Jepp, du leste riktig – nok en ny Speedy.
Lanseringen har som mål å hedre den første månelandingens 50-årsjubileum. Og ja, du gjettet riktig: Det gjøres med en Speedmaster i begrenset opplag. Denne gangen med dekorative detaljer i gull både foran og på baklokket, samt prefabrikerte bruksmerker på remmen.
Det gikk rykter i god tid før denne lanseringen at den nye hedersreferansen skulle komme i delgull. Ryktene stemte – delvis. Omega har kommet opp med et eget navn for deres noe mer subtile 18-karats gull: «Moonshine». I følge det Bienne-baserte merket spiller dette nye materialet på den samme motivasjonen for innovasjon som Apollo-programmet gjorde i sin tid, og skal være mer motstandsyktig enn konvensjonelt gull. Det vil med andre ord ikke være usannsynlig å gå utifra at det ble fortært sterkt og flytende munngodt underveis i produktutviklingen.
Skiven har to distinkte inndelinger, hvor den innerste delen har en grå matt overflate, mens minuttmarkørene i gull står i kontrast mot en sort bakgrunn. Ved kl. 11 kan du også se enda et hint til månelandingen: Indeksen er – i stedet for det vanlige rektangelet – formet som «11», igjen for å hedre Apollo-oppdraget. Ved sekundviseren kl. 9 finner du en mikroskopisk Buzz Aldrin gravert inn i en plate laget av Moonshine-gull.
Flipper du uret rundt får du straks øye på nok et hedersmerke. På baklokket har Omega lasergravert fotavtrykket Neil Armstrong la igjen på månen for 50 år siden. Sist – men ikke minst – er hans legendariske ord også gravert inn her. At vi kanskje finner samme manns melketenner innenfor et lite hemmelig kammer i urkassen på den neste spesialutgaven er med andre ord ikke helt søkt.
ANNONSE
Denne gangen får vi ta til takke med noe teknisk snacks, og for første gang har et «Master Chronometer»-sertifisert urverk funnet veien til en måneklokke. Kaliber 3861 er en videreutvikling av det velkjente kaliber 1861, og inkluderer partytriks som beskyttelse mot magnetfelt på minst 15.000 gauss (takket være balansehjul i silisium) og økt presisjon (kun 0/+5 sekunder avvik daglig). Det har også blitt lagt til en funksjon for å stoppe de løpende sekundene, slik at klokken kan stilles helt korrekt. Antallet juveler har også steget fra 18 til 26.
Annet nytt med Apollo 11-referansen er retro-aktige lenken, som tar inspirasjon fra den som var å finne på fjerdegenerasjons Speedmaster (ref. 105.012 fra 1965). Ytterligere ett bæreredskap medfølger, her i form av en borrelåsrem med sortmalt kork. Sistnevnte er en hyllest til det sorte materialet som dekket kapselen der astronautene satt. Den beskyttet mannskapet fra den intense varmen de ble utsatt for i det raketten satt avgårde. Med på kjøpet får du også et såkalt «astronaut kit». Her finner du blant annet to broderte merker du kan sy fast på den tøffe lærjakken din, slik at du kan late som at du er astronaut på byen. Til slutt medfølger det en liten modell av landingsfartøyet som ble brukt under oppdraget.
Som enhver Omega med respekt for seg selv utkommer Speedmaster Apollo 11 i et begrenset opplag. Hvis jeg skriver at romfergen gjorde sitt stunt i 1969 – gjett hvor mange eksemplarer de har laget. Nei – ikke 1.969, men 6.969.
I stedet for å være tilment menigmann er det nok rimelig å si at den nye Speedmaster-referansen først og fremst retter seg mot smågale storsamlerne og den hardbarkede Speedy-fansen. Vi andre vil nok heller se frem i mot relanseringen av kaliber 321, som etter ryktene vil presenteres i en ellers ukjent Speedmaster-modell senere i år.
- Modell: Omega Speedmaster Apollo 11 – 310.20.42.50.01.001.
- Det ytre: Kasse i stål og detaljer i 18k gull – 42 mm i diameter – safirglass foran – matt grå tallskive med kronograf – borrelåsrem i kork og lenke i stål.
- Det indre: Omega Co-Axial Master Chronometer kaliber 3861 – manuelt opptrekk – timer, minutter og sekunder, kronograf – 21.600 vph.
- Pris: 88.400 NOK – begrenset til 6.969 eksemplarer.
ANNONSE