Leses nå
Tett på Bruvik Senja «Alpine»

Tett på Bruvik Senja «Alpine»

En modell som høyner listen i Bruviks kolleksjon.

Den 17. juli dro norske Bruvik sløret av sin nyeste modell Senja – og Senja GMT. To sportsmodeller som forsøker å fange den nord-norske øyas ville og vakre natur i sitt design. Det er en oppskrift som har fulgt Bruvik gjennom det tiåret merket har eksistert og som på mange måter definerer dets identitet. Senja er imidlertid første sportsmodell med integrert lenke – og dermed den norske designerens svar på det som de seneste årene har vært en av klokkeverdenens mest populære kategorier.

Røft – men raffinert

Da vi skrev vår lanseringsartikkel hadde Rune Bruvik presentert den nye modellen med tre ulike skivealternativer. Til vår overraskelse gikk det kun dager før en fjerde variant med hvit skive begynte å sirkulere i sosiale medier – og det var også denne vi fikk tilsendt på lån da vi etterspurte en titt på nyheten.

Bruvik Senja «Alpine» med hvit skive (Bilde: Tidssonen)

Med modellen er det de mange bratte fjell og Senjas fiskerike fjorder som utgjør de visuelle referansene og dermed mye av essensen i klokken. Sett forfra gjør dette seg umiddelbart gjeldende med den karakteristiske bezelen og mønsteret på skiven, kombinert med den karakteristiske kasseformen.

Selv om det er «rå natur» som ligger som et inspirasjonsmessig bakteppe for modellen, var det med en anelse skepsis jeg studerte de første pressebildene. Her fremstod finisjeringen som i overkant røff og uraffinert. I levende live overbeviser imidlertid modellen solid på dette området og de mange børstede overflatene kler modellen godt.


ANNONSE


Også de skråslipte og polerte kantene som følger ytterkanten på kassen og lenkeleddene holder meget god kvalitet. Disse bryter med den nær gjennomgripende børstede finishen, som også omfatter timemarkørene og viserne. Nettopp det er en litt uvanlig detalj, men det fungerer overraskende godt – også når det kommer til å skape refleksjoner og god lesbarhet.

Fiskegarnmønsteret (som er i relieff) fungerer etter min mening utmerket som skivens bakteppe. Mønsteret gir masse karakter, men likevel så anonymt at det ikke forstyrrer unødig. Da mistenker jeg at bezelen vil vekke mer følelser og diskusjon, for den underbygger klokkens kraftfulle konstruksjon på en langt mer direkte og usjenert måte. Dersom man faller for designet oppleves den imidlertid passende, for med en diameter på 42 mm og en vekt på ca. 175 gram er dette et armbåndsur som ikke gjemmer seg unødvendig bort på håndleddet.

Bruvik Senja «Alpine» (Bilde: Tidssonen)

Mønsteret er også med å gi den hvite skiven mye karakter og fargen trekkes ørlite både mot både sølv og champagne i ulike lyssettinger. Likevel er nok denne skivefargen den som gjør minst ut av seg av de fire tilgjengelige alternativene – og som trolig hadde havnet bakerst i rekken om jeg skulle valgt selv. Både på denne og tilsvarende modeller generelt syns jeg hvitt ofte blir litt i overkant anonymt og uten kontrast til det rustfrie stålet.

På denne hvite varianten er også det lille kartet over Senja i samme farge som skiven, som gjør det langt mindre fremtredende enn på sine søsken. Jeg hadde ønsket meg litt mer kontrast som samtidig hadde vært med å skape balanse mot logoen klokken tolv. I sum tror jeg derfor at det er de øvrige skivealternativene som vil fange mest interesse fra merkets entusiaster.

Bruvik Senja med hvit skive (Bilde: Tidssonen)

Detaljene og utførelsen på skiven er det imidlertid svært lite å utsette på. Mønsteret, minuttskalaen og teksten er alle skarpe og nøyaktige, mens de solide timemarkørene med Super-LumiNova er appliserte.

Endelig en skikkelig foldespenne

På hånden føles klokken kjent. Kassedesignet og lenken minner om en del andre modeller på markedet og befester mitt inntrykk av likheten med Maurice Lacroix’ Aikon. Både vekten og konstruksjonen forøvrig gjør at klokken føles svært solid rundt håndleddet. Et lite ankepunkt er mangelen på skrukrone. Det har nok ingen stor praktisk betydning for vannresistensen, men det føles tryggere og gjør det mindre sannsynlig at denne dras ut ved en feiltakelse. Oppdatert: Bruvik opplyser at produksjonsmodellen vil bli levert med skrukrone.

