En stålsportsklokke for hverdagsbruk krydret med en dose haute horlogerie.
Med årets messe i Genève avlyst ser vi tilbake til fjoråret og SIHH 2019 som bød på to klokker som utfordrer tronplassen av Overseas. En ultratynn evighetskalender i roségull og denne tourbillonen i uedelt stål. Selv om førstnevnte har både komplikasjoner og faktisk er verdt sin vekt i gull – kan den slående blå skiven og vakre tourbillonen gjøre denne til en verdig motstander?
Sportsklokker, gjerne i stål, med integrert lenke har lenge vært en viktig ingrediens i de fleste produsenters kolleksjon, de siste år kanskje mer enn noen gang. Vacheron Constantin har strevd litt mer med å finne sin riktige vei, sammenlignet med de to andre som utgjør «de tre store». For Patek Philippe Nautilus og Audemars Piguet Royal Oak er begge klokkeikoner – i ordets faktiske forstand. Overseas har derimot ikke klart å skaffe seg en like solid posisjon, men de senere års raffinering har virkelig løftet modellen.
Historien til Overseas starter med forløperen modell 222 tilbake i 1977, mens nåværende navn ble introdusert sammen med første generasjon i 1996. Senere kom andre generasjon på markedet i 2004 og nåværende og foreløpig siste tolkning ble lansert i 2016. Her har man klart å fange forgjengernes særtrekk og modernisert dem. Resultatet er renere og skarpere og de siste 4-5 årene har man utvidet familien med svært mange ulike varianter, komplikasjoner og metaller.
På håndleddet
Første tourbillon i kolleksjonen kommer litt overraskende i en kasse av vanlig rustfritt stål. Det meste annet er imidlertid langt fra standard. Lengre opp i artikkelen omtaler jeg skiven som slående blå og tro meg, det er ingen overdrivelse. Vacheron Constantin har valgt en dyp kongeblå variant med mye glans og skiven er faktisk akkurat så blå som bildene viser. Sammen med tourbillonen gjør det hele klokken til et blikkfang og pynter opp mer enn nok, selv uten en kasse i edelt metall.
ANNONSE
Selv om skiven er solstrålemønstret er klarheten med å skape et fargemessig skarpt inntrykk, kjent fra flere andre utgaver som «Self-Winding» og «Dual Time». Det betyr en skive som virker nesten sort i lite lys til sylskarp blå i mye lys. Jeg finner det vakkert, men vet også at noen synes blåfargen blir nesten i overkant fremtredende. Den store tourbillonen er vakkert utført med nydelige polerte detaljer som drar deg inn i det som strengt tatt kun er en visuell nytelse og ikke en teknisk nødvendighet.
Selv uten komplikasjoner har klokken vokst i diameter, sammenlignet med mange av de andre variantene i familien. Dette er nok til dels av plassnødvendighet og med sine 42,5 millimeter er den tydelig tilstede på håndleddet. Personlig hadde jeg nok ønsket meg en størrelse som lå 1-2 millimeter under. Bærekomforten oppleves likevel som god, noe som i stor grad kan tilskrives den lave høyden og behagelige lenken.
Lenken er kjent fra andre modeller, med sine visuelle trekk fra malteserkorset og med en dobbel foldespenne. Hele lenken kommer i en børstet finish som står bra til klokkens børstede kasse og polerte bezel. Også på denne toppmodellen har man inkludert muligheten for å raskt endre mellom lenke, skinnrem og gummirem uten bruk av verktøy, noe som gir ekstra muligheter og bruksområder.
Tydelige timemarkører og visere med Super-LumiNova gjør lesbarheten god og holder klokkens sportsånd intakt. Tourbillonens rotasjonsfrekvens på 60-sekunder gjør at den samtidig fungerer som sekundviser, markert med en blå skrue og pil.
Innsiden
Ultra-Thin Calibre 2160 er faktisk Vacheron Constantins første egenproduserte selvopptrekkende tourbillon-urverk, og så dagens lys i 2018. 188 deler arbeider sammen og driver klokken fremover i litt rolige 2,5 Hz med solide 80 timers gangreserve.
Finisjeringen er helt i tråd med det vi er vant med fra merket, men den uvanlige perifert monterte rotoren gir et helt annet innsyn enn vi ofte ser på automatiske verk, både fra Vacheron Constantin og andre. Det passer perfekt i tospann med en tourbillon og gjør samtidig at urverkets høyde reduseres. Klokken omtales ikke som en Ultra-Thin, men totalhøyden på 10,39 millimeter er uansett imponerende og virker passende.
Nevnte finisjering er rent kvalitetsmessig helt i toppklasse, selv om noen kanskje finner den i overkant tradisjonell. Her er kanskje ikke fargespillet og dybden som man ser i mange A. Lange & Söhne eller Jaeger-LeCoultre, men det viser også selskapets fokus på urmakeri fremfor jåleri – i det minste på urverkene sine. Likevel ser man bruk av mange flott utførte teknikker av høy kvalitet som gjør at det hele er verdig «Hallmark of Geneva».
Tanker
Å kombinere en sportsklokke med en av urmakeriets høydepunkter er kanskje ikke noen revolusjon lengre, men samtidig langt fra dagligdags. Det gir en herlig mulighet til å gå utenfor de vante mønstre.
At man beholder kassen i stål gjør den også enda mer anvendelig til hverdags, men dessverre har man gått ned fra 150 til 50 meters vannresistens. Det er synd og et av få ankepunkter som kunne gjort klokken til noe veldig nært den ultimate haute horlogerie-beateren. Likevel tåler denne de aller fleste utfordringer i hverdagen, og krysser derfor mange av boksene for den bemidlede som ønsker noe som kombinerer sport og ypperste klokkemakeri.
Prismessig legger den seg også noe over evighetskalenderne i gull, så kanskje er dette selve kongen av Overseas – selv i enkelt spikerstål?
Fakta og pris
Modell: Vacheron Constantin Overseas Tourbillon
Dimensjoner: 42,5 x 10,39 millimeter
Materiale: Rustfritt stål
Vannresistens: 5 bar (50 meter)
Urverk: VC 2160
Type: Mekanisk, selvopptrekkende (perifert montert rotor)
Funksjoner: Timer, minutter, tourbillon med små sekunder
Frekvens: 18.000 vph (2,5 Hz)
Gangreserve: 80 timer
Lenke: Stållenke med foldespenne
Veiledende pris: 116.000 euro ~ 1.350.000 norske kroner
Mer informasjon er tilgjengelig på vacheron-constantin.com.
ANNONSE