En helt ny familie – hvor urverket på innsiden er den største revolusjonen.
I dag åpner Watches and Wonders i Genève, og verdens klokkepresse er samlet under taket i Palexpo for å ta en titt på de ferskeste nyhetene fra verdens mest prestisjefylte merker.
Ulikt tidligere år overrasket mange av merkene med å slippe nyhetene online allerede ved midnatt, fremfor å vente til den fysiske åpningen av messen. Det inkluderer Rolex, som har dratt sløret av sin helt nye familie, Land-Dweller.
Helt ny familie
Da de første lekkasjene rundt årets nyhetsslipp dukket opp i sosiale medier, var nye «Land-Dweller» blant modellene som ble hintet om. På tross av oppdagede patentsøknader (og eksistensen av Sky-Dweller og Sea-Dweller) klarte jeg likevel ikke helt å tro på at det litt snåle navnet var noe Rolex ville ta i bruk. Da de offisielle teaserne virket å underbygge lekkasjene ble det likevel med ett mer sannsynlig, og med fasit i hånd er det klart at Dweller-familien utvides med et landligere søskenbarn.



Den nye kolleksjonen lanseres umiddelbart i flere størrelser, i både stål og edelt metall, og hvor alle virker å ha innsyn til urverket gjennom safirglasset. En praksis som tidligere har vært forbeholdt noen svært få klokker i Daytona- og 1908-familien. Det skyldes ikke minst det helt spesielle urverket, som vi skal komme tilbake til.
ANNONSE
Historiske nikk
I sitt design, og herunder den nye lenken, minner nyhetene om de tidlige Beta 21-quartz og Oysterquartz-modellene, som ref. 1613 og ref. 5100 (også kalt Texano). Modeller med åpenbare likhetstrekk til nye Land-Dweller, og hvor det for sistnevnte hevdes at Gérald Genta var involvert. Med en mer tønneformet kasse og en «flatere» profil enn Datejust, dras også Land-Dweller langt nærmere de typiske klokkene med integrert lenke, hvor kasseformen videreføres tilnærmet sømløst over i lenken. Det er noe som lenke har manglet i kolleksjonen til merket, så utvidelsen gir definitivt mening.

Totalt 10 nye referanser gjør sitt inntog, i modellserien som plasserer seg et sted mellom Datejust og Day-Date i det indre Rolex-hierarkiet. Det inkluderer størrelsene 36 og 40 millimeter, som leveres i enten stål (med hvitt gull bezel), rødt gull (Everose) eller platina. De to edle metallene kan i tillegg leveres med tilsvarende edle stener på bezel og tallskive. Observante øyne vil se at den riflete bezelen har færre fasetter enn Day-Date (60 mot 72), som gir et ørlite endret utseende.
Land-Dweller 36 får en kassehøyde på kun 9,6 millimeter og en «lug-to-lug» på 43,5 millimeter, mens det større søskenet beholder tykkelsen og får en «lug-to-lug» på 46,5 millimeter. Dimensjonene og lenkens utforming taler for at begge modellene bør tilby strålende bærekomfort.

Klokkene får en tydelig børstet overflatebehandling, med polerte flanker, som strekker seg hele veien langs ytterkanten av lenken. Flat-jubilee-lenken består fortsatt av fem separate ledd i bredden, hvor de tre i senter er polerte. Lenken byr også på en skjult foldespenne, slik vi kjenner fra forrige generasjons Datejust. Det er usedvanlig elegant, men man mister muligheten for mikrojustering.
Tallskivens design ser ved første øyekast kjent ut, men skiller seg likevel markant fra det svært populære «Fluted motif» som kom på Datejust i 2021 og deretter forsvant i 2024 (og som bygger på geometrien man finner i den riflete bezelringen).

