En høyst kapabel agentklokke, toppet med tydelige vintage-vibber.
I dag 30. oktober 2021, etter måneder og måneder med utsettelse, har den hittil siste filmen om verdens mest kjente agent premiere her i kongeriket. I det jeg gjetter er en like udødelig utgave som vanlig (ref. filmens tittel – «No Time to Die»), gjør Daniel Craig sitt endelige sorti fra filmserien, hvis hovedrolle han har bekledd siden Casino Royale i 2006.
Om traileren skal regnes som sannhetsvitne, vil nok den velkledde, veltalende og kvinne-bedårende agenten også denne gang ha et pent knippe «gadgets» tilgjengelig for å redde verden fra høyst tvilsomme og direkte ondskapsfulle kjeltringer. Det inkluderer selvsagt raske biler (med maskingevær i lyktene må vite) og gode medhjelpere, men kanskje viktigst for oss klokkeentusiaster – en Omega Seamaster Diver på armen.
Omega og James Bond
Bonds samarbeid med Omega har etter hvert blitt et av de mest velkjente (og trolig mest innbringende) i filmverdenen, og strekker seg tilbake til den batteridrevne Seamasteren som gjorde sin debut på armen til Pierce Brosnan i 1995-lanseringen «Golden Eye». Siden har både Brosnan og Craig vært eksklusivt bundet til ymse kolleksjonsmedlemmer fra Seamaster-familien, som har bestått av både Seamaster 300, Diver 300M, Aqua Terra og Planet Ocean.
Først og fremst har det dreid seg om ulike standardmodeller fra Omegas egen katalog, riktignok med noen vanvittige tilleggsfunksjoner i enkelte filmer, mens man i «Spectre» for første gang så en egen modell lansert spesifikt til den britiske agenten. Den trenden følges opp i år (eller egentlig allerede i desember i forfjor), med navnet som et tydelig vitnesbyrd om knytningen til 007.
ANNONSE
For selv om Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition tar utgangspunkt i nyeste generasjon Diver 300M, klarer den – både med design og materialbruk – å skille seg ganske drastisk fra sine nære slektninger.
Hverdag og fest
Side om side med eksisterende modeller er det enkelt å se både slektskapet, men også forskjellene. Viktigst er kanskje kassematerialet, som er ubehandlet titan grad 2 fremfor standardmodellens polerte stål. Det gir en mørkere, mer nedtonet utstråling, samtidig som vekten på armen blir betydelig redusert. Det grålige metallet strekker seg også videre til lenken og nettopp det ujålete uttrykket de sammen skaper er en viktig ingrediens for de resterende designvalgene, som best kan omtales som «tropic».
Det betyr en brunlig bezelring i aluminium med beige markeringer, som også går igjen på timemarkører og tekst på den matte brunsorte skiven. Den omfattende bruken av «fauxtina» vil utvilsomt skape splid blant kresne kritikere, men i kombinasjon med det buede safirglasset blir resultatet en «militærklokke» full av moderne egenskaper, som samtidig byr på tydelige (og overraskende velfungerende) vintage-vibber.
Knytningen mot Agent 007 er heldigvis holdt til et absolutt minimum på klokkens fremside, med det militære «kråketegnet» klokken seks som eneste lille hint. Kjennere vil dra kjensel på merket, som et godkjenningsmerke benyttet av det britiske forsvaret – og som derfor kunne vært naturlig å finne hos en agent ansatt hos MI6. Det er i dette tilfellet ren gimmick, som jeg kanskje kunne foretrukket at Omega hadde spart seg, men som samtidig ikke forstyrrer designet nevneverdig.
Den militære «sjargongen» fortsetter på baksiden av urkassen, hvor «0052» er marinekode, «923 7697» er et nummer for dykkerklokker og «A» signaliserer en klokke med skrudd krone. Det etterfølgende «007» krever ingen forklaring, mens tallet «62» er et nikk til den første filmen i serien, Dr. No fra 1962. Ironisk nok hadde Bond (spilt av Sean Connery) på seg en Rolex Submariner ref. 6538 i nevnte film.
Benyttelsen av baklokket til slike knytninger mot filmserien finner jeg langt heldigere enn å forstyrre fronten med glorete designdetaljer. Det gjør at klokken lett kan kamufleres og passere som en normal dykkerklokke – og for et utrent øye vil selv baksiden fremstå kryptisk, med unntak av den etter hvert ikoniske 007-logoen nederst.
