En forsiktig nytolkning av selskapets viktigste arvestykke tar plass i standardkolleksjonen.
Dersom du er noenlunde interessert i mekaniske urverk bør Zeniths «El Primero» være velkjent og godt pugget pensumlitteratur. Urverket, som også har vært benyttet av flere andre anerkjente produsenter, var et av verdens aller første selvtrekkende kronografverk da det kom på markedet i 1969 – og gjorde sin debut i trioen A384, A385 og A386.
El Primero-verket har siden blitt selve grunnmuren i Zeniths portefølje, men deres kanskje viktigste arvestykke kan likevel sies å være nevnte referanse A386. En klokke som mer enn noen definerte essensen av selskapets visuelle egenart, med «tricolor»-skiven som det tydeligste karaktertrekket. Nå kommer den nyeste tolkningen av klassikeren, i form av helt nye Chronomaster Original.
En litt rotete forvaltning av arven
Spol tilbake til 1960-tallet, for etter årevis med utvikling fikk El Primero en ufortjent kort periode i datidens rampelys, med inntoget av kvartskrisen like etter. Krisen var nær å fjerne alle spor etter urverket, da daværende eiere beordret maskiner og tegninger makulert. Heldigvis opplevde man ulydighet fra en ansatt, Charles Vermot, som gjemte unna alt han klarte på fabrikkloftet og dermed gjorde Zenith i stand til å ta opp produksjonen da kvartskrisens klamme grep slapp taket. Det gjorde samtidig at urverket opplevde nyvunnen respekt, med bruken i Rolex Daytona frem mot 2000-tallet som det kanskje største markedsmessige høydepunktet.
Selskapet Zenith har også hatt en litt brokete historie i samme periode, med flere forskjellige eiere som har satt ulike mål og strategier for merkevaren. Med LVMH på eiersiden virker det imidlertid som om de har fått noenlunde skikk på strukturen, selv om det ikke alltid virker slik i jungelen (les: DEFY Urban Jungle) av lanseringer og til dels rotete markedsføring.
ANNONSE
Nye Chronomaster Original er imidlertid langt mer forståelig og går inn i standardkolleksjonen som nyeste iterasjon av selskapets kanskje mest legendariske referanse. Det er imidlertid ikke første gang A386 hedres med en moderne lansering, snarere tvert i mot. Både hyllemodeller, som den nå utgåtte Chronomaster i 38 millimeter, og flere spesialversjoner har båret arven fra kronjuvelen videre, om enn på litt ulikt vis. Mange i modernisert form – andre mer tro mot opphavet.
Nærmest originalen var utvilsomt stålvarianten «El Primero A386 Revival» som kom under feiringen av urverkets 50-årsjubileum i 2019, med tilhørende jubileumssett i kun 50 eksemplarer. En nær eksakt kopi av 1969-lanseringen, og derfor det nærmeste en Zenith-samler kommer en moderne rosin i pølsa.
Samtidig med nevnte jubileum ble det også sluppet tre varianter av A386 Revival (også disse i begrenset opplag på 50 av hver) i henholdsvis rødt, gult og hvitt gull. Året etter kom enda en variant – Chronomaster Revival «Manufacture Edition» – da med ulike nyanser blått i underskivene – og visstnok basert på et tidligere uoppdaget loftsfunn av prototyper. Zenith hevdet samtidig at lanseringen markerte siste gang A386 Revival-kassen ville bli benyttet. Det virket allerede da som en i overkant risky påstand.
Chronomaster Original
Med Chronomaster Original gjør nemlig den 38 millimeter store kassen nok en gang entré, selv om klokken riktignok har fått en lett visuell og mekanisk oppdatering fra originalen og Revival-utgavene. Endringene er imidlertid så subtile at det krever et trent øye å oppdage, i det minste uten klokkene side om side.
Først og fremst er urverket på innsiden byttet til 3600-utgaven av El Primero, som i konsekvens gjør at tachymeterskalaen har måttet vike for en 1/10-sekundsskala. Det betyr videre at sekundviseren (som også er lett endret og nå mangler firkanten mot tuppen) gjør én full rotasjon på 10 sekunder, og dermed tillater at stoppeklokken kan leses av med nøyaktighet ned til et tidels sekund. Det endrer samtidig underskivene (klokken tre og seks) funksjon, som nå viser sekunder og minutter, fremfor minutter og timer. En siste endring finner vi i teksten/logoen, som også har fått en lett modernisering.
