Leses nå
Tett på Oris Aquis Date Calibre 400

Tett på Oris Aquis Date Calibre 400

En Aquis for de som mener at det er det indre som teller.

Oris har de senere årene fått et solid fotfeste i det norske entusiastmiljøet med sine velproduserte og visuelt attraktive klokker til fornuftig pris. Da de nettopp lanserte sin nyeste utgave av publikumsfavoritten Aquis var det imidlertid på innsiden at den store nyheten var å finne, i form av et nytt egenprodusert urverk. Og med imponerende tekniske egenskaper er det nettopp det nye Calibre 400 selskapet håper skal skille de ut fra mengden i årene som kommer.

Velkjent oppskrift

Om vi likevel skal starte på utsiden byr nye Aquis Date Calibre 400 på velkjente ingredienser. Modellen er bygget over samme lest som den eksisterende Aquis Date og da utgaven i 43,5 millimeter for å være ganske eksakt. Mange kunne nok lett forvekslet denne med eksisterende modell, for sett forfra er det kun teksten «5 Days» nederst som avslører at nyheten skjuler et urverks-ess i ermet.

«5 Days» på skiven avslører det nye Calibre 400 på innsiden (Bilde: Tidssonen)

På pressebildene virker skiven å trekke litt mot turkis, men i hånden oppleves den som ganske tydelig blå. Skiven beholder det graderte utseendet – som går fra mørkt langs ytterkanten og over i klarere blå mot senter. Et diskré solstrålemønster bidrar ytterligere til at fargespillet i vekslende lysforhold blir nesten i overkant fremtredende. Her fungerer imidlertid den duse keramiske bezelringen (som bruker 120 klikk på én full rotasjon) på sett og vis som motvekten til skivens ubeskjedne fargespill. Den utstråler en viss ro og seriøsitet som er passende for en ISO-sertifisert dykker.

Disse visuelle motsetningene er likevel noe jeg tror Oris helt bevisst har valgt å leke seg med, og inntrykket forsterkes av de polerte sidepanelene på lenken. Sammen med skiven er det to designelementer som tar Aquis bort fra å være en ren arbeidsklokke og heller kanskje et lite steg mot segmentet luksussportklokke. Jeg opplever det i overkant pyntet, men vet samtidig at kolleksjonens popularitet vitner om at Oris treffer blink hos mange.


ANNONSE


Øvrige signaturelementer som visere, minuttskala og timemarkører er velkjente fra Aquis-universet og kler modellen godt – samtidig som de bidrar til utsøkt lesbarhet, også i dårlig lys.

På hånden

Med sine 43,5 millimeter er Aquis i utgangspunktet en klokke som legger seg ganske nært det mange (meg inkludert) vil omtale som en stor klokke. Likevel er dette er perfekt eksempel på at man ikke bør se seg blind på oppgitt størrelse, for jeg hadde tippet denne både én og to millimeter mindre om jeg satt uten fasit i hånd. Det skyldes i stor grad kasseformen, men også de skarpt vinklede hornene (som fra ytterkant til ytterkant er omtrentlige 49 millimeterne fra hverandre) og en høyde på 13,7 millimeter er delaktige i å gi en meget god bærekomfort.

Aquis Date Calibre 400 bærer mindre enn de oppgitte 43,5 mm skulle tilsi (Bilde: Tidssonen)

Både urkassen, lenken og foldespennen oppleves som meget solide og velkonstruerte, med innebygget «divers extension» som kan brettes ut. Også en type mikrojustering finnes, men Oris har valgt en løsning hvor en lenkebarett flyttes mellom tre ulike posisjoner ved bruk av verktøy. Jeg tar meg i å savne en mer brukervennlig variant som vi har sett hos andre produsenter – med Omegas nyeste variant til Seamaster Diver 300M som et godt eksempel.

Ettersom klokken leveres med Oris’ nye «Quick Strap Change»-system, hvor lenken kan byttes med rem uten bruk av nettopp spesialverktøy, så hadde det vært naturlig at mikrojustering fulgte samme filosofi. Nå er riktignok ikke Oris alene om å ikke ha dette på plass, men med en klokke som skal yppe seg oppover i vekt- og prisklasse kan det være et poeng å treffe blink også med de små detaljene.

Oris Aquis Date Calibre 400 (Bilde: Tidssonen)

Den nevnte urkassen byr også visuelt på en ganske maskulin fremtoning. De kraftige hornene og kronebeskytteren er av det solide slaget, med skruer som nesten er å regne som ambassadører for de sterke spesifikasjonene denne klokken tross alt har. Det hele er røft, nesten uraffinert, men samtidig upåklagelig nøyaktig og velprodusert.

Calibre 400

Mens utsiden er et kjent skue, er saken en annen for innsiden. Calibre 400 er en milepæl for Oris som trolig vil spille førstefiolin i kolleksjonen i mange år fremover. Selv om antallet selskaper med egenproduserte verk har økt ganske markant over det seneste tiåret, er det fortsatt noe som er forbeholdt de ganske få.