Ulikt hyllemodellenes baklokk med safir, skjuler den graverte utgaven Omegas eget 8806-verk på innsiden. Urverket, som i praksis er en variant av standardverket 8800 uten dato, er et høyst kapabelt verk med kjente ingredienser som co-axial gange, høy nøyaktighet, samt meget god motstandsdyktighet mot ytre påkjenninger som støt og magnetisme.
På hånden
På tross av fysiske mål som er nært hyllevariantene, føles Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition som noe helt annet på armen. Kombinasjonen material, vekt og fraværet av keramikk i bezel og skive utgjør en overraskende stor forskjell. Dette, sammen med milanese-lenken, bidrar til at klokken bærer utrolig lett og behagelig rundt håndleddet, på en måte man rett og slett sjelden opplever på moderne dykkerklokker. Det tror jeg også gjelder om man heller går for den tilhørende natoremmen fremfor lenken, eller en annen rem for den del.
De brune tonene, og ikke minst det buede safirglasset, gjør at klokken fanger essensen av eldre klokker på en helt annen måte enn man er vant med fra den moderne Seamaster-familien. Jeg hadde selv ikke forventet at forskjellen skulle bli så merkbar og tror mange vil finne seg selv overrasket, når man faktisk har denne i metallet foran seg.
Resultatet oppleves derfor som en god fusjon mellom gammelt og nytt, som samtidig løfter klokken litt bort fra å være en ren filmrekvisitt, gadget eller gimmick. Det betyr at den på sett og vis tilfører noe genuint nytt til Seamaster Diver 300M-familien, som jeg tror kan appellere – også til de som ikke bryr seg veldig om James Bond.
Den beige selvlysende malingen skjuler også moderne egenskaper i mørke omgivelser, med den vante todelingen mellom grønt og blått. Her må det i tillegg nevnes at markeringene i aluminiumsbezelen også har Super-LumiNova, og dermed er med å by opp til fest når sollyset forsvinner.
Avsluttende tanker
Omega har utvilsomt brukt den markedsmessige appellen til James Bond for alt det er verdt – og trolig med stort økonomisk hell. Som nevnt har agenten benyttet seg av klokker fra selskapet i godt over tyve år, men samarbeidet har i tillegg resultert i en rekke spesialmodeller med til dels overtydelige knytninger til filmserien. Det har gitt oss noen (etter min mening) glorete gimmick-lanseringer som Seamaster Diver 300M «James Bond Numbered Edition», Seamaster Diver «James Bond 007 50th Anniversary Collector’s Piece», for ikke å nevne den forferdelige «Commanders Watch» som kom i 2017. Huff.
Seamaster Diver 300M 007 Edition er imidlertid noe annet. Fortsatt er det både ett og to snev av gimmick involvert, men jeg sliter med å huske en Bond-assosiert lansering som har vært like vellykket som «klokke». Plutselig virker de litt i overkant skinnende keramiske bezelene og de lasergraverte bølgene til standardutgavene litt glorete. Den polerte kassen likeså.
Men gjennomførte vintage-vibber, knytning mot verdens mest kjente agent og moderne tekniske egenskaper kommer med en pris. For hvor stålmodellen havner på 56.400 kroner med lenke, må du belage deg på nesten det dobbelte for titanvarianten. Det er og blir en betydelig forskjell, som også åpner for andre spennende alternativer innad i Omegas egen kolleksjon.
Om prisen ikke skremmer tør jeg likevel påstå at klokken fort kan appellere til langt flere enn de som drømmer om en jobb hvor «å redde verden» er en sentral del av stillingsbeskrivelsen. For titanmodellen av Seamaster byr på mer enn ren fiksjon og er utvilsomt et kult alternativ som kapabel hverdagsklokke.
Fakta og pris
Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition
210.90.42.20.01.001
Diameter: 42 mm
Tykkelse: 12,9 mm
Kassemateriale: Grad 2 titan
Urskive: Brunsort aluminium
Glass: Safirglass
Vannresistens: 300 m
Lenke/rem: Milanese-lenke eller tekstilrem
Urverk: Omega 8806
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder
Frekvens: 25.200 vph (3,5 Hz)
Gangreserve: 55 timer
Veiledende pris: 99.900 norske kroner
Mer informasjon er tilgjengelig på omegawatches.com.
ANNONSE