Bytte av urverk gir også en forbedret gangreserve på 60 timer, sammen med en åpnere konstruksjon og visuelt godteri som det blå kolonnehjulet. Dette er tilsvarende urverk som sitter i den nylig lanserte Chronomaster Sport, og som sammen med Chronomaster Original nå utgjør hver sin gren av Chronomaster-familien.
Lanseringen av sistnevnte betyr nemlig at eksisterende Chronomaster El Primero forsvinner helt ut av kolleksjonen – og med det tydeliggjør Zenith at de satser på én moderne tolkning (Sport) og én klassisk variant (Original), fremfor noe litt midt i mellom.
De to stålutgavene kan leveres på enten rem eller en helt ny lenke, mens gullvarianten kun kommer med rem som tilvalg. Lenken røffer opp klokken litt og minner om de vi så ved introduksjonen av Chronomaster Sport, samtidig som de trekker visuell inspirasjon fra 60-tallets «ladder»-lenker fra selskapet.
Førsteinntrykk
Det er få merker jeg har et så ambivalent forhold til som Zenith og jeg sliter ofte med å forstå hvor selskapet vil med porteføljen. Et eksempel er lanseringen av hundrevis (!) av referanser i den moderne DEFY-serien. Et uoversiktlig virvar modeller, hvis rene mengde skaper likegyldighet fra flere enn undertegnende – og som toppet seg med den nylig lanserte og vulgære DEFY Extreme. Misforstå meg likevel rett. Jeg er den første til å anerkjenne at Zenith ikke bare kan leve på gamle bragder og må se fremover. Jeg er bare lite imponert over kolleksjonsoppbygging og markedsføring, selv med (isolert sett) gode produkter i bunn.
Også Chronomaster-kolleksjonen (som er mer klassisk og heritage-rettet) har vært preget av rot og uklare linjer, med tonnevis av modeller – gjerne med «open heart» eller andre underlige påfunn. Nå virker man imidlertid å ha funnet en hovedformelen for veien videre, med Chronomaster Sport for de som ønsker en moderne tolkning og nye Chronomaster Original (samt ulike Revival-varianter av A385-387) for de som heller vil ha de klassiske linjene. Begge kolleksjonsfamilien er etter min mening strålende eksempler på hva Zenith kan når de vil.
Chronomaster Original virker nemlig å være en klokkefamilie som fanger selve essensen av klassiske Zenith, samtidig som den med sitt moderniserte urverk retter blikket stødig fremover. Den nye 1/10-sekundskalaen ødelegger heller ikke det tradisjonelle utseende, men viser kjennere at den har mer å by på enn sine forgjengere rent mekanisk. Som en gjennomtenkt videreforedling av arven fra det opprinnelige El Primero. Utover at jeg gjerne skulle sett en oppgitt vanntetthet til 100 meter er det derfor få ankepunkter jeg kan finne.
Så håper jeg bare at Zenith lar disse to kolleksjonene få tid til å skinne, før de kaster ut 18 nye skivefarger, open heart-varianter og annet ræl som utvanner essensen.
Fakta og pris
Zenith Chronomaster Original
03.3200.3600/69 (stål – tricolor)
03.3200.3600/21 (stål – sort)
18.3200.3600/69 (roségull – tricolor)
Diameter: 38 mm
Kassemateriale: Stål / roségull
Urskive: Hvit med tricolor – Sort med hvite underskiver
Glass: Safir
Vannresistens: 5 ATM (50 m)
Lenke/rem: Stållenke eller rem
Urverk: Zenith El Primero 3600 Automatic
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato, kronograf med 1/10 sekundvisning
Frekvens: 36.000 vph (5 Hz)
Gangreserve: 60 timer
Veiledende pris: 8.400 sveitsiske franc (stål/rem) / 8.900 sveitsiske franc (stål/lenke) / 18.900 sveitsiske franc (gull/rem)
Mer informasjon er tilgjengelig på zenith-watches.com.
ANNONSE