Leses nå
Tett på Reverie Diver

Tett på Reverie Diver

En litt uvanlig blanding av stilarter – men like fullt mye klokke for pengene.

Andelen mikromerker har eksplodert de siste årene og langt de fleste er (på tross av selverklært fortreffelighet) ikke verdt verken spalteplass eller hardt opparbeidede sparepenger. Det nå seks år gamle og Singapore-baserte «Reverie» har imidlertid overrasket Jon Henrik positivt tidligere, og derfor var jeg spent på hva deres nyeste lansering – Reverie Diver – kunne by på. En retroinspirert dykkermodell som byr på noen sjeldne kombinasjoner hva gjelder stil og utstråling.

Reverie Diver (Bilde: Tidssonen)

Reverie som produsent har eksistert siden 2014 er fortsatt på alle måter å regne som et mikromerke. De modellene som hittil har blitt lansert har alle kommet i begrensede (og nå utsolgte) opplag, og det finnes derfor ingen grunnkolleksjon å vise til. I skrivende stund er det derfor kun den nye «Diver» som er tilgjengelig for bestilling på selskapets nettsider. Nyheten markerer uansett et lite sidespor fra tidligere lanseringer, som den første dykkermodellen fra den selverklærte klokkenerden og grunnleggeren bak merket, Samuel Tay.

Retrovibber og guilloché

Bruken av guilloché på skiven har blitt et lite signaturtrekk fra Reverie og videreføres også på denne modellen. Det er kanskje ingen revolusjon, men likevel noe vi sjelden ser på dykkerklokker, hvor fokuset ofte er å være rene arbeidsverktøy mer enn et pyntet armbåndsur. Et av de hederlige unntakene er utvalgte modeller i Fifty Fathoms-serien til Blancpain, uten sammenligning for øvrig.

Linjene er gjennomført retro og kassen uten konvensjonelle remfester (Bilde: Tidssonen)

Som på tidligere modeller er det bueformede mønsteret skarpt og nøyaktig. Sammen med den øvrige finisjeringen, detaljer som skrånende ytterkant og appliserte timeindekser er det derfor lite å utsette på selve utførelsen av skiven og opplevd kvalitet er absolutt godkjent. Den burgunderrøde fargen (som vårt testeksemplar er utstyrt med) er derimot den jeg personlig ville valgt sist. Da appellerer de andre tre fargealternativene – grå, blå eller grønn – langt mer til min konservative personlige smak. Her syns jeg også den lyseblå kontrastfargen på sekundviseren og teksten gir et litt (unødvendig) billig inntrykk.


ANNONSE


Time- og sekundviserne på sin side er også litt spesielle, med en lozenge-formet profil hvor indre del er skjelettert. Både visere og timemarkørene er fylt med Super-LumiNova i hhv. blå og grønn farge. Også det bryter litt med det man ofte ser, og enten man liker den visuelle effekten det gir eller ikke, understreker det at Reverie Diver byr på detaljer man sjelden ser på tilsvarende mikromerker.

Reverie Diver leveres med en klokkerull i kunstskinn (Bilde: Tidssonen)

I likhet med skiven oppleves også kvaliteten på kassen og bezelen som meget god. Begge deler er i hovedsak gitt en børstet finish, men de skråslipte flankene på urkassen er pent polerte og løfter kvalitetsinntrykket. Den stålfargede bezelen og kassen uten konvensjonelle remfester sender samtidig tankene bakover i tid. Litt som en blanding av Tudor Black Bay og Omega Speedmaster Professional Mark IV om du vil.

Den observante leser vil legge merke til at vårt testeksemplar er utstyrt med en 12-timers bezel. Det er uvanlig for en dykkerklokke, men er faktisk én av to valgmuligheter ved bestilling, hvor den andre er nettopp av den tradisjonelle dykkertypen. Ettersom begge er dreibare i kun én retning og gjør én full rotasjon på 120 klikk blir denne «fattigmanns-GMT»-varianten litt underlig i mine øyne. Da fremstår alternativet langt mer passende.

