Det er alltid knyttet store forventninger til Rolex sine nylanseringer under den årlige klokkemessen Baselworld, og i år ikke noe unntak. Da dørene åpnet for de mest ivrige representantene fra pressen den 16. mars, var det Rolex-standen i hall 1.1 som fikk desidert mest oppmerksomhet.
Størst forventninger var knyttet til spekulasjonen om en ny utgave av Rolex Cosmograph Daytona. En ny modell i stål med keramisk krans har helt klart ligget i kortene siden den ble introdusert på Daytona ref. 116515ln (rødt gull) i 2011, og ref. 116506 (platina) i 2013. Mine kollegaer hos Monochrome har spådd en ny stål-Daytona i med keramisk bezel foran hver Baselworld siden 2013, og i år traff de faktisk midt i blinken både med spådommen og sin skremmende korrekte digitale mockup.
Årets nye Rolex Cosmograph Daytona ref. 116500ln byr på den etterlengtede keramiske kransen, og klare visuelle referanser til fortidens Daytona-modeller. Den er ganske enkelt drømmeklokken fansen har ventet på, og tradisjonen tro er modellen tilgjengelig med hvit eller svart urskive. Men det er den hvite utgaven som skiller seg mest fra forgjengeren, Daytona ref. 116520.
ANNONSE
Urskivens layout er uendret, men de tidligere metallfargede ringene rundt de tre underskivene har blitt svarte. For utenforstående kan det virke helt trivielt, men i Rolex-sammenheng har denne endringen stor betydning. Dette er nemlig et tydelig nikk til det som omtales som en hvit «panda» urskive (hvit med svarte underskiver), som er å finne på flere av Rolex sine mest ettertraktede historiske Daytona-modeller. Og i kombinasjon med svart krans og «Daytona» i rød skrift, går tankene til raskt til den legendarisk Daytona «Paul Newman» ref. 6241 fra 60-tallet.
Den svarte utgaven stiller med samme urskivedesign vi kjenner fra forgjengeren, men den svarte keramiske kransen i såkalt «Cerachrom» har en stor effekt på helheten. Klokken føles umiddelbart mye mer maskulin og moderne enn ref. 116520, og bør dempe de kritiske røstene som mener at Daytona, etter dagens standard, har blitt en dameklokke. Med keramisk krans har modellen også blitt fysisk tøffere, og kransen er både ripe og korrosjonsresistant.
Øvrige aspekter ved den nye ref. 116500ln er faktisk uendret fra forgjengeren, med samme 40 mm urkasse og lenke i 904L stål, skrudde trykkere og krone, og vannresistanse ned til 100 meter. Urverket er Rolex sitt in-house-produserte kaliber 4130, som byr på en antimagnetisk «Parachrom» balansefjær og en gangreserve på omkring 72 timer. Dette urverket ble introdusert i år 2000, og var merkets første egenproduserte kronografurverk.
I likhet med andre nye Rolex-klokker, vil hver nye Daytona gjennomgå Rolex sin «Superlative Chronometer»-sertifisering, som merket redefinerte i 2015. Hvert individuelle urverk blir først COSC-sertifisert, deretter montert i kassen, for så å bli testet på nytt av Rolex under enda strengere krav. Sannsynligvis er dette en strengeste testingen i bransjen, og Rolex oppgir at nye Daytona har en presisjon på -2/+2 sekunder per dag, ferdig montert. Det er kanskje nettopp et slikt detaljfokus som har vært med på å bygge Rolex sitt gode rykte som en presis og bunnsolid arbeidshest.
Den nye Rolex Cosmograph Daytona ref. 116500 er på ingen måte noen stor revolusjon, men det har neppe heller vært hensikten. Som med en Porsche 911, er det snakk om små gradvise endringer som ikke går på bekostning av identiteten. Det er tross alt snakk om et av urverdenens største ikoner, hvor endringene heller bør være litt for små enn litt for store.
Ikke overraskende har responsen på den nye modellen vært enorm, også her i lille Norge. Det er bekreftet at flere norske autoriserte Rolex-forhandlere allerede opererer med ventelister, og flere har nå valgt å stenge disse. Avhengig av Rolex sin kapasitet (eller vilje) til å levere, snakker vi for mange brått om leveringstid i 2017 eller 2018. Det sier litt om populariteten, for med en listepris på 110.600 kroner, er det snakk om en nokså kostbar sportskronograf.
Mer informasjon om Rolex er tilgjengelig på rolex.com.
ANNONSE