Leses nå
Tett på Omega Seamaster Diver 300M i grønt

Tett på Omega Seamaster Diver 300M i grønt

Med grønn tallskive seiler utgaven opp som familiens hittil vakreste.

Fortsatt tar jeg meg selv i å omtale den nåværende kolleksjonen av Seamaster Diver 300M som ny, men faktum er at vi må over fire år tilbake i tid for å finne det ferskeste generasjonsskifte av den velkjente dykkerfamilien. Det var nemlig under Baselworld i 2018 at Omega dro sløret av nyhetene – hvis lansering også markerte 70-årsjubileet for Seamaster-navnet og 25 år med Seamaster Diver 300M.

Ved lansering i 2018 kom den nye generasjonen i flere ulike varianter, men med en sort og en blå variant som de åpenbare standardutgavene. Siden har kolleksjonen sett stadige utvidelser, både innen fargevalg, materialer, størrelser og nye komplikasjoner. Et knippe eksemplarer tilegnet spesialagent Bond har som forventet også dukket opp, herunder Seamaster Diver 300M 007 Edition som jeg tittet nærmere på i fjor høst.

Seamaster Diver 300M i grønn drakt. Bilde: Jørgen Erdahl

I mars, like før verdens klokkeøyne rettet seg mot gigantmessen Watches & Wonders i Genève, presenterte Omega brorparten av sine nyheter for året. Det inkluderte den famøse MoonSwatch, som stjal mye av oppmerksomheten.

Blant lanseringene var imidlertid også en grønn varianten av Seamaster Diver 300M – og selv om Omega kanskje ikke scorer poeng for originaliteten i fargevalget, er resultatet like fullt vakkert.


ANNONSE


Grønt og hvitt

Utover ny farge på tallskiven, den keramiske bezelen og gummiremmen, er det ingenting nytt å finne. Det er heller ikke meningen, for dette er en velkommen utvidelse av basekolleksjonen, fremfor en spesialmodell i begrenset opplag.

Kassen og heliumventilen sett fra siden. Bilde: Jørgen Erdahl

For å gjenta de viktigste egenskapene raskt: Klokken byr på en 42 millimeter stor og 13,56 millimeter høy urkasse i stål, hvor Omega virkelig gjør en flott jobb i å kombinere vinkler og fasetter, sammen med en finish som veksler mellom polerte og børstede flater.

Klokken ti finner vi den velkjente heliumventilen, mens tallskiven rammes inn av en bezel med grønt keramisk innlegg og hvite detaljer. Dette går videre til den bølgemønstrede keramiske skiven – som også begrenser seg til de to fargene, fremfor å sprite det opp med rødfargen vi kjenner fra den sorte og blå utgaven. Det syns jeg er et godt valg.

Mørke fargetoner. Bilde: Jørgen Erdahl

Omega har valgt å gå for en relativt mørk fargetone for alt som er grønt. Også det syns jeg er et meget godt valg, som trekker klokken et knepp mer mot det elegante. Det er høyst velkomment, ettersom jeg syns både den sorte og (i særdeleshet) den blå, er ett og to knepp for «høyglanset». I dunkel belysning betyr det at fargene dras mot sort, og du skal ha litt lys på skiven før den avslører sin grønne karakter.

Velkjent

Sett fra fremsiden er alle øvrige signaturtrekk tilstede i uendret stand. Det inkluderer de skjeletterte sverdviserene, store lettleste indekser for timene og datovinduet klokken seks. På sistnevnte har Omega valgt å videreføre tallskivens bakgrunnsfarge, slik vi også kjenner fra de øvrige familiemedlemmene. Det reduserer lesbarheten et knepp, men er fortsatt i tråd med det «profesjonelle» preget, siden dagens dato sjelden er tidskritisk informasjon når du befinner deg under vann.

Caliber 8800. Bilde: Jørgen Erdahl

Vender man klokken rundt finner man det etter hvert velkjente 8800-urverket. Det er produsert av Omega selv og 88xx-serien må kunne sies å være blant de bedre masseproduserte urverkene på markedet, selv om de visuelt ikke byr opp til fest med sin industrielle oppbygging og finish. Her får man uansett Master Chronometer-sertifisering fra METAS, rhodinerte broer, co-axial gange, 55 timers gangreserve og garanterte anti-magnetiske egenskaper opp til 15.000 gauss.

Også rundt håndleddet er opplevelsen, naturlig nok, lik de øvrige standardutgavene. Det betyr en klokke som ligger godt på hånden og er lettlest i stort sett alle situasjoner. Lenke eller gummirem er alternativene som tilbys direkte fra Omega, men jeg har også sett klokken på både milanese-lenke og diverse NATO-remmer, med stort hell.

Omega Seamaster Diver 300M på gummirem. Bilde: Jørgen Erdahl

På mitt testeksemplar var det den originale gummiremmen som var montert på klokken. Denne fungerer godt, med en fin balanse mellom å være myk i materialet og robust nok til å tåle røff bruk. Designet imiterer lenkens ulike ledd, med to tydelige langsgående forhøyninger.

Pene detaljer på spennen. Bilde: Jørgen Erdahl

En forseggjort c-spenne fester det hele rundt håndleddet og verdt å nevne er detaljen med en liten «tapp» under den ytterste smygestolen, som fester denne til remmen og dermed forhindrer vandring.

Personlig skulle jeg likt å sett enda kortere mellomrom mellom hullene i remmen – for enda bedre mulighet til å finne den perfekte passformen – men her er bransjen stort sett uenige med meg. Det blir uansett småpirk.

Avsluttende tanker

Nyeste generasjon Seamaster Diver 300M har etter hvert blitt en særdeles rikholdig kolleksjon. Personlig klarer jeg riktignok å styre min begeistring for mange av utgavene, herunder brorparten av James Bond Limited Editions og kronografutgaven som helhet, men valgmulighetene for kundene skal det vitterlig ikke stå på.

Omega har dratt sin viktigste dykkerkolleksjon mot det litt mer pyntede enn erkekonkurrenten Rolex. Det skyldes i hovedsak bruken av keramisk skive, samt glansen i selskapets keramiske bezelinnlegg. Som nevnt oppleves spesielt den blå utgaven i overkant jålete for undertegnedes smak – i motsetning til denne nye grønne, som klarer å finne balansen langt bedre.

Grønn er den hittil fineste utgaven av Seamaster Diver 300M. Bilde: Jørgen Erdahl

Resultatet er den hittil vakreste utgaven av Seamaster Diver 300M. En klokke som finner balansen mellom det robuste og elegante på en flott måte. Med ulike lenke- og remalternativer er dette fort en følgesvenn som kan bekle nær sagt alle roller.

Fakta og pris

Omega Seamaster Diver 300M Co-Axial Master Chronometer
210.32.42.20.10.001 (gummirem) – 210.30.42.20.10.001 (lenke)

Diameter: 42 mm
Tykkelse: 13,5 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Grønn
Glass: Safir
Vannresistens: 300 meter
Lenke/rem: Stållenke eller gummirem

Urverk: Omega 8800
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 25.200 vph (3,5 Hz)
Gangreserve: 55 timer

Veiledende pris: 55.800 (gummirem) – 59.400 (lenke)


ANNONSE