Dykking

Tok OWD mens jeg var på jobb i Singapore i Mai, så jeg fikk noen fine dykk over en helg i Malaysia.
Har dessverre ikke blitt noen flere dykk etter at jeg kom hjem, men jeg har en meget ivrig kollega som hoppet på AOWD og tørrdrakt med en gang han kom hjem, så han begynner vel å mase igjen så fort jeg er tilbake fra ferie :)
 
Kom nettopp hjem fra Hurghada, Egypt. Tok PADI OWD og AOWD
Tok teorien hjemme, men litt oppfriskning trengtes før første kursdag

fly.jpg


Rødehavet var rett å slett en drøm å dykke i. 30m sikt, 30 grader i sjøen, fisker og koraller i all slags farger og fasonger.

Fikk sett Stonefish, Lionfish, Scorpion fish, Crocodile fish, Blue Spotted Sting Ray, Great Barracuda, blekksprut og en 2m lang Giant Morray. Ellers så var jo Nemo å vennene med på laget.

Et av dykkene jeg tok under AOWD var wreck dive. Da var vi nede på 30m å så på en egyptisk minesweeper som ble senket av en israelsk torpedo i 1970. Vraket var i meget god stand, bortsett fra et svært hull i skroget hvor torpedoen traff. Der skulle jeg ønske jeg hadde med kamera!

Fikk desverre ikke tatt bilder under vann da jeg hadde mer enn nok med meg selv, men tok en del bilder da vi snorklet utenfor stranden. Kan poste bilder fra det når jeg får bildene fra fremkalling. Men her er noen bilder fra overflaten.

På vei ut til en av dykkestedene

DSCN3401.jpg


DSCN3292.jpg


DSCN3408.jpg


DSCN3291.jpg


DSCN3427.jpg


DSCN3420.jpg


DSCN3424.jpg


DSCN3426.jpg



Crewet klargjør siste rest før dykkingen kan begynne

DSCN3423.jpg


Da var vi klare. Siste dykk i Egypt for denne gang.

DSCN3429.jpg


Smiler til fotografen

DSCN3435.jpg


DSCN3412.jpg


Under safety stop så prøvde vi en emergency buoy

DSCN3418.jpg


Ellers så spottet jeg uvanlig mange Citizen-klokker der nede. Men da jeg så denne søtsaken inne på et kjøpesenter forstod jeg hvorfor. Citizen er jo god value og gjør jobben sin meget bra.

DSCN3317.jpg


Bye bye Egypt, I hope to see you again next year!

bilde.jpg


Dykking var for meg en fantastisk opplevelse, så jeg har lyst til å fortsette her hjemme også. Har snakket med mitt lokale dykkersenter, og blitt enige om et tørrdrakt specialty og nitrox i samme kurs :D

Noen som har noe utstyr å anbefale da? Jeg har kikket litt på Scubastore selv. Har kolleger som handler her. Vurderer en ving og regulator derfra.. Anbefalinger???
 
Utstyr er veldig individuelt, bare ikke gå for "noe billig noe"!!

Du går voldsomt fort frem med kursingen. Tror jeg ville tatt tørrdraktskurs, og ventet med nitrox til du har noen dykk bak deg. Tror iallfall jeg ville fått mer ut av det da, men så igjen; man er jo forskjellig :p

Så iallfall ut til at du hadde HELT ok dykkeforhold :p
 
Jeg fikk en god pris på å ta Nitrox sammen med tørrdraktkurset. Når jeg allikevel må ta 2 dykk med tørrdrakten kan jeg like godt puste med litt høyere oksygenblanding å slå to fluer i en smekk.
 
Dumper inn her uten peiling på dykking overhodet, men har en UW bilde av Seawolf som jeg digger :)

Diving.jpg
:cool::cool:
 
Her går det litt i fridykking, teller det?`hoho!

eleding på å holde pusten dog, noen tips?!
 
Slutt å røyke
Før du går ned puster du slik: dyyypt inn, alt ut, dyypt inn, alt ut, dyyypt inn, dykk
Kjøp store svømmeføtter, beregnet for fridykking. De gjør at du bruker mye mindre energi på å svømme.
Vær minst dobbelt så lenge på overflaten som forrige dykk før du går ned igjen

De gangene jeg har fridykket -begynner- dykketiden å komme seg etter en times tid, så 7mm våtdrakt er en fordel :D
 
Er 17 år, med mange usunne interesser (les: klokker?), men røyking driver jeg ikke med!!

Skal teste ut tipsene dine! Klarer så vidt ett eneste lite minutt per i dag..
 
tips

Fridykking kan være litt skummelt hvis du nærmer deg >10m...

