Ingen slår de franske mesterne i «form og farge».
De siste årene (eller egentlig de siste vel 100 årene) har Cartier virkelig begeistret med sine ulike tolkninger av ikonet Tank. Modellen, som opprinnelig var inspirert av en stridsvogn fra første verdenskrig, har forgrenet seg til en rekke familiemedlemmer av mer eller mindre ulik karakter. Noen mer fjern fra den opprinnelige 1917-utgaven, men alle unektelig deler av samme slektstre.
Fjorårets gjenintroduksjon av Tank Must var en lansering som virkelig traff blink. En klokke som i all sin enkelhet, og med kvartsurverk på innsiden, fanget essensen av alt Cartier Tank er og har vært. Helt fri for nyskapende elementer var de da heller ikke, med veganske remalternativer på «Solarbeat»-utgaven – som gjemte lading via sollys i de erkeklassiske romertallene
Tank Louis Cartier
Under årets Watches & Wonders dras sløret av tre nye utgaver av Tank Louis Cartier. Modellen som i sin tid markerte den første viktige endringen av 1917-utgaven, med en forlenget (rektangulær) kasse og mykere former.
Felles for de tre nyhetene er kassestørrelsen (Large) som måler 33,7 x 25,5 x 6,6 millimeter og selskapets eget manuelt opptrekkbare 1917 MC på innsiden.
ANNONSE
Oppmerksomme entusiaster husker fjorårets lansering av Tank Louis Cartier, hvor det franske selskapet brukte et rektangulært mønster på den allerede rektangulære tallskiven. Et design som først så dagens lys på en Must de Cartier på 1980-tallet.
For de to første nyhetene i samme familie er det nok en gang bruken av rektangulære former som utgjør hovedessensen, i det som blir en lek med lyset i enten luksushusets signaturrøde farge og gult gull, eller i en antrasittfarget utgave i en kasse av roségull. Her loves en optisk varierende skive, skapt av elektrokjemiske graveringsteknikker og lakk (rød) eller galvanisert overflate (antrasitt). Legg også merke til at antallet romertall er redusert til fire og at den karakteristiske minuttskalaen langs ytterkanten glimrer med sitt fravær.
Sist av modellene i Tank Louis Cartier er det som blir å regne som en brobygger mellom den mekaniske kolleksjonen og årets nyheter i den mindre Tank Must-familien. Her kombineres en helsort lakkert skive med varmen i det gule gullet.
Tank Must
Også Tank Must-utgavene i stål (Large og Small) får samme sorte tallskive som sitt mekaniske søskenbarn i edelt metall. Det skaper et ultraelegant utseende, som minner om den fargerike trioen vi så i fjor, men som da kom i svært tiltalende grønn, rød eller blå farge.
Som eneste kontrast til det monokrome utseende, finner vi den velkjente blå cabochon-stenen i kronen. Det ødelegger på ingen måte for det stilsikre ansiktet, som virkelig blir en stivpyntet variant av klassikeren.
På innsiden er det fortsatt et ganske standard, men like fullt nøyaktig og driftssikkert, batteridrevet urverk – og denne gang uten noen form for lading via lys.
Førsteinntrykk
Få kan form og farge som franske Cartier, og de skuffer sjelden på eleganse med sine mange lanseringer. Nå er kanskje ikke Tank Must og Tank Louis Cartier familiene hvor selskapet viser seg fra sitt mest vågale i det ytre designet, men likevel klarer de å begeistre med flere av årets nyheter.
En personlig favoritt er den antrasittfargede utgaven, hvis skive jeg tror byr på langt mer enn pressebildene skulle tilsi. Også de helsorte skivene har en merkelig og nesten litt fengslende aura ved seg.
Fortsatt er kanskje ikke Cartier Tank en klokke for alle, men årets nykomlinger leverer. Det bør kunne fange interessen fra noen gode håndfuller nye entusiaster, og kanskje er det noe i det Kristian skriver: Alle burde elske Cartier Tank.
ANNONSE