Leses nå
Tett på Nomos Glashütte Club Campus 38

Tett på Nomos Glashütte Club Campus 38

Sommerlig, sporty – og med et hint av California.

Med tydelige Bauhaus-inspirert design og imponerende egenproduserte urverk har Nomos Glashütte klart å bygge opp noe helt eget i en tett befolket klokkeverden. Faktisk har det lille merket blitt den ærverdige tyske klokkelandsbyens største produsent av armbåndsur, om man legger antallet klokker eksportert til grunn. Ingen liten bragd, selv om mange av de kjente nabomerkene riktignok opererer i (betydelig) høyere prisklasser.

Future Orange oppleves som en varm oransjetone, som endrer seg litt med lyset. Bilde: Jørgen Erdahl

Foran årets sommersesong har produsenten tatt sin halvsporty Club Campus og gitt den to nye skivevarianter. Blant disse finner vi den trolig mest lekne i hele kolleksjonsfamilien – «Future Orange». Med sterke farger, «California-skive» og en vannresistens på 100 meter, er det dermed mye som tyder på at Club Campus kan gjøre jobben som sommerklokke med en viss bravur.

Leken og ungdommelig

Selv om Nomos har produsert klokker i tre tiår, er det først de siste ti årene at norske entusiaster har fått øynene litt skikkelig opp for produktene fra selskapet. Det har selvsagt hatt sammenheng med en gledelig økning i antallet autoriserte forhandlere her hjemme, samt det jeg oppfatter som en bredere og mer versatil kolleksjon enn noen gang. For omfattende vil enkelte kanskje hevde, og med sine 13 underfamilier er det i overkant lett å gå seg bort i katalogen. De ulike familiene oppleves heller ikke ulike nok, så kritikken kan jeg til dels stille meg bak. Det blir litt rotete og møysommelig, men bør ikke fjerne fokus fra godbitene man tross alt finner.

Skyggen fra kamera lyver litt, for skiven oppleves som ensfarget og ikke gradert mot sidene. Bilde: Jørgen Erdahl

Club-familien plasserer seg uansett mot den sporty enden av klyngen. Det vil si det velkjente minimalistiske designet, krydret med en dose eleganse, samtidig som kassen er litt kraftigere og mer robust enn eksempelvis Tangente. Nomos på sin side fremhever klokkeserien som ungdommelig, upretensiøs og klar for alt. Det er på mange måter en passende beskrivelse, for Club Campus oppleves som et armbåndsur som vil kunne bekle rollen ved mange ulike anledninger. Selv med oransje skive.


ANNONSE


Den for anledningen knalloransje skiven er i såkalt «California»-utførelse, som trolig vil være et element for elsk eller hat, avhengig av personlige preferanser. Det vil si at halve skiven (i dette tilfellet øvre del) har arabiske tall, mens andre halvdel har romertall. Personlig liker jeg det godt, samtidig som det gir et snev av klassiske dykkervibber til totalpakken.

Som navnet hinter til er også Club Campus en klokke produsenten selv mener passer perfekt som en «graduation watch». En klokke for å feire endt skolegang – eller andre høydepunkter gjennom livet. Derfor kommer den også med et blankpolert baklokk, velegnet for personlig gravering, som i samme slengen dessverre skjuler det egenproduserte og pene Alpha-urverket på innsiden. Gitt at urverkene er Nomos’ kanskje største styrke i sitt prissegment, hadde jeg gjerne sett valgmuligheten med åpent baklokk (slik det er på enkelte andre modeller).

Lettlest og behagelig

Med oppgitte 38 millimeter i diameter og omtrentlig 48 millimeter mellom remfestene («lug-to-lug») er bærekomforten ganske upåklagelig. Sammenlignet med flere andre modeller fra Nomos gir også Club Campus ørlite mer «heft» på håndleddet og dermed også en mer robust og stødig følelse. Det sagt, klokken er på ingen måte noen tungvekter, så vekten er ikke mer enn den må være.

Med sine 38 millimeter bærer Club Campus flott på håndleddet. Bilde: Jørgen Erdahl

På vårt eksemplar medfølger det en semsket skinnrem med en enkel spenne. Den fungerer fint, både visuelt og i bruk, men en litt kraftigere spenne hadde ikke vært å forakte. Modellen kan også leveres på to ulike stållenker, for de som foretrekker det. Spesielt den kraftigste lenken – sportslenken – tror jeg kan vise seg å være et strålende alternativ for mange.