1. Deltrykket på nitrogen resulterer i at man føler redusert behov for å puste inn. Pustetrangen er styrt av nitrogeninnholdet i blodet, ikke oksygenmangel. Dette kan resultere at man føler seg fin-fin der nede, men på vei opp, når nitrogentrykket reduseres, får større problemer. Dette kan føre til det man kaller shallow water blackout. Dvs at man har feilkalkulert gjentsående kapasitet pga nitrogentrykket og man besvimer like før overflaten. Derfor: Alltid fridykke med en buddy!!!

2. Kjøp skikkelig maske! En maske der du lett kan puste ut nesen og inn i masken uten at lufta forsvinner mellom huden og foringen på maska. Hvis man når større dybder (>10m) må lufttrykket inni maska utjevnes ved å blåse jevnt ut nesen. Hvis dette ikke gjøres, og trykkforskjellen blir stor innside/utside masken vil undertrykket "suge" ut blodet rundt øynene dine og du vil kunne imponere alle vennene dine med 2 gigantiske blåveiser. Dette er litt skummelt da det egentlig ikke gjør vondt der og da.Dette har skjedd meg og det tok en uke før jeg kunne vise meg offentlig.

Fridykking gjort på rette måten kan være ekstremt interessant og moro. Men det vanskeligste er å tørre å pushe seg selv. Med litt rutine rundt treningen tar det ikke altfor lang tid før en er i stand til å holde pusten under vann i 2-3min (ca 90sek dykketid med fysisk belastning).

Håper dette var til nytte

Mvh
Erik
 
Utrolig flotte og inspirerende filmer! Nå har jeg ikke mer enn to prøvedykk i varmere strøk bak meg, men jeg ble skikkelig bitt av basillen, så jeg har allerede sjekket ut priser på både OWD- og tørrdraktkurs i Bournemouth. Håper på å få gjort i løpet av relativt kort tid, og så rett og slett dykke en del. Som fotograf åpner det jo en ganske enorm verden av motiver og locations, så det er jo god nok grunn i seg selv.
 
Nå har jeg ikke mer enn to prøvedykk i varmere strøk bak meg, men jeg ble skikkelig bitt av basillen, så jeg har allerede sjekket ut priser på både OWD- og tørrdraktkurs i Bournemouth. Håper på å få gjort i løpet av relativt kort tid, og så rett og slett dykke en del. Som fotograf åpner det jo en ganske enorm verden av motiver og locations, så det er jo god nok grunn i seg selv.

Kjekt å høre :)

For å si det slik; Flere i den lokale dykkeklubben ble "fotografer" etter å ha begynt med dykking. Det er en sykdom. Jeg har heldigvis tatt vaksine mot fotosykdommen, men kjenner abstinensene rykker kraftig.

Norge har mye flott makroliv hele året. Ellers er vi veldig bortskjemt på vraksiden etter 2. verdenskrig. Fisheye objektiv (og selvsagt vidvinkel) er jo perfekt til vrakfotografering. Får du en meddykker til å henge i riktig posisjon over vraket så er det bare porno.... :)
 
Jeg har jo hørt mye prat om at Norge er et kjempeland for dykking, så gleder meg til å endelig bli med kompiser på dykketur rundtom her på Sunnmøre. Ellers, har du noen generelle tips for en som skal sette i gang med kurs og sånn? Som sagt er jeg ganske fersk, og merket jo at det kreves en del øving før jeg føler meg helt komfortabel.
 
Ellers, har du noen generelle tips for en som skal sette i gang med kurs og sånn? Som sagt er jeg ganske fersk, og merket jo at det kreves en del øving før jeg føler meg helt komfortabel.

Det aller viktigste er å ha kontroll på oppdriften. Sliter du med den vil du bruke unødvendig mye luft, og fokusere på å holde deg på riktig dybde istede for å nyte dykket. Grovjustering av oppdrift kommer ganske kjapt, og det vil ikke ta mange dykk før du unngår jo-jo tendensen.

Derimot så er finjusteringen av oppdriften en kunst å beherske. Jeg sliter som faen med det selv. Dette er noe du må trene på. Et tips jeg fant nyttig for å finjustere oppdriften til en gitt dybde :)
Det å kunne ligge i ro på samme dybde (+- 0,5m) over lengre tid kan være en utfordring. Vanskeligere blir det om du skal gjøre en oppgave/drill (donere luft til buddy, krandrill, maskebytte, skyte smb). Her kommer også riktig pusteteknikk inn i bildet!

