Leses nå
Tett på Nomos Glashütte Ahoi Neomatik 38 Date

Tett på Nomos Glashütte Ahoi Neomatik 38 Date

Nomos har laget en mulig hverdagsfavoritt for entusiastene.

Tilbake i juli dro Nomos Glashütte frem to sprett nye og lekre varianter av sin modellfamilie Ahoi. To nyheter som begge kunne skilte med kompakte urkasser på 38,5 x 9,9 millimeter, men hvor man likevel hadde funnet plass til både datovisning og selskapets eget DUW 6101 urverk.

Nye Ahoi neomatik 38 date kommer i fargene Sky og Sand. Bilde: Jørgen Erdahl

Allerede i lanseringsartikkelen pekte jeg på nyhetene som potensielle nye Norges-favoritter for de med et bankende hjerte for Nomos. Noen måneder etter lansering har jeg fått testet begge utgavene og med et vellykket design, flotte detaljer, høy bærekomfort og vanntetthet til 200 meter står påstanden seg ganske godt, etter en uke på hånden.

Dress eller rutete flanellskjorte

Ahoi som familie har alltid bydd på det klassiske kombinert med en dose sport, og nyhetene i 38,5 millimeters diameter viderefører denne arven på en god måte. Her finner man slanke linjer, hvor både sirkulære og rette kanter kombineres på en god måte i henholdsvis kasse, lenkefester og kronebeskyttere.

Ahoi Neomatik 38 date i fargen Sky. Bilde: Jørgen Erdahl

Sammen gir de ulike elementene en flott harmoni på armen, og løfter i skjønn forening frem den store tallskiven på en god måte. Bruken av rette kanter gir på sin side et litt røffere utseende, som åpner for å kombinere klokkene med mange ulike remalternativer, kanskje spesielt for de som ønsker enda litt mer heft rundt håndleddet.


ANNONSE


Her kan alt fra en litt grov natorem til semsket skinn være gode alternativer og totalen gir også den uvanlige fordelen å passe like godt til dress som til rutete flanellskjorte.

Ved lansering er det de omtalte fargene Sky (lyseblå) og Sand (sandfarget) som presenteres. Kombinert med ulik farge på den medfølgende tøyremmen, gir det to uvanlig ulike uttrykk av en og samme modell. Her spiller både fargen i seg selv en viktig rolle, men også den ulike overflatebehandlingen på tallskivene er med å skille utgavene fra hverandre. Hvor den blå har en glatt og glansfull lakkert overflate, byr nemlig Sand på mer struktur. Det gir mer spill i ulikt lys og sender samtidig klokken et hakk mer mot feltklokkefølelsen enn sitt nære søsken.

Sand byr på mer struktur i tallskiven enn sitt søsken. Bilde: Jørgen Erdahl

Felles for begge modellene er den oransje sekundviseren og et datovindu som går ton-i-ton med tallskivens farge. Spesielt førstnevnte vil nok for enkelte være et spørsmål om smak, men følger filosofien vi ofte ser fra Nomos, med en liten dose farge for å bryte opp. Personlig liker jeg det godt, og rundt håndleddet blir ikke fargen like skrikende som bildene kanskje antyder.

Rundt håndleddet

Ahoi Neomatik 38 Date kan skilte med en bærekomfort som er høyt oppe på listen. Størrelsen er en viktig faktor i så måte, og er etter min mening langt bedre enn både de større og mindre variantene som tidligere utgjorde Ahoi-familien. Viktig i samme setting er også den lave vekten og den svært myke tøyremmen som følger med – og som nesten gjør at klokken smelter sammen med håndleddet.

Den lave vekten er imidlertid et litt tveegget sverd. Riktignok gjør den bærekomforten upåklagelig, men det er samtidig med på å gjøre at klokken virker litt mindre robust enn hva man kan forvente. Det er i og for seg en kjent faktor for alle som har et forhold til Nomos fra tidligere, og er kanskje viktigere i lys av personlig preferanse enn et tegn på skjør kvalitet. Selv ville jeg likevel kunne ønsket meg enda litt mer stål og hypotetiske muskler, for å skille den enda litt mer fra sine mange elegante og minimalistiske søsterkolleksjoner.