Med store visere og markeringer på skiva er klokken lettlest i stort sett alle lysforhold. Avhengig av lyset veksler skiva fra helt mørk til en ganske lys oransje farge, som ikke har noen form for gradering (som man kanskje kan tro ut fra noen av bildene). Selv om diameteren er mindre enn på mange sports(lige)-klokker, bidrar den relativt smale bezelen til at skiven får god boltreplass. Sekundviserens oransje farge gir i så måte kanskje ikke optimal lesbarhet, men det er nok helt bevisst og gjør at den ikke stjeler unødvendig oppmerksomhet fra det ganske symmetriske designet.

«California-skive» gir retro dykkervibber. Bilde: Jørgen Erdahl

I skrivende stund kommer Club Campus-serien i flere ulike størrelser, med enten automatisk eller manuelt opptrekkbart urverk. Nyheten med oransje skive kommer imidlertid kun i 36 eller 38 millimeters størrelse, og kun med manuelt urverk. Det betyr at det krever en viss innsats fra brukeren for å holde mekanikken i gang. Selve utførelsen er riktignok upåklagelig, med en krone som gir godt grep og en herlig «crisphet» i opptrekket.

Egenprodusert mekanikk

Det herlige opptrekket skyldes selskapets eget Alpha-urverk som sitter på innsiden av kassen. Dette var Nomos’ aller første egenproduserte verk da det ble lansert tilbake i 2005, etter at selskapet siden oppstarten hadde benyttet seg av urverk og komponenter fra ETA og Peseux (dog med til dels store modifiseringer, herunder finisj).

Nomos Glashütte Alpha. Bilde: Nomos

Verket, som byr på «hacking seconds» og 43 timer gangreserve, inkluderer en del velkjente Glashütte-elementer i oppbygging og finisj. Det betyr en stor og bærende trekvarts-klobe (rhodium-behandlet og deretter påført «Glashütte-striper»), blånerte skruer, 17 steiner, anglage og perlage. Legg også merke til kronhjulet, hvor du finner den sneglehusformede «Glashütte sunburst»-dekoreringen.

Avsluttende tanker

Club Campus imponerer og tilbyr mye klokkeglede til en fornuftig pris, enten du er førstegangskjøper eller erfaren klokkeentusiast. En enkel, men likevel godt gjennomført, klokke – full av sjarm og glimt i øyet. Det ungdommelige fokuset bør heller ikke ekskludere noen, for dette er en klokke mange kan finne glede i, helt uten hensyn til fødselsår eller oppgitt alder. Husk også at dersom den oransje skivefargen blir et hakk for mye for egen smak, kan andre og mer subtile varianter i samme serie være gode alternativer.

Lekent og ungdommelig fra Nomos. Bilde: Jørgen Erdahl

For enkelte vil kanskje det manuelle verket være klokkens lille hemsko for hverdagsbruk, men undervurder ikke at det samtidig kan gi (alle med et snev av klokkeinteresse) litt ekstra hverdagsglede og nærhet til mekanikken. Sånn sett representerer Club Campus ikke bare en introduksjon til Nomos som merke, men fort som en herlig inngangsportal til mekaniske klokker av god kvalitet. Her savner jeg kun muligheten for det åpne baklokket, som kunne vært prikken over i-en for å fascinere og engasjere.

Fakta og pris

Nomos Glashütte Club Campus 38 Future Orange
Ref. 729

Diameter: 38 mm
Tykkelse: 8,5 mm
Kassemateriale: Stål
Urskive: Oransje
Glass: Safir
Vannresistens: 100 meter
Lenke/rem: Stållenke eller rem

Urverk: Nomos Glashütte Alpha
Type: Mekanisk, manuelt opptrekkbart
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder
Frekvens: 21.600 vph (3,5 Hz)
Gangreserve: 43 timer

Veiledende pris: 13.240 (rem) / 13.970 (lenke) / 16.680 (sportslenke)

Mer informasjon er tilgjengelig på nomos-glashuette.com.


ANNONSE