Entusiastenes bønn om en hvitskivet måneklokke er endelig hørt.
Sent i fjor høst var Omega vertskap for et eksklusivt event i New York, hvor både merkeambassadører, skuespillere og en rekke øvrige kjendiser var blant de besøkende. For observante entusiaster av Speedmaster var det likevel armpryden til Daniel Craig som stod ut som det mest interessante tilskuddet på gjestelisten.
Rundt håndleddet til mannen mange nok kjenner best som James Bond kunne man nemlig spotte en tidligere usett variant av den velkjente måneklokken, hvor en hvit skive og den røde Speedmaster-teksten var detaljer som vekket stor interesse.
Spekulasjonene hvorvidt det var en kommende modell eller en eksklusiv spesialutgave har siden rast i sosiale medier. Nå har vi svaret – og med fasit i hånd kan man si at entusiastenes ønske har blitt hørt.
Speedmaster
Da jeg i januar ble invitert til Biel og hovedkvarteret til Omega for en lansering, var jeg overbevist om at det var dagens nyhet som stod på menyen. Det skulle imidlertid vise seg å være feil, for fra fabrikkens hvelv dro heller CEO Raynald Aeschlimann frem en oppdatert utgave av den særegne Speedmaster DSOTM Apollo 8. En klokke som riktignok er i samme familie, men som definitivt tilhører en annen gren av Speedmaster-treet.
ANNONSE
Under mitt besøk ble det samtidig hvisket i gangene at en hvitskivet variant av måneklokken faktisk stod på trappene, uten at man klarte å få det endelig bekreftet fra noen av de med visittkort fra Omega.
Apollo 8-varianten og standardutgaven av Moonwatch Professional er kanskje ulike, men deler likevel arv og historie. Poengene fra forrige artikkel står seg derfor også for denne utgaven, for med knytningen til månelandingen, NASA og Apollo-programmet, samt begrepet og bevegelsen «Speedy Tuesday», har hele modellserien oppnådd en udiskutabel ikonisk posisjon blant armbåndsur.
Merkets markante kursendring, fra svært mange limited editions til ingen, har også vært etterlengtet – og faktisk må vi helt tilbake til 2019 for å finne siste Speedmaster som ble lansert i et definert opplag. Da i anledning Apollo 11 og deres 50-årsjubileum, som ble markert med utgaver i henholdsvis stål og gull.
Siden den gang har Omega konsentrert seg om å overhale standardutgaven, samt lansere utgaver som er sjeldne og ettertraktede på grunn av lavere produksjon enn etterspørsel, fremfor i antall. Det har blitt applaudert av mange, mens andre tar seg i å nesten savne de mange spesialutgavene.
Hvite tallskiver
Tar man en titt på den snart 70 år gamle historien rundt Omega Speedmaster, har modellen vært levert med en rekke ulike tallskiver, både hva gjelder materialer og farger. Hvite utgaver, og helhvite i særdeleshet, er imidlertid blant de mer sjeldne å finne.
Hopper vi bukk over den hvite spesialmodellen med Snoopy på tallskiven (lansert ifbm. 45-årsjubileet for Apollo 13 i 2015), må vi helt tilbake til «Alaska Project» fra 2008 for å finne sist en helhvit skive var montert i en Speedmaster. Modellen kom i et begrenset opplag på 1970 eksemplarer, som i tillegg gjør den til en sjelden fugl å se i det fri.
Verdt å nevne i en hvitskivet sammenheng er også utgavene i edelt metall som har blitt lansert de seneste par årene, og som for alvor har understreket Omegas ønske om å plassere seg selv – og Speedmaster – enda høyere på eksklusivitets-stigen enn tidligere. Det inkluderer spesifikt utgaven i hvitt «Canopus Gold» som, med sin tallskive i samme materiale, var modellen mange først antok at Daniel Craig prydet håndleddet med. Detaljer som manglende rød farge på Speedmaster-teksten og polerte elementer på lenken avslørte imidlertid raskt at det ikke var tilfelle.
Dagens lansering markerer derfor første gang en helhvit tallskive blir å finne i standardkolleksjonen av Speedmaster Moonwatch Professional. Denne kombineres med et touch av rødt på teksten «Speedmaster», sortfarget aluminiumsbezel med «dot over 90», samt sorte indekser og visere. Sistnevnte PVD-belagte for bedre kontrast mot den hvite bakgrunnen. Resultatet blir på mange måter helt som forventet, men hvor den hvite fargen likevel endrer overraskende mye av klokkens visuelle karakter.
Omega selv sier at den hvite lakken er et nikk til astronautenes hvite drakter, mens den røde teksten skal sende tankene tilbake til nevnte Alaska Project, og klokkens svært karakteristiske røde «beskyttelsesetui». Begge deler virker litt konstruerte, men det er strengt tatt ikke så farlig all den tid fargene fungerer såpass godt.
Utover fargeendringene er nyheten for øvrig identisk med den eksisterende grunnmodellen av Speedmaster Professional som vi kjenner godt fra tidligere, og da spesifikt utgaven med safirglass foran og bak. Det betyr en 42 millimeter stor og 13,18 millimeter høy urkasse i stål, med Omegas egenproduserte, Master Chronometer-sertifiserte og manuelt opptrekkbare kaliber 3861 på innsiden.
Klokken leveres på den nye typen lenke, med mikrojustering i spennen, på en helsort gummirem, eller på en helt ny sort racingrem i lær med hvite kontrastsømmer.
Førsteinntrykk
En ny farge på tallskiven er strengt tatt ikke nyhetsverdig for de aller fleste klokkemodeller, men når Omega drar frem en hvit variant av sin Speedmaster Moonwatch Professional stiller saken seg annerledes. Det har nemlig vært etterspurt av entusiastmiljøet i årevis, på lik linje med manges ønske om tilsvarende tallskivefarge på Rolex Explorer.
Standardutgaven av Speedmaster Moonwatch har vært ikonisk helt siden 1960-tallet og leveres i skrivende stund i to varianter. En med lukket baklokk og hesalitt/plexi-glass, samt en med safirglass foran og bak. Førstnevnte mer som en kuriositet og brobygger til historien med Apollo og NASA, enn som en nødvendighet i 2024. At man derfor velger å plassere den hvitskivede varianten i utgaven med safirglass gir derfor god mening, da den ikke har noen direkte tilknytning til månelandingen og heller fokuserer på å være en tidsriktig og brukervennlig Speedmaster for nåtiden.
En helhvit skive, spritet litt opp med rød tekst og sorte visere, er alle små grep som ikke trenger utdypende forklaring. Dette er et rent visuelt tilskudd til en velkjent oppskrift. Med en nylig oppgradert basevariant av måneklokken som lerret gir det mening på alle måter. Og selv om Omega ikke vinner noen priser for originalitet med akkurat denne utgaven, vil den garantert selge som varmt hvetebrød – både til nye og gamle entusiaster.
Prisen legger seg rett over sitt sortskivede søsken. Det vil i skrivende stund si 103.400 kroner på lenke og 99.000 kroner på rem.
ANNONSE