Viktig for alle dykkere, men spesielt handy for fotografer å mestre denne egenskapen for å få klare bilder :)

Ellers synes jeg det er viktig med skikkelig utstyr. Noe du kan stole på. Jeg vil anbefale deg å legge penger i en god tørrdrakt og regulatorsettet. Selv bruker jeg skalldrakt og er veldig fornøyd med det. Kjøp en regulator som er frostsikker. Tro det eller ei, men i Stavanger har vi ei jallasjappe som selger regulatorer som ikke er frostsikre :evil:

Jeg er en stor tilhenger av DIR filosofien. Så det kommer ikke som noen bombe at jeg vil anbefale deg utstyr som har minst sjangs for å feile, og som har de riktige egenskapene. Som primær oppdriftskilde vil jeg på det sterkeste anbefale en bakplate m/vinge istede for en jakkevest. Dette er fordi:

En jakkevest, eller det som folk kaller for bcd (bcd er egentlig bare en forkortelse for oppdriftskilde - Buoyancy Control Device) har brudd i seletøyet. Det betyr at du har flere svake punkter som kan ryke under et dykk. Den har plastikk spenner/klips som jeg kan garantere deg kommer til å ryke. Selve cella, eller oppdriftsballongen er plassert litt ugunstig. Den fremmer at du ligger skjevt i vannet (med rumpa ned, og nakken/hodet som høyeste punkt). Jakkevesten er bulky og veldig ukomfortabel. For å gjøre saken verre så har du masse stash og dilldall akkurat der du ikke vil ha noe, PÅ FREMSIDEN!

En bakplate m/vinge har et litt annet oppsett. Der har du en sirkulær oppdriftscelle på ryggen. Det gjør at du vil ligge strømlinjeformet med ryggen (horisontalt), og du får oppdrift på korsryggen, der hvor man ofte kan bli sliten pga vektfordelingen. Seletøyet kan minnes som samme materialet som er på sikkerhetsbelter i biler. Og det er one-piece (ca 1,5m langt). I tillegg så har du ingenting dilldall på fremsiden. Du har en D-ring på hver skulderstropp, hvor du fester back-up lykt på venstre siden, og "skitten side" på høyre siden.

Plastikk + sjøvann + hardt bruk + tid = ødelagt/broken.

Spenner og D-ringer er i stål. I tillegg kan du få kjøpt en bakplate i syrefast stål (ca. 2kg) samt at du kan plassere 2,5kg med vekt i selve bakplaten. Det betyr at du får en god mengde bly i senter av oppdriftskilden, noe som gjør at du ikke kommer i ubalanse.

En annen ting er at en jakkevest ofte kan koste opp mot 8000,- hos lokale forhandlere. Om noe skulle ryke, så må du i verste fall kaste hele vesten. Mens vinga kommer i 3 deler: oppdriftscella, bakplata og seletøyet. Om noe skulle ryke, så kan du kjøpe alle disse tingene løst. Og en veldig god vinge kan du få kjøpt for under 5000,- Og det er robust, driftsikkert og varer i en mannsalder.

La oss ta et scenario...
Ola Nordmann dykker med jakkevest/bcd og har dermed slange til back-up 2.trinn som går under høyre arm og er festet på plastik klips på høyre skulderstropp innenfor "trekanten". Ok... Ola nordmann dykker sammen med kona Kari. De er begge to relativt ferske i gamet. Etter en stund skjer det en situasjon. Kari sitt 1.trinn lekker, og hun går tom for luft ganske kjapt. Ola er noen meter lenger vekke og blir oppmerksom på hva som skjer. Kari har fått panikk. Hun har siltet opp sandbunnen, slik at det er veldig dårlig sikt. Ola svømmer alt han kan bort til Kari.

Spørsmål: Hva gjør Kari nå?

Svar: Hun er i panikk, null luft og ser Ola. Hun MÅ ha luft. Av ren instinkt så tar hun Ola sitt 2.trinn ut av munnen hans.

I slike tilfeller er det faktisk slik. Når panikken kommer så mister man fokus og tenker urasjonelt. Hun ble lært opp til å ta Ola's gule octo, men hun ser kun ventilen i munnen hans. Er man ferske dykkere, så har man gjerne ikke trent på dette, og når man får ventilen revet ut av munnen av buddy (gjerne på utpust) så har man ikke mange sekundene før man MÅ ha luft. Her får kanskje Ola panikk fordi han sliter med å få tak i sin egen octo.

Har man bakplate m/vinge så har man et litt annet oppsett. Istede for en octo som går under høyre arm og opp til en plastik klips på brystet, så har man back-up ventilen hengende rundt halsen. I tillegg har man en ekstra lang slange 2,10m som primær, og det er denne man skal donere vekk. Hadde Ola hatt dette oppsettet så hadde han visst at hans ventil nå var 10cm under haka, istede for å stresse med å dra fri en octo som må tilbake rundt armen igjen. I en panikk situasjon, hva ville du hatt? ;)

Her er en video av en S-drill som viser hvordan man donerer luft med dette oppsettet.
[video=youtube;8sqHa1kLLks]http://www.youtube.com/watch?v=8sqHa1kLLks[/video]
iPad: http://www.youtube.com/watch?v=8sqHa1kLLks

Grunnen til jeg pusher mot vinge er fordi den er sikrere, er mer robust og fremmer riktig trim. Du ligger horisontalt i vannet. Da får du mindre motstand når du svømmer, og du bruker mindre krefter/luft. Om du vil selge det, så blir de solgt rimelig kjapt, og de holder seg bra i pris fordi det er så ettertraktet.