Mønsteret, hvis form kan sammenlignes med netting/hexagon, har fått navnet «Honeycomb motif pattern» og skiller seg fra alle tidligere mønster jeg kan erindre å ha sett. Tallskiven, indekser og tall byr i tillegg på en rekke små og nye detaljer, som må studeres i detalj for å verdsettes fullt ut. Legg dog merke til de «åpne» 6- og 9-tallene, som sender et lite nikk tilbake til datohjulene fra en svunnen tid.
Nytt urverk
En nyhet som fort kan vise seg å være enda viktigere enn et nytt ytre design, finner vi imidlertid i mekanikken på innsiden. Av 18 nye patenter i Land-Dweller er nemlig 16 av de knyttet mot det nye kaliber 7135. Et urverk med et helt nytt gangsystem, som man kunne skimte allerede i promoteringsvideoene før messen.

Urverket virker å være svært tett knyttet opp mot patenten som Rolex tinglyste tidligere i år, og hvor man bygger balansen og gangsystemet rundt mange av de samme prinsippene som i Breguets «natural escapement». Den nye oscillatoren er imidlertid ikke helt lik Breguets – og ellipsestenens plassering kan tale for at dette er en type «double-wheel tangential impulse escapement».
I en tradisjonell sveitsisk ankergang vil impulsen som får balansen til å vandre gå fra ganghjulet, gjennom ganghaken (paletten) og til balansen. Mellom paletten og ganghjulet må det legges olje, da palettens stener har en glidende bevegelse over ganghjulets tenner.
I et system med natural escapement går derimot kraftoverføringen direkte fra ganghjulet til balansen. I et tangential impulse escapement skjer overføringen fortsatt via en type ganghake, men overføringen er tangensiell til ganghjulets radius. Det bortimot eliminerer den glidende bevegelsen mellom haken og de to ganghjulene.



I prinsippet byr begge deler på mindre friksjon, bedre pålitelighet, mindre slitasje i hele løpeverket og høyere utnyttelse av energien. Det betyr også at 7135 øker egen frekvens til 36.000 halvsvingninger per time (5 Hz) og får en gangreserve på 66 timer. I tillegg beholdes nøyaktigheten på +2/-2 som Rolex klassifiserer som «Superlative Chronometer».
Som konsept er det altså ikke i nærheten av nytt, og varianter av natural escapement er benyttet av blant annet Ulysse Nardin i sin Freak, av Laurent Ferrier, samt av Kari Voutilainen i Vingt-8, mens Rolex’ patent er helt ny. For å få slike systemer til å fungere kreves imidlertid en ekstrem nøyaktighet i produksjonen, som for alvor gjør seg gjeldende dersom man ønsker å masseprodusere det.

Trolig har fremveksten av UV-LIGA & MEMS-teknologi bidratt til at Rolex nå kan realisere sitt nye systemet, som virker å representere en langt større revolusjon enn for eksempel selskapets forbedring av det tradisjonelle gangsystemet, døpt Chronergy (og hvor samme teknologi for øvrig også spilte en rolle).
Teknologien gjør det nemlig mulig å produsere tannhjul, løpeverk og deler med en nøyaktighet/intrikathet som ville være umulige med mer tradisjonelle metoder som EDM eller stempling, og hvor kronografens sekundhjul i kaliber 4130 er et godt eksempel.

Urverket ser også ut til å ha flere hjul i silisium og en balansefjær av Syloxi, som er selskapets patenterte silisiumsblanding. Materialet har tidligere kun vært å se i enkelte damemodeller, samt i fjorårets nyhet 1908, men tar nå altså plass i en større del av både urverket og kolleksjonen.
Et grundigere dypdykk av urverket og den nye gangen vil komme når vi har fått satt oss skikkelig inn i de tekniske spesifikasjonene, men det kan virke som om vi her er vitne til det første nye escapement-systemet som er produsert i industriell skala siden Omega lanserte sitt Co-Axial-verk i 1999.
Mer informasjon og norske priser finnes på rolex.com.
ANNONSE