Leses nå
Tett på: HYT H1 Alumen Blue

Tett på: HYT H1 Alumen Blue

Det sveitsiske urmerket HYT har på kort tid blitt en av de mest interessante aktørene innen moderne høyhorologi, og er definitivt blant de mest innovative. Den første modellen, HYT H1, ble lansert i 2012 og imponerte stort med sitt unike system for tidsvisning via flytende væske. Modellen imponerte faktisk så mye at den stakk av med prisen for årets mest innovative ur under den prestisjefylte prisutdelingen Grand Prix d’Horlogerie de Genève («GPHG») samme år.

HYT H1 Alumen Blue ble presentert under årets Baselworld, og er en av de seneste modellene fra «the hydromechanical horologists». Modellen tilhører HYT H1-familien og er bygget rundt det håndtrukne mekaniske HYT calibre 101, som ble utviklet i samarbeid med den sveitsiske urverksspesialisten Chronode SA som også benyttes i de øvrige H1-modellene. Å benytte samarbeidspartnere utenfra er slettes ikke uvanlig for merker innen moderne høyhorologi, og bak Chronode SA står den velrenommerte urmakeren Jean-François Mojon – den samme Mojon som blant annet er arkitekten bak urverket i MB&F Legacy Machine 1. Det dreier seg med andre ord om urmakerkunst (eller kanskje ingeniørkunst) på høyeste nivå.

HYT H1 Alumen Blue er like spektakulær i front som på baksiden, men med en viss kontrast. Fronten oppleves som svært moderne og nærmest litt «sci-fi», mens safirkrystallen i baklokket gir innsyn til noe som ved første øyekast ikke er så helt ulikt det vi ser i mer ordinære mekaniske ur. Men la deg ikke lure av eksponerte tannhjul og broer dekorert med tradisjonell Côtes de Genève: Væske-aspektet gjør HYT calibre 101 omtrent så hi-tech man får det.

For å forstå HYT calibre 101, er det enklest å ta for seg urverket som to ulike deler, øvre del består av et nokså konvensjonelt mekanisk urverk som er koblet opp mot det lukkede og vanntette væskesystemet som befinner seg i nedre del av uret. I grove trekk virker det konvensjonelle urverket på en kamaksel som driver stempler, som igjen aktiverer blåsebelger. Når en av belgene ekspanderer, komprimeres den andre, noe som medfører at væsken forflyttes. Væsken består i seg selv av to distinkte deler – én farget og én transparent. Videoklippet nedenfor viser nøyaktig hvordan mekanismen fungerer:


ANNONSE


Den nye HYT H1 Alumen Blue byr på den samme grønne væsken som den originale H1-modellen, men de to urene oppleves allikevel som svært forskjellig. Årsaken til dette er i hovedsak den blå og lysegrå urkassen av en såkalt ALUN 316B-legering bestående av aluminium, magnesium, titan og zirkonium, som gir uret en helt egen identitet. Kombinert med den store buede safirkrystallen kan modellen nesten virke litt leketøysaktig, men i en svært positiv forstand – dette er rett og slett en klokke som skriker etter å bli plukket opp og fiklet med.

Man kan med rette spørre seg om det unike designet påvirker lesbarheten i negativ retning, men denne bekymringen er i det store og hele ubegrunnet. Ja, uret er uvant, men etter litt tilvenning går tidsavlesningen som en lek. Timene indikeres ved hjelp av den fargede væsken, mens tavlen for minutter er plassert kl. 12. I tillegg finner man en gangreserveindikator mellom kl. 2 og kl.3, og løpende sekunder mellom kl. 9 og kl. 10. Visuelt er uret en liten eksplosjon av inntrykk, men har i bunn og grunn et temmelig symmetrisk og balansert design.

Det komplekse urverket krever plass, og dette stiller i sin tur en del krav til urets dimensjoner. HYT H1 Alumen Blue er med sin diameter på 48,8 mm og tykkelse på 17,9 mm et voksenet stort ur, men innenfor den moderne høyhorologien er slike dimensjoner langt fra uvanlig. Se bare på Patek Philippes nye Grandmaster Chime som nesten match H1 Alumen Blue med sin 47,4 mm diameter og tykkelse på 16,1 mm – og husk at dette er ærverdige Patek Philippe som vanligvis er kjent for å holde urenes størrelse på den diskré og elegante siden.  Ur som HYT H1 Alumen Blue bør nok vurderes tilnærmet isolert fra vanlige kriterier for «ordinære» armbåndsur, men til tross for dette sitter modellen overraskende godt på håndleddet. Upraktisk i et aktivt dagligliv? Definitivt, men faktisk vil jeg driste meg til å si at modellen faktisk er nokså komfortabel i bruk.

Kun 50 eksemplarer produseres og listeprisen er satt til 59.000 amerikanske dollar før avgifter. HYT er en av undertegnedes personlige favoritter, men hvorvidt det norske markedet er modent for slike moderne og unike (men utvilsomt polariserende) ur er uvisst. Det bør i alle fall ikke herske noen tvil om at HYT er blant et fåtall aktører som presser grensene for hva moderne høyhorologi kan være.

Noen spesifikasjoner:

  • Modell: HYT H1 Alumen Blue, ref. 148-AB-31-GF-RU
  • Utsiden: ALUN316B urkasse, 48,8 mm diameter, 17,9 mm tykkelse, gummiert skrukrone, safirkrystall i front (buet) og baklokk, vannresistant 100 meter, gummirem med klassisk spenne i titan.
  • Innsiden: Håndtrukket mekanisk HYT kaliber 101, 28.800 vph (4 Hz), 65 timer gangreserve.
  • Funksjoner: Retrograd timevisning via væske, tavle for minutter og løpende sekunder.

Mer informasjon: www.hytwatches.com.


ANNONSE


View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.