Bruvik Senja føles solid på armen (Bilde: Tidssonen)

Den relativt kraftige konstruksjonen gjør at klokken etter min mening trenger den tilmålte diameteren på skiven. For vår testmodell har Bruvik truffet godt, men jeg opprettholder en liten skepsis til hvordan GMT-varianten vil oppleves.

På Senja er det øverste «lenkeleddet» integrert i kassen. Det gjør at man på smale håndledd kan oppleve en litt brå overgang mellom kassen og lenken. Ettersom det øverste faktiske leddet ikke stanses/holdes tilbake av kassen vil man kunne få god passform og bærekomfort også på små håndledd, men da vil samtidig den visuelle glippen bli enda litt tydeligere. Dette kunne kanskje vært løst med en enda litt brattere vinkel på lenkefestet i kassen, men vil nok ikke oppleves spesielt sjenerende for de fleste.

Lenken markerer et solid løft fra tidligere modeller fra den norske produsenten. I likhet med resten av klokken føles denne både velprodusert og solid. Tidligere har foldespennen vært en litt oversett affære, med spesialmodellen «Pulpit Rock» kanskje friskest i minne. For Senja er det derfor gledelig å se at dette er viet den nødvendige oppmerksomheten – og resultatet er akkurat så bra som jeg hadde håpet. Også foldespennen føles solid, bærer behagelig og har i tillegg en meget praktisk mikrojustering.

Graveringene på baksiden av urkassen er også kvalitetsmessig utført, med tydelige nivåforskjeller som hever helhetsinntrykket. Også her er det fiskegarn og kartet over øya som vises frem. Bak det lukkede baklokket ligger et selvtrekkende Sellita SW200. Det er verken spesielt spennende eller nyskapende, men betyr et velprøvd og velfungerende urverk, som samtidig er greit i tråd med det man forventer å finne i denne prisklassen.

Urkassens bakside (Bilde: Tidssonen)

Senja leveres med et solid klokkeskrin som holder høy kvalitet i sin prisklasse og Bruvik har valgt og også inkludere et reiseetui i imitert skinn. Det er kanskje ikke en vesentlig detalj for alle, men er med å heve totalopplevelsen.

Avsluttende tanker

Merker som Maurice Lacroix, Longines, Certina, Oris m.fl. har satt en ny standard for hva man kan forvente i prisklassen opp til 20.000 norske kroner. Det gjør det normalt utrolig vanskelig å hevde seg for de små og mindre merkene, hvor de fleste må belage seg på tredjepartsleverandører for hele produksjonen. Med Senja lykkes imidlertid Bruvik å levere det jeg opplever som solid kvalitet i et knalltøft segment.

Senja leveres med en gjennomført innpakning (Bilde: Tidssonen)

Fortsatt vil jeg påstå at Bruviks klokker først og fremst er et frieri til de som ikke bare ønsker seg en god klokke, men som vil ha et definert tilbehør som appellerer til egen stil og smak. Med Senja har Rune Bruvik gjort sin tolkning av de ikoniske formene – som startet med Royal Oak og som senere har gitt inspirasjon til et utall klokker – men samtidig forsøkt å gjøre det til noe eget. For i Bruvik-klokkene er fokuset først og fremst rundt designet, i langt større grad enn teknisk innovasjon.

Kjøperne er trolig de som liker de tydelige referansene til norsk natur, og som verdsetter «design-gimmicken» som skiller Bruvik fra de naturlige konkurrentene. Da er det fint å se at de samtidig får en klokke av god kvalitet med på kjøpet – for med Senja har utvilsomt Bruvik høynet listen i egen kolleksjon.

Bruvik Senja «Alpine»

Diameter: 42 mm
Tykkelse: 10,9 mm
Materiale: Rustfritt stål (316L)
Vannresistens: 100 m

Urverk: Sellita SW200
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 38 timer

Lenke: Stållenke med foldespenne

Veiledende pris: 17.000 norske kroner
Tilgjengelighet: Høsten 2020

Mer informasjon er tilgjengelig på bruviktime.com.


ANNONSE