Leses nå
Ny tolkning av Pasha de Cartier

Ny tolkning av Pasha de Cartier

Det franske selskapet leker med motsetninger og former.

Da pasjaen av Marrakech, Thami El Glaoui, på 1930-tallet ba Cartier om en klokke som var pen nok til royale oppgaver, men samtidig tålte hans aktive livsstil var det Pasha de Cartier som ble løsningen. En sportsklokke verdig en adelsmann, og som noen år senere også ble en del av merkets normale kolleksjon.

Den moderne iterasjonen av Pasha de Cartier så derimot dagens lys i 1985, da Cartier satte sin lit til velkjente Gerald Genta. Mannen bak noen av historiens mest ikoniske klokkemodeller fikk ansvaret for å revitalisere og fornye.

Pasha de Cartier 1985 og 2020 – (Foto: Cartier)

Genta valgte runde og elegante former, fremfor selskapets mer velkjente firkantede og rektangulære modeller. Klokken vitner også om et design som forsøker å bringe motsetninger sammen i harmoni. En lek med former. En firkantet indre urskive, som sender tankene lett mot nettopp modeller som Tank og Santos, huset i en rund urkasse.

En robust og vanntett konstruksjon var med å holde Pasha de Cartiers opprinnelige intensjon vedlike. Den karakteristiske kronebeskytteren, hengslet direkte i urkassen, er et designtrekk som opprettholdes også i de nye lanseringene.


ANNONSE


Pasha de Cartier 2020

De store linjene fra Gentas design beholdes altså intakte når 2020-kolleksjonen rulles ut. Det er både naturlig og forventet, men Cartier benytter samtidig anledningen til å inkludere moderne tekniske løsninger og egenskaper.

Eksempler er selskapets eget QuickSwitch-system for enkelt bytte av lenke/rem, samt SmartLink som gjør det mulig å justere lenkelengden uten bruk av verktøy. En annen skjult detalj er muligheten for en personlig gravering. Kun synlig når kronebeskytteren er skrudd løs – og dermed eierens mulighet for å sette sitt eget lille særpreg på klokken.

Cartier har også valgt å pynte opp både beskytteren og selve kronen med edelstener i form av spinell, safir eller diamant, avhengig av kassemateriale. Blåfargen går også igjen i de sverdformede visere.

Detaljer på Pasha de Cartier (Foto: Cartier)

To størrelser blir tilgjengelig og både den 41 mm og 35 mm store utgaven kommer i stål, hvor både lenke og ulike remalternativer tilbys. Klokkene fremheves i utgangspunktet som unisex, men fargevalg på rem og bruk av diamanter vitner likevel om at dette nok i hovedsak dreier seg om én modell for hvert kjønn. Damemodellen kommer i tillegg i roségull med eller uten diamanter på bezelen, mens herremodellen får gult gull som sitt edle alternativ.

I tillegg til standardmodellene kommer også flere spesialmodeller hvor utstrakt bruk av diamanter og/eller skjelettert design er i fokus. For damemodellen er det snakk om to ulike varianter i hvitt gull, mens for herremodellen er det skjelettert design i enten hvitt gull, roségull eller stål som tilbys.

Brorparten av modellene benytter Cartiers eget urverk 1847 MC. Det har vi tidligere sett i blant annet Clé de Cartier-kolleksjonen og gir Pasha de Cartier moderne antimagnetiske egenskaper som den kanskje viktigste oppgraderingen. Det slanke urverket gjør også at modellene havner under 10 mm i høyde.

Førsteinntrykk

Ingen skal beskylde Cartier for å gjøre ting halvveis. Når nyeste generasjon av Pasha de Cartier presenteres er det gjennomført til fingerspissene, med et solid antall valgmuligheter. For kolleksjonen finnes også eget tilbehør i form av mansjettknapper, oppbevaringsskrin og reiseetui. Det vitner om selskapets styrke som leverandør av luksusprodukter, også utover klokker – og hvorfor selskapet er desidert størst av alle under Richemont-paraplyen.

Det eneste som kanskje rent umiddelbart savnes er en 41 mm stor utgave i roségull – som i kombinasjon med grå rem etter min mening er den kanskje mest vellykkede utgaven i søskenfamilien Santos Dumont. Riktignok tilgjengelig som en av de spesielle skjeletterte utgavene, men da med et helt annet visuelt uttrykk og tilhørende høyere pris.

Selv om Pasha de Cartier selges som en unisex-klokke og tilbys i forskjellige størrelser og versjoner, tror jeg den kanskje først og fremst vil appellere til kvinnelige kjøpere. I det minste i et konservativt norsk klokkemarkedet. Likevel virker også vi nordmenn endelig å se litt mer av Cartier som den stolte urprodusenten de er, så ønsker man litt ekstra fransk finesse kan kanskje disse være et alternativ?

I forbindelse med årets digitale Watches & Wonders har Cartier lansert sin egen nettportal med fokus årets nyheter, og nettopp «uventede møter mellom former og ideer». Mer informasjon på cartierwatchmakingencounters.com.


ANNONSE