Åtte nye utgaver med blåtonede tallskiver – og en helt ny Ploprof.
Tar man for seg verdens mest ikoniske undervanns- og dykkerklokker, er det svært vanskelig å utelate Omega og deres Seamaster-familie fra ligningen. Den 75 år gamle familien har lenge vært blant de mest definerende i hele klokkeindustrien, med velkjente medlemmer som publikumsfavoritten Diver 300M og entusiast-særingen Ploprof blant innslagene.
Med 75 år bak seg er det i sommer duket for en aldri så liten jubileumsfeiring av den innholdsrike familien. Her inkluderes alle modellseriene og Omega benytter i tillegg anledningen til å reintrodusere en Ploprof i stål.
Summer Blue
Om man skal oppsummere bursdagsfesten med ett ord er «blågradert» ordet du leter etter. Felles for alle de 8 nye referansene er nemlig en tallskive med blå grunnfarge – som Omega har døpt Summer Blue – som graderes mørkere og mørkere mot skivens ytterkant. I kjent markedsføringsstil oppgis selvsagt også en inspirasjonskilde, som denne gang er «a perfect day on a boundless sea», men det er egentlig mindre viktig enn at fargen ser ut til å være kledelig og pen.
Grunnfargen tar utgangspunkt i samme palett, men Omega har valgt å gi ulik dybde/gradering avhengig av klokkenes oppgitte vanntetthet. Det betyr kolleksjonens lyseste skive på Aqua Terra og ditto mørkeste på Ultra Deep.
ANNONSE
For nevnte Aqua Terra-familie, som kan skilte med 150 meter i vannresistens, kommer det jubileumsutgave av både den 38 og den 41 millimeter store utgaven, hvor sistnevnte tilbys på enten lenke eller gummirem. I samme familie finner vi også den spesielle Aqua Terra Worldtimer, som siden introduksjonen i 2017 har vært blant de mer kunstneriske modellene i hele Omega-kolleksjonen. Også denne kommer som jubileumsutgave, med en merkbart lysere tone på både tallskiven og remmen enn originalutgaven.
Om vi dykker videre nedover (pun intended) i rekkene, finner vi Diver 300 som kan skilte med tilsvarende en vannresistens som navnet hinter om. Dette er modellen som i kanskje størst grad speiler originalmodellen fra 1957, da modellen gjorde sin entré i Omegas profesjonelle trilogi – og hvor Railmaster og den legendariske Speedmaster utgjorde kompanjongene.
For jubileumsmodellen er fargetonene hakket mørkere enn Aqua Terra, samtidig som alle velkjente attributter fra eksisterende modeller beholdes. Det samme gjelder den mer moderne tolkningen av dykkerklokken, Diver 300M som kommer på både lenke og gummirem. Legg også merke til at Omega har valgt en – for anledningen – kledelig lys blå farge på det selvlysende materialet for hele jubileumskolleksjonen.
Dypt – dypere – dypest
Planet Ocean markerer første trinn på veien mot det virkelige dypet, med sine sertifiserte 600 meter. Modellen har vært en suksesshistorie for Omega, selv om den kanskje har havnet litt mer i skyggen de siste par årene.
For modellserien er det den 39,5 millimeter store utgaven som får den nye tallskivevarianten og dermed blir en del av jubileumsvariantene. Snur man klokken rundt finner man et lukket baklokk som har havguden Poseidon og to Seamaster-logoer i positivt relieff. Dette er henholdsvis originalutgaven, samt nåtidens utgave av den ikoniske havhest-logoen. Baklokket er spesielt produsert til jubileet og man finner et tilsvarende på alle de hittil nevnte utgavene.
Jubileumskolleksjonens eneste helt nye klokke finner man i en ny utgave av Ploprof 1200M med referanse 227.32.55.21.03.001. Klokken med det meget særegne designet henter sitt navn fra det franske «PLOngeur PROfessionnel» og var i mange år nærmest synonymt med nettopp profesjonell dykking.
Nyheten markerer en gjenintroduksjon av Ploprof i stål, som sist forsvant ut av rekkene tilbake i 2019 og siden kun har vært tilgjengelig i titan. Omega har samtidig valgt å gjøre klokken mer kompakt, som med sine 45mm × 55mm × 15.5 mm (og 48 mm remfeste til remfeste) nå også er nær identisk med 70-tallets originaler.
Tilbake er også «monobloc»-kassen, som i sin tid var viktig for å sikre at glasset ikke spratt av under dekompresjon og kombineres med en heliumventil. Omega har for anledningen også valgt å bruke sin nye «O-megasteel»-legering, som skal gi en lysere tone og høyere ripemotstand enn normale stållegeringer.
Nye Ploprof leveres på en gummirem, hvis design også henter inspirasjon fra originalmodellene. Baklokket er fortsatt lukket og motivet relativt likt øvrige utgaver, men denne gangen ikke i relieff, men som normal dekorering i sort.
Siste nye utgave finner vi i Ultra Deep, som med en dybderating på 6000 meter aldri vil skuffe selv erfarne badeturister på sydenferie. Den voksne klokken kommer også i O-megasteel og de tekniske spesifikasjonene er identiske med øvrige utgaver i den fjorårslanserte familien.
Ultra Deep byr også på den aller mørkeste tallskiven, hvor Omega i tillegg har gjemt et aldri så lite påskeegg. Ved hjelp av UV-lys vil man se et omriss av det vestre, sentrale og østre «bassenget» i Marianergropen – hvor teksten «Omega was here», rekorddybden på 10.935 meter og en Omega-logo er plassert i sistnevnte. Det er en hyllest gjort på en leken måte, som noen vil elske og andre ikke.
Velkjent
75 år er utvilsomt en merkedag som man kan forstå at Omega ønsker å markere. Med totalt 8 nye referanser (11 når man teller med valget mellom lenke eller rem) gjøres det på en god måte, som inkluderer hele modellspekteret innen Seamaster.
Lanseringene representerer kanskje ingen revolusjon, men det er heller ikke nødvendig, all den tid Omega jevnt over leverer meget gode tekniske spesifikasjoner på både sine egenproduserte urverk og klokkene som helhet. At de løser det hele uten å lage modeller i definert begrenset opplag er også gledelig, selv om det ikke sies noe spesifikt om tilgjengelighet kontra øvrige modeller.
Svak norsk krone og Omegas vedvarende lille prisgalopp de siste årene gjør imidlertid at det koster litt å være med på festen, dog ikke veldig mye mer enn standardmodellene. Priseksempler er 86.900 (Aqua Terra 38 mm), 78.400 (Diver 300M på lenke), 178.100 (Ploprof) og 162.500 (Ultra Deep).
ANNONSE