Eltefritt brød, eller kanskje bedre kjent som "no knead bread" har jeg virkelig fått øynene opp for i det siste.
Den største fordelen er kanskje hvor enkelt det er å lage. I korte trekk ser det slik ut:
Du starter med å blande sammen mel og bittelitt salt, så heller du over lunket vann med litt gjær i, rører rundt til du får en klissete deig og så er du så godt som ferdig. Hele denne prosessen tar under 10 minutter, og det er inkludert den minimale oppvasken.
Etter at du har gjort dette er det bare å sette plast over, la deigen stå i 10-12 timer mens den hever, og neste morgen velter du ut deigen på kjøkkenbenken, bretter sammen til en liten firkant, drysser over mel eller frø, legger over på håndkle, drysser på andre siden og venter i to timer. I mellomtiden varmer man opp en jerngryte i ovnen på 230 til 250 grader (står litt forskjellig, noen bruker 450F, andre bruker 500F). Når de to timene har gått (regn med cirka 30 minutter for å varme opp gryten) heller man deigen over og steker med lokk i 30 minutter på 230-250 grader, tar av lokket og steker videre i 15 minutter.
Etter det får du et utrolig luftig og godt brød som smaker himmelsk.
Her er en video fra The New York Times, ser ut som de ikke lar den ligge i 2 timer etter at den har hevet, men det er jo noe man kan eksperimentere litt med.
[video=youtube;13Ah9ES2yTU]http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU[/video]
Her er en annen fin artikkel;
http://steamykitchen.com/168-no-knead-bread-revisited.html
Lager dette brødet selv for første gang i dag, og håper at det blir en fin søndagsmorgen. Har lagd et lyst brød i dag med 3 US cups med hvetemel (cirka 7.5 dl), 1.5 US cups (3.5 dl) med lunket vann, bittelitt salt og en ert med gjær.
Har også en oppskrift på et litt grovere brød, der bruker man 4 dl vann, 2 dl samalt hvete, 2 dl havregryn og 4 dl hvetemel. Til det grovere trenger man ikke mer enn 30 minutter med hvile etter at deigen har hevet, så det går jo litt fortere. Passer forøvrig perfekt med tiden du trenger for å varme opp gryten, så dette er fort gjort på morgenen hvis man har lagd deigen kvelden før.
Verre enn det er det ikke! Pappa har lagd det et par ganger mens jeg har vært hjemme, og det er helt nydelig. Luftig brød med sprø skorpe som smaker like godt hver gang.
Prismessig er det heller ikke dyrt. Det grove brødet koster kanskje 50 kroner i innkjøp (2 kg hvetemel, 1 kg havregryn og 1 kg samalt hvete), men det holder til 7-8 brød, og hvis man sammenligner med butikkprisen på brød som er rundt 25 kroner gir det mye for pengene.
Rapporterer tilbake med min egen erfaring i løpet av morgendagen, og hvis det er noen andre som har prøvd seg på dette før, hyl ut!

Den største fordelen er kanskje hvor enkelt det er å lage. I korte trekk ser det slik ut:
Du starter med å blande sammen mel og bittelitt salt, så heller du over lunket vann med litt gjær i, rører rundt til du får en klissete deig og så er du så godt som ferdig. Hele denne prosessen tar under 10 minutter, og det er inkludert den minimale oppvasken.
Etter at du har gjort dette er det bare å sette plast over, la deigen stå i 10-12 timer mens den hever, og neste morgen velter du ut deigen på kjøkkenbenken, bretter sammen til en liten firkant, drysser over mel eller frø, legger over på håndkle, drysser på andre siden og venter i to timer. I mellomtiden varmer man opp en jerngryte i ovnen på 230 til 250 grader (står litt forskjellig, noen bruker 450F, andre bruker 500F). Når de to timene har gått (regn med cirka 30 minutter for å varme opp gryten) heller man deigen over og steker med lokk i 30 minutter på 230-250 grader, tar av lokket og steker videre i 15 minutter.
Etter det får du et utrolig luftig og godt brød som smaker himmelsk.
Her er en video fra The New York Times, ser ut som de ikke lar den ligge i 2 timer etter at den har hevet, men det er jo noe man kan eksperimentere litt med.
[video=youtube;13Ah9ES2yTU]http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU[/video]
Her er en annen fin artikkel;
http://steamykitchen.com/168-no-knead-bread-revisited.html
Lager dette brødet selv for første gang i dag, og håper at det blir en fin søndagsmorgen. Har lagd et lyst brød i dag med 3 US cups med hvetemel (cirka 7.5 dl), 1.5 US cups (3.5 dl) med lunket vann, bittelitt salt og en ert med gjær.
Har også en oppskrift på et litt grovere brød, der bruker man 4 dl vann, 2 dl samalt hvete, 2 dl havregryn og 4 dl hvetemel. Til det grovere trenger man ikke mer enn 30 minutter med hvile etter at deigen har hevet, så det går jo litt fortere. Passer forøvrig perfekt med tiden du trenger for å varme opp gryten, så dette er fort gjort på morgenen hvis man har lagd deigen kvelden før.
Verre enn det er det ikke! Pappa har lagd det et par ganger mens jeg har vært hjemme, og det er helt nydelig. Luftig brød med sprø skorpe som smaker like godt hver gang.
Prismessig er det heller ikke dyrt. Det grove brødet koster kanskje 50 kroner i innkjøp (2 kg hvetemel, 1 kg havregryn og 1 kg samalt hvete), men det holder til 7-8 brød, og hvis man sammenligner med butikkprisen på brød som er rundt 25 kroner gir det mye for pengene.
Rapporterer tilbake med min egen erfaring i løpet av morgendagen, og hvis det er noen andre som har prøvd seg på dette før, hyl ut!