Introduserer selskapets første urverk med årskalender.
Da den italienske marinen på slutten av 1930-tallet trengte armbåndsur som fungerte til røff bruk- og under vann – var det Panerai man vendte seg mot. I 1935 ble en prototype av modellen vi i dag kjenner som Radiomir presentert, med mange av de samme visuelle karaktertrekkene som senere har blitt selskapets kanskje viktigste merkevare.
Radiomir-navnet i seg selv stammer fra Guido Panerais selvlysende (og radioaktive) materiale, som var perfekt for synlighet under vann, men langt mer helsefarlig enn man visste da patenten ble sendt i 1916.
Under årets Watches & Wonders er det nettopp Radiomir-familien som virker å få all oppmerksomhet fra det italienske selskapet. Det betyr flere nye modeller med ulik grad av teknisk nyvinning på både det ytre og det indre.
Radiomir Annual Calendar – PAM 1363 / PAM 1432
Den udiskutabelt viktigste lanseringen for Panerai finner vi i Radiomir Annual Calendar. Som navnet avslører introduseres modellserien med årskalender – som ikke bare er ny for Radiomir, men for Panerai som merke.
ANNONSE
Den 45 millimeter store modellen kommer i to ulike utgaver, som begge er umiskjennelig Radiomir i sitt design og hvor Panerai har lyktes i å inkludere visning av både dag, dato og måned på en måte som ikke forstyrrer modermodellens velkjente karakteristikker mer enn nødvendig. Det betyr visning av de to førstnevnte klokken tre, mens en roterende disk langs tallskivens ytterkant dreier til samme posisjon for å vise aktuell måned.
Både ukedagene og månedene er skrevet på hjemlandets språk, så her gjelder det å ha kontroll på skoleitaliensken. Det samme gjelder modellnavnet klokken seks – Calendario Annuale. For å friske opp rundt komplikasjonen skiller årskalenderen seg fra en normal «komplett kalender» ved at den tar høyde for 30 og 31 dager. Det betyr at den kun må stilles én gang ila. året, nemlig ved utgangen av februar.
På innsiden av begge modellene finner man det helt nye og egenutviklede P.9010/AC, som leverer velkjente spesifikasjoner fra baseurverket med nesten samme navn. Det betyr et selvtrekkende urverk, som ved hjelp av to fjærhus leverer 3 dagers gangreserve og slår avgårde med 28.800 halvsvingninger i timen.
PAM 1363 leveres i Panerais egen gullegering «Goldtech» og får en gradert blå og sort tallskive, mens PAM 1432 kommer i en helpolert kasse av «Platinumtech» med en rød og sortgradert tallskive. Begge modellene er vanntette til 100 meter og opplyses å være boutique exclusive, så her må man minst ta turen til vår nabo i øst for å kunne se eller handle.
Den rødskivede varianten er begrenset til kun 24 eksemplarer og er i tillegg en del av «opplevelsespakkene» som Panerai har benyttet seg av på ymse modeller de siste årene. Det vil si at kjøp inkluderer det som skal være en omvisning/reise i den italienske hovedstaden, trolig spekket med ymse historiske og kulturelle begivenheter. Priser er ikke kjent i skrivende stund.
Radiomir California – PAM 1349
Under tilnavnet PAM 1349 finner vi det som er den aller første 45 millimeter store utgaven av en Panerai med California-skive. Inspirasjonen oppgis å være selskapets 3646 fra arkivene, som kombinerte arabiske numeraler med sine romerske motparter.
Modellen kommer i «Brunito eSteel» som for første gang får en individuell «været» behandling, som påføres manuelt ved hjelp av PVD (Physical Vapor Deposition). Sammen med en matt grønngradert skive, røffe kanter på skivens detaljer og en klassisk lærrem, sender den definitivt tankene tilbake i tid. Detaljer som de blå viserne, et buet safirglass og en typisk Radiomir-krone understreker uttrykket ytterligere, i det som trolig blir en ettertraktet samlermodell. Årlig produksjon er begrenset til 600 eksemplarer.
Lærremmen kommer med en spesiell inskripsjon forbeholdt kun denne referansen; G. Panerai e Figlio – som er frasen man fant på den originale butikken i Firenze.
På innsiden av kassen sitter det etter hvert velkjente P.5000 som leverer 8 dagers gangreserve og trekkes for hånd. Også PAM 1349 er opplyst å kun bli tilgjengelig via merkets egne butikker. Pris er ikke kjent.
Radiomir Otto Giorni – PAM 1347 / PAM 1348
To modeller som også går langt i å hente sitt design fra den originale prototypen fra 1935, finner vi i nyhetene PAM 1347 (brun tallskive) og PAM 1348 (blå tallskive). Begge modellene kommer i eSteel og får samme behandling av urkassen som PAM 1349. Det samme gjelder størrelsen, som også her måler 45 millimeter i diameter.
Signaturelementene er mange, med den puteformede kassen, «wire-lugs» og den velkjente sandwich-skiven som de mest prominente. Visning av små sekunder finner man klokken ni, mens teksten 8 Giorni Brevettato klokken tre understreker at man også her finner P.5000 på innsiden.
Likt mange av modellene som lanseres under årets Watches and Wonders, får tallskiven en ru overflate, laget for å imitere de gamle aluminiumsskivenes endring gjennom år med bruk.
De nye Radiomir Otto Giorni skiller seg dessverre ikke fra de tidligere nevnte lanseringene, og vil kun være tilgjengelig i Panerai Boutiques. Pris er ikke kjent.
Radiomir Quaranta i Goldtech – PAM 1026
Årets siste lansering fra italienerne er en gullutgave av deres 40 millimeters store Radiomir – Quaranta. Nyheten er å regne som en ren linjeutvidelse av selskapets, hvor man får kombinasjonen av en urkasse i Goldtech og en hvit tallskive med et diskré solstrålemønster.
Modellen, som på grunn av størrelsen, regnes som unisex og kanskje sågar spesielt myntet på et kvinnelig publikum. Utover den reduserte størrelsen følges alle velkjente designelementer, men vanntettheten reduseres til litt beskjedne 50 meter.
På innsiden finner vi P.900 som trekkes automatisk og kan skilte med tre dagers gangreserve. Ulikt øvrige lanseringer virker PAM 1026 å bli tilgjengelig fra alle merkets forhandlere. Pris er ikke kjent.
ANNONSE