For mer info ang. vinge vs. jakke mtp. vektfordeling/balanse, oppdrift, trim og sikkerhet, les her!

En annen nyttig ting å lære seg fra starten av er riktig beinspark teknikk. Frog kick, back kick, helicopter turn og modified flutterkick er alle nyttige beinsparkteknikker. For å kunne svømme nærme et korallrev uten å ta på det, er det fint å kunne back kick. Samme gjelder når du skal ligge i formasjon med teamet (f.eks på safety stop eller ved en krandrill/s-drill).

To DIR dykkere i riktig team posisjon for deco stop, safety stop og for å gjennomføre driller. Legg merke til hvordan de ligger i vannet. Horisontalt med knekk i knærne. Hælene som høyeste punkt.

Still%204.jpg


Frog kick er nyttig som en default beinsparkteknikk. Ligger du horisontalt (riktig) i vannet (se bilde og youtube clip), og du ikke har all dilldall på fremsiden så vil du gli gjennom vannet. Tar et kick - glir - kick - glir osv. Det kan anbefales å veklse mellom frog kick og modified flutterkick for å unngå krampe. Istede for saksesparkteknikken som fremmes av PADI hvor du hele tiden sparker (blir raskere utmattet og bruker mer luft), og silter opp sandbunnen fordi du har strake ben og ikke ligger horisontalt . Ved sistnevnte så går kreftene fra svømmeføttene og nedover mot bunn, koraller etc, mens med modified flutterkick og frog kick så går kreftene oppover- og/eller horisontalt. Alt ettersom hvilken teknikk du bruker. Så har du helicopterturn i tilfelle du skal snu deg 45 eller 90 grader til buddy etc.

Frog kick:
[video=youtube;HnJzOkUH7N4]http://www.youtube.com/watch?v=HnJzOkUH7N4&feature=related[/video]
iPad: http://www.youtube.com/watch?v=HnJzOkUH7N4&feature=related

Back kick:
[video=youtube;GkaYY5TBBJc]http://www.youtube.com/watch?v=GkaYY5TBBJc[/video]
iPad: http://www.youtube.com/watch?v=GkaYY5TBBJc

Modified Flutter kick:
[video=youtube;J42y0hxVd1s]http://www.youtube.com/watch?v=J42y0hxVd1s[/video]
iPad:http://www.youtube.com/watch?v=J42y0hxVd1s

Helicopter turn:
[video=youtube;ffvKXs9R19k]http://www.youtube.com/watch?v=ffvKXs9R19k[/video]
iPad: http://www.youtube.com/watch?v=ffvKXs9R19k


Som kurs så vil jeg anbefale deg GUE Fundamentals. Her lærer du DIR filosofien, riktig pusteteknikk, beinsparkteknikk, team awerness, oppdrift, og andre nyttige skills. Les gjerne DIR-boken. Her får du en innføring i filosofien og diverse skills. Denne boken er pensum på Fundamentals kurset.

EDIT: Jeg misforstod deg litt. Trodde du hadde tatt OWD kurset fra før av jeg. Som nybegynnerkurs vil jeg anbefale GUE Rec 1 kurs. Dette kan du ta i Oslo gjennom Fue.no (de har også en fysisk butikk i Oslo). Her kan du lese om grunnkurset. Skulle jeg tatt nybegynnerkurs på ny, hadde jeg ikke vært i tvil! Her blir du også sertifisert til å dykke med en oksygenberiket luft opp til 36%.

Tar du dette kurset så trenger du ikke ta Fundamentals kurset for å kunne melde deg på Tech 1 eller Cave 1, men du må gjerne ta et lite tech pass eller cave pass kurs (ett dykk) for å vise at du behersker diverse skills innenfor kravene.




Dette er bare mitt syn og mine anbefalinger ;)
 
  • Liker
Reaksjoner: steind
Tusen hjertelig takk for et langt og informativt innlegg, Sponon! Som jeg regnet med er det mye å sette seg inn i for å beherske dette, og jeg gleder meg virkelig til å begynne å lære. Jeg flytter til Bournemouth på Englands sydkyst om rundt ti dager, så jeg regner med å ta OWD der så fort som mulig, også får jeg eventuelt ta turen til Portland for å ta GUE-kurs når jeg har fått noen dykk bak meg. Det virker som en utrolig spennende og givende hobby, selv om jeg frykter at den skal gjøre et alvorlig innhogg i økonomien. Men så lenge man har det gøy er det vel verdt det, ikke sant?