Hei, har så smått litt interresse for kniver og knivsliping, dette er noe av det jeg har:
Leatherman Charge TTi - den ultimate multitool?
Leatherman Crater C33T - Liten, lett og kjekk å ha med, spesielt på tur.
Har også
Leatherman Crater C33L tilsvarende C33T som er uten skrutrekkere, og dermed litt flatere. Har egentlig tenkt å "investere" i en tilsvarende EDC kniv, men litt mer forseggjort. Releativt liten/tynn og lett (gjerne carbon håndtak), og tar gjerne imot innspill (har allerede fått mange tips i denne tråden!).
Har også en
Leatherman Squirt PS4 som jeg har hele tiden. Den er så liten at det nesten ikke teller som kniv (har ikke tatt bilde), men med denne får man gjort veldig mye da den har en liten kniv, tang, skrutrekker, flaskeåpner m.m..
Så til de "skikkelige" knivene, og de finner dere på kjøkkenet mit:
Disse ble kjøpt etter mye research på nett i forhold til bra Gyuto kniver som også gir mest for pengene:
Fra venstre:
Fujiwara Kanehusa FKM No.2 Petty 150mm
Fujiwara Kanehusa FKM No.9 Gyuto 210mm
Hattori Forums FH-7 Gyuto 240mm
Tojiro 270mm ITK brødkniv
Om man ikke er hobbykokk, driver mye med fisk eller store råvarer, kan man faktisk komme meget langt på kjøkkenet med disse, eller egentlig bare 2 kniver: Fujiwara FKM Gyuto 210mm og Tojiro 270mm ITK brødkniv!
Anbefaler disse veldig!! De kommer også meget skarpe!
Knivene kan kjøpes her:
www.chefknivestogo.com
Video:
Fujiwara Knife Review
JapaneseChefsKnife.Com
Evt ebay om man bare skal ha en pga. lavere frakt...
Hattori Forums FH-7 er en kniv som ble laget etter ønsker fra brukerne på et kniv-forum, den er litt dyrere enn tilsvarende andre f.eks. Fujiwara, men om den er så mye bedre vet jeg ikke. Den var heller ikke like skarp ut av esken, men uansett så sliper jeg knivene selv, for jeg har investert i noe av det beste slipeutstyret:
Wicked Edge Pro:
Slipesteiner - jeg har alt fra grove diamantslipesteiner til 0.25 Micron Diamond Spray på lær:
Wicked Edge kittet sørger for konsistent vinkel på slipingen, noe som er det aller viktigste og vanskelige med knivsliping.
Knivene blir helt sinnsykt skarpe, og kanten blir speilplank gjennom mikroskop om man vil ha de slik.
Selv billige møkka-kniver blir overraskende skarpe. Selvfølgelig er det stor forskjell på knivers kvalitet og materieale, de billige blir kanskje ikke fullt så sinnsvakt skarpe, kanten kan være litt sprø og få hakk, de blir mye fortere sløve osv.. Det høres kanskje rart ut, men faktisk veldig moro å slipe kniver, man jobber (mens man kanskje tenker på andre ting, litt som terapi), og får til slutt et resultat å være stolt av, som er like moro hver gang.
(Skulle gjerne tilbudt meg å slipe kniver for entusiaster, men tiden strekker dessverre ikke til - hvertfall ikke i forhold til tidsforbruk og hva som er en "fornuftig" pris. )