Bilde: Lange Uhren GmbH)

Little Lange 1 «25the Anniversary» gir et alternativ for de som syns at både Grand Lange 1 og Lange 1 er litt i overkant. Mars-lanseringen bygger på Little Lange 1, som har vært en del av kolleksjonen siden 1998. Estetisk er den ikke så rent ulik storebror Lange 1 «25th Anniversary» fra januar, men har en diameter på 36,8 mm og er uten hengslet baklokk. Kun 25 eksemplarer er produsert.

Lange 1 Tourbillon Perpetual Calendar «25th Anniversary». (Bilde: Lange Uhren GmbH)

Lange 1 Tourbillon Perpetual Calendar «25th Anniversary» er jubileumskolleksjonens mest kompliserte klokke til nå. Råtassen ble introdusert i april, og byr på en heftig kombinasjon av tourbillon, evighetskalender, månefase- og gangreserve-indikator. Også Lange 1 Tourbillon Perpetual Calender «25the Anniversary» produseres i kun 25 eksemplarer, og vi har skrevet mer om den kompliserte april-lanseringen finnes her.

Om A. Lange & Söhne vil gjøre noe ekstraordinært for oktober-utgaven gjenstår å se, men hittil har merket holdt kortene tett til brystet. Uavhengig av hva som vil skje, kan klokkeinteresserte nyte spenningen rundt en ny Lange 1 hver eneste måned fremover.


ANNONSE