Ser du den smilende bjørnen? (Bilde: Tidssonen)

I mellomsegmentet er slike tekniske bragder enda sjeldnere, men knalltøff konkurranse gjør det stadig viktigere å skille seg ut. Det har gjort at noen velger egenproduserte og/eller egenutviklede varianter (som Baume & Mercier og deres ValFleurier-produserte Baumatic), mens andre inngår samarbeid om merkeeksklusive verk (som Longines og ETA) fra anerkjente leverandører.

Et eget urverk fra Oris vekker derfor fortjent oppsikt. For selv om dette ikke er det første egenutviklede urverket fra selskapet (den æren går til 110 som ble unnfanget tilbake i 2014 og senere har kommet i flere ulike konfigurasjoner), er Caliber 400 det første virkelig allsidige verket. Ikke minst på grunn av den mer anvendelige størrelsen. Det betyr at Oris trolig vil bruke det til å motorisere en rekke av sine populære modeller, selv om man synkront vil tilby mer prisvennlige alternativer med tredjeparts-innmat enda i mange år.

Maskulin, men pyntet (Bilde: Tidssonen)

Også teknisk vekker Calibre 400 positiv oppsikt. Dette er et helt nytuviklet verk som ikke baserer seg på tidligere arbeider fra verken Oris selv eller andre. Dobbelt fjærhus sikrer solide 5 dagers gangreserve, mens anker og ganghjul av silisium (samt utstrakt bruk av ikke-jernholdige og spesielt legerte komponenter) gir antimagnetiske egenskaper opp til 2250 gauss. Urverket er riktignok ikke COSC-sertifisert, men Oris selv oppgir en nøyaktig som legger enda et lite hakk strengere med -3/+5 sekunder per dag.

Alt dette, sammen med en rotor uten kulelager, gjør at Oris selv har ståltro på eget arbeid. Det understrekes av et anbefalt serviceintervall på hele 10 år – som kombineres med en 10 års garanti. Det er bransjeledende og ytterst imponerende om påstanden viser seg å holde vann.

Calibre 400 (Bilde: Tidssonen)

Rent visuelt er kanskje ikke Calibre 400 noe ekstraordinært, men byr likevel på mer enn mange naturlige konkurrenter og også tidligere benyttede verk i Aquis-serien. Plater og broer er sandblåste, mens røde juveler og den litt gjemte «Oris-bjørnen» er detaljer som trekker opp. Komponentene for øvrig fremstår også skarpe og velproduserte, og dermed også visuelt i tråd med merkets filosofi. Da er det kanskje like greit å unngå maskinell perlage og Côtes de Genéve.

Siden det er urverket som er hovedrolleinnehaveren her er det også verdt å se på de fysiske målene. Med sine 30 millimeter legger det seg ca. 4,5 millimeter over det velkjente (og teknisk langt svakere) ETA 2824 i diameter. Det åpner trolig for at vi vil se Calibre 400 også i modeller som bygger mindre enn Aquis Date, om enn ikke i de aller minste.

Avsluttende tanker

Da Oris annonserte Calibre 400 knyttet det seg litt spenning til hvilken modell som skulle debutere med nyheten innabords. Noen vil applaudere valget om å la en «hyllemodell» være først ut, mens andre vil finne det litt kjedelig at ikke en spesialmodell får æren. Aquis er uansett et trygt og godt valg, med en solid fanskare blant entusiastene. Det betyr at klokken ikke byr på noe nytt i sitt visuelle – på godt og vondt.

Aquis er en pyntet, men seriøs dykker som er oppgitt vanntett til 300 meter (Bilde: Tidssonen)

Bruken av en standard Aquis understreker nemlig at Oris ser på Calibre 400 som en langsiktig investering i eget merke, som gradvis vil ta mer og mer over. Sammen med strategien å fortsatt levere prisgunstige varianter med Sellita på innsiden virker smart, siden det å endre posisjon i markedet aldri er noen «quick fix». For enkelte vil rett og slett en Aquis til over 30.000 være over den berømte smertegrensen.

Ser man bak tallene er prisen imidlertid forståelig og enkel å forsvare. Likevel krever Aquis Date Calibre 400 en kunde – eller aller helst en entusiast – som vet å verdsette det indre!

Fakta og pris

Oris Aquis Date Calibre 400
400 7763 4135-07 8 24 09PEB

Diameter: 43,5 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Blågradert
Glass: Safirglass (front og baklokk)
Vannresistens: 30 bar (300 m)
Rem / lenke: Svart gummirem / lenke i rustfritt stål

Urverk: Oris kaliber 400
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, datov
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 120 timer (5 dager)

Tilgjengelighet: November 2020
Veiledende pris: 33.600 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på oris.ch.


ANNONSE