Leses nå
Vulcain bringer tilbake Cricket Nautical

Vulcain bringer tilbake Cricket Nautical

Vulcains viktigste modell er tilbake – mer enn seksti år etter sin debut.

Å ta en titt i historiebøker kan være både spennende og inspirerende. Det gjelder i høyeste grad også om det er klokkehistorien som er tema, for gjennom de siste vel hundre årene er det mang en skatt å finne også innen kategorien armbåndsur.

Nisjen «mekaniske klokker med alarm» er således ikke det mest innholdsrike kapitlet, men byr på noen tekniske godbiter fulle av sjarm. Mange vil trolig sende tankene til Jaeger-LeCoultre og deres Memovox, som må sies å stå igjen som selve definisjonen på den beskjedne kategorien, men under samme overskrift finner man også Cricket og Cricket Nautical fra sveitsiske Vulcain.

Nye Vulcain Cricket Nautical.

Den gjorde sin debut like etter slutten av forrige verdenskrig, nærmere bestemt i 1947, før dykkerutgaven fulgte etter i 1961. En periode full av tekniske nyvinninger innen produksjon av armbåndsur, som samtidig markerte selskapets utvilsomme storhetstid.

Vulcain som merke har, som så mange andre, opplevd vanskelige tider fra 1970-tallet og frem mot vår tid. Flere eierskifter av variabel suksess har gjort at merket nesten har glidd over i de glemtes rekker. Med ny kraft virker imidlertid den ærverdige produsenten nå å være tilbake med mer medvind i seilene enn på mange tiår. Da er det samtidig naturlig at nettopp Cricket Nautical gjenopplives, som kolleksjonens hittil nyeste og definitivt kuleste tilskudd.


ANNONSE


Dykkeralarm

Ser man det hele i bakspeilet er det ingen tvil om at dykkerklokker med en tradisjonell dreibar bezelring vant kampen om dykkeres gunst. Men at lyd er noe som fungerer godt også under vann er velkjent, og en dykkerklokke med alarm som indikerte at det var på tide å bevege seg mot overflaten ga derfor mening på 1950- og 60-tallet – lenge før dykkercomputere og moderne hjelpemidler var å finne i butikkhyllene.

I 1961 kom Vulcains svar på trenden, da første utgave av Cricket Nautical ble lansert. En klokke hvor det helt spesielle baklokket fungerte som en resonans-kammer og dermed forsterket alarmens lyd, samtidig som den kunne skilte med en helt spesiell tallskive, dobbel krone og trykknapp, samt vanntetthet til solide 300 meter.

Ikke nok med det, for Vulcain hadde også – ved hjelp av dykkerekspertene Hannes Keller, Max-Yves Brandily og Arthur Droz – laget en klokke hvor man kunne regne ut dekompresjonstiden direkte på tallskiven. At førstnevnte tok med seg klokken på et rekorddykk, hjalp nok også på markedsføringen.

Cricket Nautical

Vulcains dykkeralarm anno 2023 er definitivt i slekt med sin forgjenger, og deler stort sett alle visuelle egenskaper med sin 60 år gamle forfar. Faktisk har Vulcain gitt ut en utgave i begrenset opplag av samme klokke også tilbake i 2011, for å markere modellens 50-årsjubileum, men den nyeste iterasjonen tar nå altså plass som en del av standardkolleksjonen – og byr samtidig på noen små endringer og moderne oppgraderinger.

Cricket Nautical byr på solide 17,35 millimeter i tykkelse.

Om vi fokuserer på størrelsen først, er denne nær identisk med originalen. Det vil si en 42,2 x 17,35 millimeter stor urkasse, som må kunne betegnes som relativt gigantisk for sin tid. Selv i våre dager vil nok størrelsen, og høyden spesielt, være et ankepunkt for enkelte, men Vulcain har i det minste det historiske på det tørre. Høyden skyldes en kombinasjon av nevnte resonans-kammer på baksiden, men også et kraftig buet glass, som for første gang er produsert i safir, må ta sin del av skylden.

