Spekulasjoner, gjetninger og ønskedrømmer for 2020.
Oppdatering: Rolex har kunngjort at årets lansering vil finne sted den 1. september 2020. Tidssonen følger utviklingen tett, og vil også være representert på presseeventet i Genève.
Når Baselworld åpner dørene er det alltid ett merke som er første stopp for en horde ivrige journalister – Rolex. Den sveitsiske giganten klarer å skape en interesse som overgår alt annet innen klokker, og lykkes ofte å holde kortene såpass tett til brystet at man (relativt) sjelden opplever de store lekkasjene på forhånd. I år er Baselworld avlyst/utsatt for første gang siden første verdenskrig, men vi forventer likevel et nyhetslipp fra produsenten med kronelogoen.
Rolex har tidligere konsekvent valgt å lansere alle nyhetene på åpningsdagen, fremfor å spre det utover året. Det gjør dagen til kanskje årets mest spennende for entusiastene, selv om tilgangen til å faktisk kjøpe modellene er verre enn noensinne. For årets lanseringer har vi ikke fått håndfaste opplysninger om dato, men Baselworld var ment å åpne dørene 29. april – og det er derfor foreløpig vårt beste tips. Dette kan dog henge i en tynnere tråd enn først antatt, ettersom selskapet nå har valgt å stanse all produksjon en periode fremover.
Når man skal forsøke å spå hva som vil lanseres er man egentlig litt på gyngende grunn. Enkelte modeller eller utvidelse av modellserier faller ganske naturlig, men mange ganger gjør de ting som ikke følger «malen». Sånn sett føles det enklere når vi spekulerer i hva Omega gjør med sin berømte Speedmaster Professional, hvor vi antar at Omega følger det som er en uttalt strategi. Rolex, som den lukkede stiftelsen de er, står sånn sett friere til å ikke kommunisere noe som helst. En mulighet de også velger å benytte seg av. Det gjør at enkelte går til drastiske skritt (som å bryte ned kildekoden på nettsidene i håp om å finne hint) når de skal forsøke å forutse kommende lanseringer.
ANNONSE
Rolex’ egne kontoer i sosiale medier er heller ikke til å stole på i denne sammenhengen. I fjor var det et voldsomt fokus på Milgauss før Baselworld, som selvsagt førte til massive forventninger om at modellen ville bli fornyet. Dengang ei. Det samme gjaldt fokuset på Submariner (både fra Rolex og søstermerket Tudor), som heller ikke resulterte i noen ny versjon eller relansering. Tudor dro riktignok opp en fysak i form av P01, men det teller ikke.
Jørgens spådommer
De siste to årene har jeg ventet å se en ny variant av Submariner og/eller Submariner Date. Det fortsetter jeg å tro i år. For selv om modellens ytre ikke har alt for mange år på baken, virker det sannsynlig at Rolex vil strømlinjeforme produksjonen og oppgradere innmaten til 3235. Nåværende 3135 begynner å bli gammelt, selv om det fortsatt er et meget kompetent urverk. Et skifte til 3235 ville imidlertid gitt moderne egenskaper, med et hopp fra 48 til 70 timers gangreserve som det mest merkbare for brukeren.
De ytre endringene blir nok av det minimale slaget, uansett når denne endringen kommer. En Rolex-krone nederst ved markøren klokken seks er naturlig, og det kan fort bli eneste endring fra nåværende modell. Sannsynligvis (les: kanskje) velger man en ørlite slankere kasse også, som på GMT-Master II? Dersom de virkelig ønsker å fri til entusiastene slenger de på en liten fargenyanse på modellnavnet. Det hadde vært kult, men jeg tror akkurat det er ganske usannsynlig.
Rolex har vært svært konservative hva angår materialvalg. Her har dattermerket Tudor vært langt mer eksperimentelle og lansert modeller i materialer som bronse, titan og keramikk. Kanskje er det nå på tide å være litt mer dristige? Basert på løse rykter, plukket opp av vår podcast-vert Nicolai på en brun pub i hjertet av Genève, kommer derfor spådommen om en Sea-Dweller Deepsea i titan.