Utsøkt komfort på hånden

For å adressere elefanten i rommet med det samme: Både lenken og spesielt foldespennen er helt tydelig inspirert av de velkjente Oyster-utgavene fra Rolex. Sistnevnte er nært en tro kopi, herunder med samme mikrojusteringen på innsiden.

Både lenken og gummiremmen gir utsøkt komfort på hånden (Bilde: Tidssonen)

Ser vi bort fra det tyvlånte designet er lenken og foldespennen imidlertid velprodusert og opp mot det beste jeg har opplevd i denne prisklassen. Lenken oppleves solid og selv om låsen (naturlig nok) ligger ett hakk eller to under inspirasjonskildens perfeksjonerte nøyaktighet er dette overraskende bra. Her opplever jeg at eksempler som entusiastfavoritten Seiko ligger milevis bak med sine slarkete varianter, selv på modeller til både to og tre ganger prisen.

Fordelen med å stjele designløsninger fra bransjens mest kjente ansikt er samtidig at bærekomforten oppleves som virkelig god. Det samme gjelder ved bruk av den medfølgende gummiremmen, som også kler modellen godt. Reverie har i tillegg inkludert muligheten for å bytte mellom lenke og rem uten bruk av verktøy.

Japansk indre

I likhet med flere foregående modeller fra Reverie er det japanske Miyota som leverer den mekaniske motoren i form av et 9039. Det er et urverk i selskapets «Premium Automatic Line» som har høstet generelt gode kritikker, siden introduksjonen for et par år siden. Også den oppgitte nøyaktigheten på – 10 / + 30 sekunder per dag virker å være vel pessimistisk på egne vegne, både basert på egne observasjoner og andres tilbakemeldinger.

Dekoreringen på urverket (Bilde: Tidssonen)

Dekoreringen av verket er absolutt godkjent og blant det bedre man finner fra den japanske urverksleverandøren. Et lite pluss i boka er den pent dekorerte rotoren hvor Reverie har hentet inn det såkalte «Seigaiha»-mønsteret. Dette går også igjen på baksiden av gummiremmen og bølgemønsteret passer godt til klokkens dykkertema.

Avsluttende tanker

Merkets (subjektivt) oppfattede styrke har vært fokuset på detaljer i sin prisklasse, mer enn et nyskapende design. Det beviser de på flere punkter også med sin Diver og gjennomfører til en grad som er uvanlig å finne i denne prisklassen. Jeg er imidlertid litt uenig i Jon Henriks tidligere tanker om at merket har klart å skape «sin egen særegne identitet», for jeg opplever at man henter mye forskjellig (og dermed visuelt ulik) inspirasjon fra andre veletablerte aktører. Akkurat det motarbeider merkets entydige profil – uten at det nødvendigvis betyr noe for brukeren.

Reverie Diver (Bilde: Tidssonen)

Ankepunktene til tross. Om man velger en annen skivefarge og en klassisk dykkerbezel vil man sitte igjen med et ganske imponerende armbåndsur til en pris godt under 5000 kroner inkl. norske importavgifter. I den prisklassen tør jeg hevde at du skal lete ganske lenge etter å finne noe som slår Reverie Diver på ren opplevd kvalitet og gjennomført finesse. At klokken leveres som en fullverdig «pakke», med klokkerull som inneholder pusseklut, verktøy for lenkebarettene og den ekstra gummiremmen kan du regne som en ren bonus.

PS: Etter at denne saken var ferdig skrevet kom Reverie med et ønske om å tilby Tidssonens lesere et ekstra godt tilbud. Ved bruk av rabattkode EXTRA20 gis det 20 dollar avslag på alle modellene i kolleksjonen ved handel på reveriewatches.com. Koden er gyldig frem til 31. desember.

Fakta og pris

Reverie Diver

Diameter: 40 millimeter
Tykkelse: 12 millimeter
Kassemateriale: Stål
Urskive: To-lags med guilloché i fire valgfrie farger
Glass: Safir
Vannresistens: 200 meter
Rem / lenke: Stållenke med foldespenne og gummirem

Urverk: Miyota 9039
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 42 timer

Tilgjengelighet: 125 eksemplarer av hver skivefarge
Veiledende pris: 395 amerikanske dollar

Mer informasjon er tilgjengelig på reveriewatches.com.


ANNONSE