Jeg har lagt merke til at det er overraskende lite diskusjon om kaffe her på sonen; vi er jo mange her som setter pris på god smak og kvalitet, så derfor prøver jeg meg på å starte en ny tråd for kaffe, kaffeutstyr, kaffebrygging, generelt kaffe-nerderi og kaffe-prat, gjerne inkludert dagens kaffe.
Jeg starter med å fortelle om min vei mot kaffe-nerderi, og et par spørsmål.
Etter mange år med middelmådig kaffe gav jeg opp for 4 år siden, og fordypet meg i te (først og fremst kinesisk grønn, oolong og pu-erh, og japansk sencha, gyokuro og matcha). Avstanden fra en tepose med svart te-støv til en Single Tree Dan Cong brygget i en passende Zisha-tekanne er enorm.
Men dette skulle altså være en tråd om kaffe. Te-utskeielsene lærte meg at det er ikke nok med godt utstyr, man trenger godt og ferskt rå-materiale, og ikke minst trenger man kunnskap, nøyaktighet og "attention to detail" hvis resultatet skal bli bra. Før jeg gav opp kaffe forsøkte jeg med fransk presskanne, bialetti moka express og vakuumkanne, men alt med middelmådig resultat, bare marginalt bedre enn kontortraktekaffe. Jeg innser nå at dette utstyret ikke kunne vise seg fra sin beste side når jeg brukte det med gammel filtermalt supermarkedkaffe - og bare helte oppi "passelig mye" isteden for å måle mengden mer nøyaktig...
Jeg tenker i utgangspunktet at med det utstyret jeg har, pluss en aeropress (incoming), bør jeg kunne lage god ren (ikke-espresso) kaffe på en tilfredstillende måte hvis råmaterialet og bryggeparametere er passende. Jeg ser for meg at første forutsetning for at råmaterialet skal være i orden er en god kaffekvern. Jeg har bestilt en Porlex håndkvern fra Tim Wendelboe, og satser på at det skal fungere bra nok i første omgang. Jeg har ikke planer om å brenne kaffen selv, så jeg må finne en god kilde til ferske ferdigbrente bønner.
Så, til spørsmålene:
Forøvrig, jeg skal til Indonesia (Sumatra og Java) om to uker, og har store planer om å smake Kopi Luwak mens jeg er der!
Jeg starter med å fortelle om min vei mot kaffe-nerderi, og et par spørsmål.
Etter mange år med middelmådig kaffe gav jeg opp for 4 år siden, og fordypet meg i te (først og fremst kinesisk grønn, oolong og pu-erh, og japansk sencha, gyokuro og matcha). Avstanden fra en tepose med svart te-støv til en Single Tree Dan Cong brygget i en passende Zisha-tekanne er enorm.
Men dette skulle altså være en tråd om kaffe. Te-utskeielsene lærte meg at det er ikke nok med godt utstyr, man trenger godt og ferskt rå-materiale, og ikke minst trenger man kunnskap, nøyaktighet og "attention to detail" hvis resultatet skal bli bra. Før jeg gav opp kaffe forsøkte jeg med fransk presskanne, bialetti moka express og vakuumkanne, men alt med middelmådig resultat, bare marginalt bedre enn kontortraktekaffe. Jeg innser nå at dette utstyret ikke kunne vise seg fra sin beste side når jeg brukte det med gammel filtermalt supermarkedkaffe - og bare helte oppi "passelig mye" isteden for å måle mengden mer nøyaktig...
Jeg tenker i utgangspunktet at med det utstyret jeg har, pluss en aeropress (incoming), bør jeg kunne lage god ren (ikke-espresso) kaffe på en tilfredstillende måte hvis råmaterialet og bryggeparametere er passende. Jeg ser for meg at første forutsetning for at råmaterialet skal være i orden er en god kaffekvern. Jeg har bestilt en Porlex håndkvern fra Tim Wendelboe, og satser på at det skal fungere bra nok i første omgang. Jeg har ikke planer om å brenne kaffen selv, så jeg må finne en god kilde til ferske ferdigbrente bønner.
Så, til spørsmålene:
- Hvor kjøper man helst kaffebønnene hvis man skal ta hensyn til ferskhet, kvalitet, utvalg, pris og fraktkostnader? Jeg bor på sørlandet så nettbutikker (norske eller utenlandske) er nok det greieste.
- Hvilke varianter er bra å starte med, greie å håndtere for begynnere (dvs. ikke altfor krevende mht tid, temperatur og kaffe/vann forhold), og karakteristiske for forskjellige varianter som man bør gjøre seg kjent med?
- Bør man først fokusere på single estate eller blandinger?
Forøvrig, jeg skal til Indonesia (Sumatra og Java) om to uker, og har store planer om å smake Kopi Luwak mens jeg er der!