Leses nå
Memorigin Everlasting Series Tourbillon

Memorigin Everlasting Series Tourbillon

Tourbillonen-mekanismen er en av urverdenens mest myteomspunnede og kostbare komplikasjoner. Men Memorigin Everlasting Series Tourbillon er annerledes.

Dersom vi beveger oss hakket opp fra «dyre klokker», og til nivået som ofte omtales som «haute horlogerie», vil det neppe gå særlig lang tid før man støter på klokker med en såkalt «tourbillon». Mekanismen – bestående av et rotasjonsbasert gangsystem (urets «bankende hjerte») som roterer rundt sin egen akse – ble utviklet av den fransk-sveitsiske urmakeren Abraham-Louis Breguet på slutten av 1700-tallet, og skal i teorien minimere tyngdekraftens effekt på urverkets gange. Merk «i teorien», for dagens tourbilloner er først og fremst visuelt sukkertøy for klokkeentusiaster, og den faktiske positive effekten på urverkets presisjon er svært omdiskutert.

 

KUN FOR «TOURBILLIONAIRES»

Går vi tilbake til rundt tusenårsskiftet, kunne tourbillon-komplikasjonen effektivt skille klinten fra hveten i urindustrien, for kun en utvalgt gruppe eksklusive urprodusenter og frittstående urmakere besatt kompetansen til å utvikle og produsere tourbillon-baserte urverk. For mange var tourbillon-komplikasjonen ganske enkelt uoppnåelig, noe nærmest mytisk.


ANNONSE


10-15 år senere har mange av de godt etablerte og kapitalsterke urmerkene én eller flere tourbilloner i deres kolleksjoner. Til tross for at den største hypen nok har roet seg, er en topp utført tourbillon fortsatt et symbol på teknisk mestring av urmakerfaget. Prisen er høy, og hos tradisjonelle sveitsiske prestisjemerker som Audemars Piguet, IWC, Jaeger-LeCoultre, Vacheron Constantin og Patek Philippe, viser prislappen fort et sekssifret beløp kroner, dersom man vil ha en tourbillon i samlingen.

Ikke overraskende tilhører tourbillonen – sammen med eksempelvis repeaters og grand complications – en ekstrem kategori klokker forbeholdt en liten minoritet av bemidlede (eller belånte) entusiaster. Å eie en sveitsisk tourbillon (eller tysk) er også et uttrykk for et nivå av klokkemessig modenhet og «metthet», som få norske klokkeentusiaster har nådd … ennå. Det er derfor langt mellom tourbillon-kledte håndledd – selv på Tjuvholmen eller hjørnekontorene i Vika.

 

MEMORIGIN EVERLASTING SERIES TOURBILLON

memorigin-everlasting-tourbillon-06082

La det være klart med en gang: Memorigin Everlasting Series Tourbillon, som vi har fått kikke nærmere på, deler hverken kvalitet, finishnivå eller opprinnelsesland med typiske sveitsiske tourbilloner. Men den deler heller ikke prisen. Ikke på langt nær.

Everlasting Series Tourbillon er en av Memorigin sine mest vestlig-orienterte modeller, med et nokså enkelt og rent ytre. Urkassen er utført i rustfritt stål belagt med rødt gull, og har en diameter på 42 millimeter. Designet er åpenbart retroinspirert, med særegne horn og lommeur-inspirert stor krone. Kronen er for øvrig utstyrt med en innfelt blå sten, som straks sender tankene i retning av Cartier (uten øvrig sammenligning). Kassen lider litt av å være helpolert, og man kunne oppnådd en høyere kvalitetsfølelse og opplevd raffinement dersom man hadde introdusert litt kontraster mellom flatene.

memorigin-everlasting-tourbillon-06080

Kontraster finner vi imidlertid nok av i urskiven, som er utført i gråsvart med Memorigin sine «guilloché radiation lines». Visere, tall og indekser matcher urkassens røde gull. Rent visuelt har skiven en flott symmetri med underskive for gangreserve kl. 9 og dag/natt-indikator kl. 3. Det store blikkfangen er imidlertid den store flyvende tourbillonen kl. 6, som gjennomfører én rotasjon per minutt. Alt i alt fremstår urets front som rimelig vellykket, og harmonerer godt med den aktuelle prisklassen.

memorigin-everlasting-tourbillon-06083

Vender vi uret rundt, åpenbares det håndtrukne kaliber MO 0921, har en gangreserve på 80 timer og tikker med en frekvens på 28.800 vph (4 Hertz). Designmessig byr verket på typisk asiatisk maksimalisme, med omfattende skjelettering og gravering.

memorigin-everlasting-tourbillon-06078

For et utrent øye kan det kanskje virke imponerende, men selve utførelsen røper at dette ikke akkurat er klokkekunst på øverste nivå. Her kunne Memorigin med fordel valgt et enklere, og kanskje billigere design, som faktisk kunne bidra til å gi uret en mer eksklusiv aura. Faktisk vil nok enkelte være enige i at selv et veldesignet fast baklokk ville vært bedre, for dette er ren kitsch.

memorigin-everlasting-tourbillon-06076

Memorigin Everlasting Series Tourbillon sitter godt på håndleddet, men den billige skinnremmen trekker ned helhetsinntrykket en smule. Den absolutt ikke blant de verste vi har sett i prisklassen, men langt i fra de beste. Heller ikke foldespennen er en klokkeklar suksess, og det er synd, for designet er i seg selv blant de bedre vi har sett. Bedre materialer, bedre finish, og marginalt økte dimensjoner, og spennen kunne vært blant de beste.

memorigin-everlasting-tourbillon-05957

Memorigin kunne også kostet på seg antirefleksbehandling på krystallens underside, for sjelden har vi vært borte i en klokke som er en større refleksjonsmagnet enn denne. Fotograferingen var mildt sagt utfordrende.

Ser vi bort i fra kritikken, hvor subjektive preferanser spiller en ikke ubetydelig rolle, er det vanskelig å ikke la seg sjarmere litt av Memorigin sin demokratiske tourbillon. Å se den flyvende tourbillonen i aksjon er en fryd for øyet, og som en «snakkis» er Everlasting Series Tourbillon en stjerne. Men det store spørsmålet er om man klarer å ta den seriøst som en klokke man ønsker å ha i samlingen. I vårt hode er juryen fortsatt ute.

Foreløpig er Memorigin ikke tilgjengelig via forhandler eller distributør i Norge, men Memorigin Everlasting Series Tourbillon er tilgjengelig fra internasjonale på nett fra rundt 3.500 amerikanske dollar før avgifter.

[infobox maintitle=»Memorigin» subtitle=»Hong Kong-baserte Memorigin ble startet av den tidligere Cornell-studenten William Shum i 2009. Merket har gjort seg bemerket ved å utelukkende tilby tourbillon-modeller, hvor urverkene produseres i fastlandskina etter Memorigin sine spesifikasjoner. Prismessig ligger klokkene typisk i området 2.500 – 5.000 euro.» bg=»gray» color=»black» opacity=»on» space=»20″ link=»no link»]

Mer informasjon er tilgjengelig på Memorigin sitt nettsted.


ANNONSE