Sett fra siden vil man også legge merke til at remfestene har en relativt lang avstand seg i mellom («lug to lug»), som enkelte vil finne at bidrar til at klokken kan vandre litt på oversiden av håndleddet. Fra samme vinkel vil man også se at kassen, kronebeskytterne og remfestene alle er helpolerte. Det er igjen et spørsmål om personlig preferanse, men jeg hadde elsket det om de brøt opp med litt sandblåste eller børstede detaljer.

Selvlysende firkanter bidrar til lesbarhet i mørket. Bilde: Jørgen Erdahl

Med en smal bezel og dertil store tallskive og voksne visere er lesbarheten definitivt god. Nomos har, i tillegg til på selve viserne, benyttet seg av selvlysende materiale for hver time, som for anledningen plassert i små firkanter langs den ytre minuttskalaen. Det gir gode muligheter for raskt å se klokkeslettet, også i dunkel belysning. Noen ren konkurrent med tradisjonelle arbeidsklokker er det likevel ikke, om lesbarhet har førsteprioritet.

Flott mekanikk

Det er ikke uten grunn at utdannede urmakere trekker frem Nomos Glashütte som en aldri så liten favoritt i sin prisklasse. Selskapets kompetanse innen egen urverksproduksjon er nemlig det som for alvor skiller de ut fra mange av konkurrentene. Det gjelder også i Ahoi, som gir kunden valget mellom innsyn eller lukket baklokk.

DUW 6101 er et vakkert skue. Bilde: Jørgen Erdahl

Tidligere har man ikke funnet DUW 6101 i mindre klokker enn 40 millimeter, rett og slett på grunn av plassmangel. Før lanseringen av Ahoi Neomatik 38 Date har imidlertid det tyske manufakturet klart å redusere urverkets størrelse fra 35,2 til 33 millimeter. Det har man oppnådd først og fremst ved å gjøre endringer på datovisningen og gjør at det selvtrekkende og vakre urverket nå (akkurat) finner plass innenfor urkassens rammer.

Som vi har fått for vane å forvente fra Nomos, finner vi flotte detaljer når man studerer graden av finish. Her er selskapet egentlig i en liten særklasse i prisklassen under 50.000 kroner. Se bare hvordan vakker perlage kombineres med «Glashütte ribbing» og blånerte skruer på platinen og broer, mens man finner polerte elementer både på balansen og sperrehjulet.

Flotte detaljer på DUW 6101. Bilde: Jørgen Erdahl

Gangreserven på 42 timer er ikke klasseledende, men høyst akseptabel. Det at datovisningen kan stilles frem og tilbake helt uten fare for å skade mekanikken er også et tegn på tysk grundighet som vi kan like.

Som klokke er selvsagt også nøyaktighet viktig, og selv om noen langvarig test er vanskelig på en god uke scorer DUW 6101 normalt sett meget godt også her. Det skyldes flere faktorer, herunder en meget nøyaktig produksjon av urverkets bestanddeler og Nomos’ eget patenterte «swing system».

Avsluttende tanker

Tyske Nomos Glashütte har siden oppstarten banet sin vei med elegante, litt delikate og Bauhaus-inspirerte klokker. Verktøyklokker, field watches eller røffere hverdagsklokker har imidlertid ikke vært et innslag på menyen, selv om både Club-familien og Tangente-familien har bydd på klokker som tåler litt hverdagsbruk.

Nyeste Ahoi kan vel strengt tatt ikke sies å endre dette, men trekker i det minste det visuelle litt i retning av mer røffe og bruksorienterte kollegaer som vi finner hos andre merker. Med vanntettheten på 200 meter er også klokkene bygd for å tåle litt ekstra, selv om følelsen på hånden og vekten fortsatt er litt på den delikate enden av skalaen. Her kan merket etter min mening tørre å bøffe seg enda litt opp, uten å miste det designmessige særpreget.

Ikke verktøyklokker, men allsidige og tøffe nok til hverdagen. Bilde: Jørgen Erdahl

Ahoi Neomatik 38 Date er likevel en klokke det er lett å like – og som trolig kan fange interesse fra både gamle og nye entusiaster av merket. En nær perfekt størrelse, flotte tallskiver, et vakkert urverk, god vanntetthet og en dose kul eleganse er nemlig ingredienser som alle trekker nyhetene godt opp mot det beste Nomos har å tilby.


ANNONSE