Et noe svevende møte med Denis Flageollet og De Bethune.
Fra å være en kunstform på randen av utryddelse, har produksjon av mekaniske urverk og armbåndsur opplevd en utrolig renessanse de siste to-tre tiårene. Det var ingen selvfølge da kvartsbølgen traff urindustrien med enorm kraft – og tok med seg mange merkers eksistens og livsgrunnlag på veien.
Opp fra asken steg en urindustri som nå står sterkere enn noen gang. Mye takket være giganter som Swatch Group, men også mange andres arbeid for å bevare det som gjennom generasjoner har vært noe mer enn bare produksjon av klokker og ur.
The independents
I den nye dokumentarfilmen «Seeking Perfect – The Art of Watchmaking» møter vi en del av bransjen som fortsatt er ukjent for mange.
Én av filmens to kommentatorer, Todd Searle, deler urindustrien opp i tre hovednivåer. Disse strekker seg fra industrielle firmaer, via de som fokuserer på nye konsepter og materialer, mens «independent watchmakers» rangeres på toppen av pyramiden.
ANNONSE
Sistnevnte representerer de frittstående og ofte dekorerte urmakerne, som bruker klokker som et kunstnerisk lerret, og skaper noe ekstraordinært. Det er også her filmens fokus ligger, med Denis Flageollet som hovedrolleinnehaver.
For uinnvidde er Flageollet mesterurmaker og en av grunnleggerne av De Bethune. Et selskap bare de færreste kanskje har personlig kjennskap, men som nyter høy respekt blant tilhengere av independents. Gjennom 20 år har De Bethune utviklet en rekke fantastiske klokker, som plasserer seg helt mot toppen av skalaen både hva angår komplikasjoner og priser.
Seeking Perfect som film er imidlertid ingen omvisning av De Bethune som selskap, ei heller deres urverk og armbåndsur. For filmen roterer i første omgang rundt Denis Flageollet som person – og hans ubestridte kvaliteter innen ypperste høyhorologi. En av de store kunstnerne av vår tid vil mange hevde, med en lidenskap og gjennomføringsevne få forunt. Her får vi også stiftet litt bekjentskap med hvordan naturen fungerer som meditasjonssted for hans arbeid.
Filmen gir oss dermed først og fremst et møte med en kunstners sinn og hvordan han henter inspirasjon til sine prosjekter. Spoileren er at det gjerne skjer mens Flageollet hugger ved. Selve sluttproduktet, klokkene – er sjeldent i fokus, og blir mer som statister å regne. Det oppleves befriende på den ene siden, men for de med liten kjennskap til De Bethune vil det trolig virke litt uforløst.
Ved hjelp av velkjente Wei Koh (grunnlegger av Revolution) og nevnte Searle som kommentatorer, svever vi innom ulike aspekter av De Bethune og Flageollets arbeid. Hjelp får de også fra De Bethunes CEO, Pierre Jacques og Victoire Halter, som har et familiært forhold både til sin velkjente far med samme navn og Flageollet. Resultatet er absolutt godkjent, men flokslene blir også mange. Sitater som «expose part of his soul to you» og «pursuit of human perfection» er sikkert sanne, men føles litt høytsvevende.
Seeking Perfect kan uansett skilte med kamera- og etterarbeid av høy kvalitet. Det gjør filmen cinematisk vakker og engasjerende gjennom den gode halvtimen den varer.
Selv om det ikke fremgår i klartekst er det liten tvil om at filmen må sees i sammenheng med 20-årsjubileet til De Bethune, snarere enn å være et fritt journalistisk produkt. Med det og øvrige ankepunkter i mente er filmen likevel vel verdt en titt, enten man har mye eller lite kjennskap til Denis Flageollet, De Bethune eller independent watchmaking fra før.
Du finner filmen på de offisielle nettsidene, eller på YouTube.
ANNONSE