Én viser, 24 timer – og muligheten for å holde stø kurs mot toppen.
Etter at Montblanc startet et sterkt fokus på 1858- og Heritage-kolleksjonene, virker merket å ha fått en ny vår. For 1858-familien var det kanskje spesielt lanseringen av 1858 Geosphere som skapte oppmerksomhet – en klokke Nicolai tidligere har prøvd på armen en uke.
Utstillingsmontre fylt med litt uinspirerte og intetsigende «penklokker» var den gamle standarden – nå byttet ut med fjell, eventyr og ekspedisjon i et tydelig retro-romantisk perspektiv. Dette er klokkene for de som vil føle seg litt som Nansen, Amundsen eller Sir Edmund Hillary. De som drømmer seg tilbake til en verden som enda var uoppdaget.
Montblanc 1858 Automatic 24H har utvilsomt et distinkt design. Én enslig viser og en skive oppdelt i alle døgnets 24 timer skiller seg fra det som har blitt standarden. Det er ingen ny eller unik oppfinnelse, men mer brukt på historiske lommeur enn moderne armbåndsur. Med en rotasjonsperiode på 24 fremfor 12 timer vanskeliggjøres avlesning av minutter ytterligere, men det hele henger sammen med kompassfunksjonen som man har lagt ytterst mot bezelkanten.
Kompass – når du ser sola…
Solen går alltid opp i øst og ned i vest. Midt på dagen (12:00) vil solen stå mot sør. Befinner du deg på den nordlige halvkule, som også er en vesentlig del av skivedesignet, vil du derfor kunne legge klokken flatt og lese av himmelretningene ved å rette viseren mot solen. En litt herlig historisk detalj, mer enn et moderne hjelpemiddel – ikke minst for oss som bor steder hvor vi ikke ser snurten av sola flere måneder av året.
ANNONSE
Urkassen er produsert i rustfritt stål, mens man oppnår en two-tone effekt ved å bruke en spesiell bronselegering for bezel og krone. Bronsefargene hentes også opp flere steder på skiven – et designvalg det garantert vil være delte meninger om.
I pressemeldingen settes det lys på (pun intended) effekten man oppnår ved utstrakt bruk av selvlysende materiale (Super-LumiNova) på både viser, den nordlige halvkule, og timemarkørene. Det gir et litt kult, om enn rotete uttrykk i mørket.
Urverket er MB 24.20, som så vidt jeg vet er en Sellita-base. Dette er skjult bak et lukket baklokk som passende nok har en «Spirit of Mountain Exploration»-gravering. Klokken leveres på en tettvevd natorem, men kan også leveres med lenke eller en brun kalveskinnsrem med beige kontrastsømmer.
Førsteinntrykk
Som mange andre syns jeg Montblanc har lykkes langt bedre i å definere en retning for klokkesatsingen med fokuset på 1858- og Heritage. Hvor Heritage tar for seg arven etter Minerva i litt strengere rammer, er 1858 litt løsere i tøylene og gir rom for designernes egne eventyr og utforskning, bokstavelig talt. Fortsatt finner man masse referanser til historiske klokker, men de virker å også kunne gå mer utenfor boksen. Det gir særpreg som legges merke til, enten man liker klokkene eller ikke.
Én viser og muligheten for å ta ut kompasskursen er nok mer en kuriositet enn et praktisk hjelpemiddel for de fleste – ja rett og slett upraktisk i en travel hverdag når det er viktig å vite om 11:13-bussen har gått eller ikke. Men i naturen, med sekken på ryggen, ser jeg at eventyreren i oss kan like det litt roligere tempoet klokken utstråler. Jeg hadde nok tatt med vanlig kompass og en kompetent GPS i tillegg.
Fakta og pris
Modell: Montblanc 1858 Automatic 24H
Dimensjoner: 42 x 11,2 mm
Materiale: Rustfritt stål. Bezel i bronselegering.
Vannresistens: 10 bar (100 m)
Urverk: MB 24.20
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Enkeltviser; 24-timer
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 42 timer
Rem/lenke: NATO-rem. Kan også leveres med lenke eller brun kalveskinnsrem
Veiledende pris: Ca. 3000 amerikanske dollar (~35.000 kroner)
Mer informasjon er tilgjengelig på montblanc.com.
ANNONSE