Tallskiven er tro mot opphavet, med skalaer som krever trening for å forstå. Faktisk vil to ulike utgaver gjøres tilgjengelig, hvor begge deler en matt sort bakgrunn, men hvor den ene leveres med «fauxtinert» lume og grønn minuttskala, mens den andre kommer med hvit selvlysende lume og blå minuttskala.

Selve konstruksjonen av tallskiven er todelt, hvor en underliggende beige skive med siffer kombineres med den sorte overliggende skiven. Sistnevnte har flere skalaer og utskjæring for å se sifrene under – og roteres avhengig av dykkets lengde og dybde. Dette gjøres før man dykker, så her kreves det en plan i forkant av at svømmeføttene treffer vannet.

Av helt uforståelige grunner har Vulcain valgt pressebilder hvor skalaene ikke vises skikkelig, men settes disse korrekt vil man (etter hva jeg klarer å forstå) ytterst kunne sette dekompresjonraten i minutter – og da få opp hvor mange minutter man må tilbringe på henholdsvis ni, seks og tre meters dybde. Skalaen er i henhold til den klassiske Keller-Bühlmann-tabellen og identisk med den man fant på originalen.

Nye Vulcain Cricket Nautical krever trening for å forstå.

Utover den vanlige tidsvisningen finnes også en egen viser med rød pil. Denne kan benyttes som en mer tradisjonell dykkerklokke, hvor man setter den røde pilen på minuttviseren og dermed kan lese av hvor lang tid det har gått siden start. Her vil man fort kunne argumentere for at en klassisk dykkerbezel leverer tydeligere og bedre lesbarhet, men muligheten finnes i det minste.

Håndtrukket mekanikk

Vulcain benytter sitt eget V-10-urverk på innsiden av den kraftige kassen. Dette er en nær slektning av det første alarmverket fra 1947 og byr fortsatt på to fjærhus, som leverer kraft til henholdsvis tidsvisningen og alarmen separat. Sistnevnte er mer som en høy summelyd enn en klassisk tone, som altså forsterkes av bakkassens design. Urverket byr også på selskapets patenterte Exactomatic-system, som skal motvirke sjokk og støt mot balansen.

Vulcains V-10 på innsiden av klokken.

Urverket tikker avgårde i relativt rolige 2,5 Hz og fullt opptrukket opplyses det om en gangreserve på 42 timer. Det er beskjedent etter moderne standard, men bruken av et eget og klassisk urverk skiller definitivt Vulcain ut i mengden.

V-10 opplyses å være et manufaktur-urverk, men etter det Tidssonen kjenner til foregår ikke produksjonen innomhus. For et selskap av såpass beskjeden størrelse er det nok naturlig å tenke at man også støtter seg på gode samarbeidspartnere for å produsere deler.

Førsteinntrykk

Her på Tidssonen har vi (til min lille overraskelse) faktisk ikke skrevet om Vulcain siden Jon Henrik omtalte merket tilbake i 2014. Det er kanskje ikke helt merkelig, for selv det siste tiåret har vært strevsomt for merket, før det virker å ha løsnet litt skikkelig det siste året eller to. Det gir tro på en ny vår for produsenten med aner helt tilbake til 1858, og som kan skilte med en rekke egne patenter, urverk og design som fortsatt benyttes.

Hvit Super-LumiNova og blå minuttskala.

Cricket Nautical er definitivt å regne som en kuriositet for de få, men den byr utvilsomt på utrolig kule vibber, i en totalpakke som både er historisk korrekt og historisk interessant. Det kan man saktens like, enten man er aktiv dykker eller ikke.

Oppgitt internasjonal pris er 4.200 CHF og klokken skal være tilgjengelig fra slutten av september.


ANNONSE