Har TAG Heuer skapt årets kuleste sommerklokke?
Kanskje ja, kanskje nei – vi har ikke en gang kommet til påske, og det er egentlig litt for tidlig å si. Men tross den tabloide inngangen er det ingen tvil om at jeg føler en genuin begeistring for den nye Formula 1 Solargraph-kolleksjonen til TAG Heuer.
Etter fjorårets relanserte Formula 1 (uten «Solargraph»), er det egentlig litt overraskende å allerede nå se noe ganske likt, men på ikke helt identisk fra TAG Heuer. Denne gangen har ikke livsstilsmerket Kith noen finger med i spillet, men nykommerne står helt greit på egne bein.
Fortsatt er det den originale Formula 1-kolleksjonen fra 1986 som er inspirasjonskilden. Enkelte av de nye referansene er nærmere gjenskapning enn andre, men jevnt over fanger alle nykommerne ånden og uttrykket til forgjengerne.



En størrelse større
Kassen måler nå 38 mm, og kommer i sandblåst stål, svart PVD-behandlet stål eller såkalt «bio-polyamide» i rødt og blått. La det ikke være noen tvil – på godt norsk er sistnevnte det vi gjerne kaller plast.
ANNONSE
I tillegg til økt størrelse (fjorårets Formula 1 var 35 mm i diameter), er kassen redesignet. Den øvre og nedre «leppen» på remfestene er gjort mindre, og teksten «Formula 1» er fjernet. Like greit, spør du meg, all den tid gummiremmen har en stor TAG Heuer-logo på begge sider.



I mine øyne er ikke alle variantene av Formula 1 Solargraph like vellykkede. Med unntak av den gule versjonen i PVD-behandlet stål, er alle stålmodellen sånn midt på treet. Det er når vi beveger oss over på plastkassene at moroa starter, og personlig holder jeg en knapp på den røde.


Soldrevet urverk
Som navnet indikerer er samtlige av de nye referansene kvarts-baserte, og urverket er det såkalte kaliber TH50-00. Etter det jeg kjenner til er dette bare penspråk for et Citizen E168, som er er et solid solar-kvartsverk det er lite å utsette på.

TAG Heuer lover full lading på mindre enn 40 timer i solen, og en påfølgende driftstid i stummende mørke på 10 måneder. Batteriet, som ikke er evigvarende, skal ha en levetid på 15 år.
Hvorfor kvarts, vil noen kanskje si. Hvorfor ikke, spør jeg tilbake. Med det som er et grunnleggende lekent design, en kolleksjon som historisk har vært forbunde med kvarts, samt en prisklasse (fra 1.750 sveitserfranc veiledende) som er litt men ikke helt på jordet i dagens marked, ser jeg ikke det store problemet. Man kjøper rett og slett ikke en TAG Heuer Formula 1 på grunn av urverket.

Slitsom tilgjengelighet
I det som er en litt plagsom vri, har TAG Heuer bestemt seg for å ikke gjøre alle modellene tilgjengelig samtidig. Syv av variantene vil kunne forhåndsbestilles og blir tilgjengelige i forbindelse med årets Formel 1-løp på Silverstone, Miami, Mexico, Barcelona, Monza og Singapore. For som kjent er TAG Heuer (eller nærmere bestemt eierselskapet LVMH) ny sponsor for Formel 1-sirkuset.
Sikkert en skrekkelig morsom øvelse for merkets markedsførere – og noe jeg i dette tilfellet syns er verdt å tolerere.
Mer informasjon om Formula 1 Solargraph er tilgjengelig på tagheuer.com.

ANNONSE