Denne massive dykkerklokken ville vært et perfekt sted å starte om man ønsker å lansere klokker i noe annet enn rustfritt stål eller edle metaller. Vekten hadde blitt betydelig redusert, samtidig som titan har alle nødvendige egenskaper for at klokken beholder sine tekniske grunnverdier. Det hadde gjort klokken mørkere i fargen, og med ørlite rødfarge på skiven hadde den blitt enda litt tøffere enn nåværende varianter.
Siste spådom er nok langt nærmere en drøm enn en realistisk utvidelse. Men jeg ville – som så mange andre – elsket å se en moderne Coke-variant av GMT-Master II. Det hadde kledd modellen helt perfekt og jeg tror den sorte fargen hadde vært enda et hakk mer elegant enn den blå i keramisk utførelse.
Ettersom Rolex utvidet med en blå og sort i fjor tror jeg nok sannsynligheten ble mindre for å få se Coke tilbake i kolleksjonen. Dette var en klokke jeg håpet de skulle komme med da GMT-Master ble fornyet, men de valgte altså «Pepsi» som frem til da hadde vært forbeholdt utgaven i hvitt gull. Men, det er lov å drømme, så jeg avslutter med Coke som min drøm for årets lanseringer!
Jon Henriks spådommer
Luksuriøse stålklokker har den siste tiden vært en gjennomgående trend i hele bransjen. Og med tanke på de usikre tidene vi befinner oss i, er dette et fokus jeg tror bare vil øke. Noen luksuriøs sportsklokke med integrert lenke tror jeg imidlertid ikke vi vil få se fra Rolex – selv om anledningen jo faktisk er der, med en slags nytolkning av gode gamle Oysterquartz.
Mer tro har jeg derimot på Cellini, som fortsatt den glemte og undervurderte serien i Rolex-universet. Kvaliteten er den samme som venteliste-klokkene, og graden av raffinement er høyere enn på sportsmodellene. Som et tidsriktig avbrekk fra referansene i edle metaller, kan en Cellini Moonphase i stål bidra til å gi Cellini et fortjent løft ut av skyggen til venteliste-modellene.
For min egen del var fjorårets Yacht-Master 42 en hyggelig overraskelse. På bilder var den ikke spesielt imponerende, men «in the flesh» opplevde jeg den som både velgjort og velproporsjonert. Selv om den i Rolex-sammenheng er stor med sine 42 mm, er den i hvitt gull temmelig diskré.
I mitt hode innbiller jeg meg at potensielle kunder lett sier «ja takk» til litt høyere oppfattet bling-faktor. Og for Rolex kan det være interessant å tilby en litt mer tilgjengelig utgave. Med både den eksisterende Yacht-Master-serien og tidligere Rolex-lanseringen i minnet, holder jeg en knapp på en two-tone Yacht-Master 42 i Oystersteel og Everose. Kanskje også med lenke.
Av øvrige spådommer støtter jeg meg til Jørgens tanker om en nærstående oppgradering av Submariner. Modellen fortjener sterkere spesifikasjoner på urverk-fronten, og en litt mindre chunky kasse er i mine øyne på sin plass. Egentlig er jeg fristet til å si at en ny kasse virker usannsynlig – for de seneste årene har Rolex tatt klare grep for å øke forskjellene mellom de ulike modellene. Samtidig registrerer jeg at samtlige av de nyeste modellene har mykere linjer enn Submariner Date og No-Date.
Avslutningsvis vil jeg nevne at jeg personlig ikke har helt troen på at Rolex vil lansere enn ny Explorer 2 i år. Til tross for at ryktene går i sosiale medier, anser jeg det som mer sannsynlig at vi får se en ny Explorer til neste år – 10 år etter seneste modell og 50 år etter den første.
Hva tror du? Del gjerne inn din mening i vårt diskusjonsforum!
Fasit kommer kanskje 29. april 1. september?
ANNONSE