Den aller første årskalenderen fra Glashütte Original kan hamle opp med de beste.
Kanskje er det beliggenheten langt unna landegrensen til Sveits, eller kanskje er det bestemt fra øverste hold i Swatch Group. Uansett fremstår det klinkende klart at Glashütte Original gjør ting på sin egen måte.
De seneste årene har mye av oppmersomheten vært rettet mot sportskolleksjonen SeaQ, som må sies å tilhøre en særskilt aktuell kategori i markedet. I alle fall målt opp mot norske preferanser, hvor sportsklokker med lenke trumfer dressklokker med rem.
Likevel var det nettopp en ny dressklokke som i sommer pirret min nysgjerrighet til det punktet at jeg sendte en melding i retning Glashütte. Og etter noe venting (og enda mer venting), fikk jeg omsider anledning til å ta klokken i nærmere ettersyn.
Glashütte Original PanoMaticCalendar
I mine øyne er det flere momenter som gjør Glashütte Original PanoMaticCalendar til en spennende klokke. Ikke bare er det snakk om det tyske merkets første årskalender, men også en utførelse som er helt unik. Modellen er også slående vakker, og viser Glashütte Original på noe av sitt beste.
ANNONSE
Som en utvidelse av den mangeårige Pano-kolleksjonen, følger PanoMaticCalendar en etter hvert velkjent oppskrift. Layouten er asymmetrisk, hvor visningen av timer, minutter og sekunder skjer på to egne underskiver på venstre del av tallskiven.
På motsatt side sitter en månefase-indikator, samt den særegne «panoramadatoen» med to store datodisker i samme plan.
Så langt kunne beskrivelsen like gjerne vært for søskenmodellen PanoMaticLunar. Men et felt i sotet glass med månedindikator (fra 1 til 12) avslører at nykommeren er mer avansert enn som så.
Glashütte kaller det selv en «retrograd månedsvisning» – selv om løsningen rent mekanisk er retrograd i tradisjonell forstand. Under glasset ligger en ring som gjennomfører én rotasjon på fire år, og «fargelegger» aktuell måned i svart.
Årskalender 101
På dette tidspunktet er det på sin plass å presisere hva en årskalender («annual calendar») egentlig er.
Mens en klokke med vanlig datovisning (eller kalender) må stilles ved utgangen av måneder med færre enn 31 dager, tar en årskalender høyde for både 30- og 31-dagers måneder.
I teorien må altså en årskalender bare måtte stilles i slutten av hver februar. Komplikasjonen er samtidig enklere enn den mer avanserte evighetskalenderen (perpetual calendar), som også tar høyde for februar og skuddår helt frem til år 2100.
For mange vil det nok komme som en overraskelse at årskalenderen faktisk er en langt nyere oppfinnelse enn evighetskalenderen. Mens sistnevnte dukker opp for mekaniske ur rundt midten av 1700-tallet, ble den første årskalenderen patentert av Patek Philippe i 1996.
Klassisk skjønnhet
Selv om PanoMaticCalendar har en moderne asymmetrisk layout, oppleves den likevel som klassisk. Og bryter vi tallskiven ned til enkeltelementer er det ikke så vanskelig å forstå hvorfor. Her er alle ingrediensene til en klassisk dressklokke tilstede, og hver lille detalj oppleves å være av svært høy kvalitet.
Det er verdt å påpeke at Glashütte Original ikke alene om et slik asymmetrisk design, og naboen A. Lange & Söhne mestrer også dette til fingerspissene. Begge merker har imidlertid en unik identitet, og opererer i relaterte, tidvis overlappende, men ikke helt identiske segmenter.
Kassen er utført i 18 karat rødt gull, og har en fasong vi er godt kjent med fra Pano-familien. Mellomkassen og remfestene har børstede sider, som står i kontrast til de blankpolerte flatene. Selv om designet er nokså enkelt, vil trente øyne og fingre raskt forstå at man har med en klokke i høy prisklasse å gjøre.
Diameteren på 42 mm er større enn tradisjonelle dressklokker, men ikke uvanlig for armbåndsur med en komplisert innside. Tykkelsen på 12,4 mm er cirka midt på treet. Totalt sett er PanoMaticCalendar en velproporsjonert klokke, uten noe å utsette på bærekomforten.
Nytt manufakturverk
Ikke overraskende fordrer en ny komplikasjon også et nytt urverk. Kaliber 92-09 har en gangreserve på hele 100 timer, og opererer med en frekvens på 28.800 halvsvingninger per time. Balansefjæren er laget av silisium, for bedre temperaturstabilitet og antimagnetiske egenskaper.
Estetisk er det egenproduserte verket i tråd med stilen vi kjenner fra Glashütte Original, og inkluderer også trekk vi kjenner fra andre tyske aktører i både fortid og nåtid.
Urverket har et historisk inspirert 3/4-klobe design, som skjuler mange av de bevegelige delene. Overflaten er dekorert med en bred stripete finish, mens kantene er blankpolerte.
Balansebroen er gravert for hånd, og de to speilblanke svanehalsene er en av Glashütte Originals signaturer. Observante lesere vil kanskje legge merke til at én bare er til pynt, men heller ikke den andre er en regulator i tradisjonell forstand. Kaliber 92-09 reguleres derimot ved hjelp av vektene på balansehjulet, og svanehalsen er for justering av beat error.
Den skjeletterte rotoren har Glashüttes doble G-symbol, og en vekt av 21 karat gull. Jevnt over er finishen blant det beste som er å oppdrive fra merket, men detaljer som gullkrager rundt steinene kunne vært prikken over i-en.
Utenom det vanlige
Totalt sett er PanoMaticCalendar en attraktiv klokke i både konsept og praksis. Nytteverdien til komplikasjonen kan som alltid diskuteres, men den tekniske gjennomføringen er både original og estetisk attraktiv.
Helt subjektivt opplever jeg PanoMaticCalendar som vellykket utenom det vanlige, og en av de vakreste årskalenderne som kan kjøpes for kroner og øre. Og faktisk er heller ikke prisingen helt på jordet.
Joda, med en prislapp på 310.000 kroner er dette ingen klokke for hvermansen, og årskalendere kan strengt tatt oppdrives for en rimeligere penge. Samtidig er det interessant å observere at en Rolex Sky-Dweller i gult gull og gummi ligger på 424.950 kroner, mens A. Lange & Söhne 1815 Annual Calender tikker inn på voksne 514.100 kroner. Noen Lange 1 med årskalender har det tyske merket ikke.
Riktignok er finishen til Lange hvassere, og Rolexen viser en ekstra tidssone. Likevel vil jeg argumentere for at PanoMaticCalendar er svært konkurransedyktig priset, og bør være en soleklar kandidat for alle med en årskalender på handlelisten.
ANNONSE