Første dag i resten av mitt liv

OK ... hvem har IKKE siklet over bilder av denne? Ikke mye å si her, nei. Beinkult! Hvordan er den å bruke?
 
Å bruke den er helt uproblematisk. Er vel til nå den mest behaglige klokken jeg har brukt.
I dag har den vært med på sightseeing med buss 413.
6iz8jt.jpg

6iz8jt.jpg
 
  • Liker
Reaksjoner: Hanevold
Veldig fine bilder av den også! Moro å se litt tantalum, akkurat som på min GG. Tungt og med en morsom farge. Den blir altså ikke for liten med sine 38mm (39?)?
 
Bærer mer enn tilsvarende andre klokker i 39mm. Så nei. Helt perfekt synes jeg den er.
 
  • Liker
Reaksjoner: Hvalrossen
@Brocot: glimrende; hadde ikke kjemi på ungd.skole eller vid.skole. Grunnstoff? Vet du noe mer interessant om stoffet? Hvorfor er det potensielt kult i klokker? Andre morsomme tidbits om tantal?
 
@Hvalrossen

tantal


grunnstoffenes periodesystem. Høyrent tantal er et duktilt metall som kan valses og trekkes i tråder.

Niob og tantal har like kjemiske egenskaper, og de forekommer ofte sammen, først og fremst i mineralet columbitt (Fe,Mn)(Nb,Ta)2O6 som også kalles niobitt og tantalitt alt etter som niob eller tantal er til stede i størst mengde. To tantalrike mineraler er tapiolitt, FeTa2O6, og mikrolitt, NaCaTa2O6(OH,F). Små mengder tantal inngår i lantanoidholdige mineraler som samarskitt, fergusonittog euxenitt og i visse titanholdige mineraler. Mindre mengder tantal opptrer sammen med tinn, og slagg fra tinnfremstilling er et viktig råstoff for utvinning av metallet.

flussyre. Tantal danner mindre løselige [MeF7]2–komplekser enn niob og skilles ut som kaliumheptafluorotantalat, K2TaF7, ved tilsetning av en kaliumforbindelse. Moderne separasjonsteknikker utnytter væske–væske-ekstraksjon av fluorokomplekser mellom flussyre og metylisobutylketon (4-metylpentan-2-on). Tantalfluoridene opptas i ketonet fortrinnsvis fra løsninger med lav surhet.

Tantalmetall kan fremstilles ved elektrolyse av smelter av kaliumheptafluorotantalat (K2TaF7) og tantalpentoksid ved 800–900 °C, ved reduksjon av TaCl5 med magnesium eller natrium eller ved termisk spalting av tantalpentajodid, TaI5. Den siste metoden gir meget rent metall. Alle metodene gir tantal i form av pulver eller krystaller. Metallet kompakteres i beskyttelsesatmosfære (argon) eller i høyvakuum ved sintring, lysbue- eller elektronstrålesmelting.

getter), i røntgenrør, elektronrør og i noen grad som legeringstilsetning i spesiallegeringer for anvendelse ved høye temperaturer (superlegeringer).

malmer fant han et metalloksid som i motsetning til andre oksider ikke løste seg i overskudd av syrer. På grunn av denne egenskapen gav Ekeberg det tilsvarende metallet navnet tantalum etter sagnskikkelsen Tantalos i gresk mytologi. I likhet med Tantalos, som ikke var i stand til å ta til seg noe av det vann og den frukt som omgav han, kunne heller ikke tantaloksidet gjøre seg nytte av det syreoverskudd som det ble behandlet med.

Tantal og niob var lenge antatt å være samme grunnstoff, men den tyske kjemikeren Heinrich Rose viste i 1844 at de var to forskjellige grunnstoffer. Det andre grunnstoffet fikk navnet niob etter Niobe, datter av Tantalos. Rose fremstilte i 1856 tantalmetall ved å redusere natriumfluorotantalat og tantalpentaklorid, med metallisk natrium. Se også niob.

Tantal
Kjemisk symbol Ta
Atomnummer 73
Relativ atommasse 180,9479
Smeltepunkt 2996 °C
Kokepunkt 5450 °C
Densitet 16,65 g/cm3
Oksidasjonstall 0, I, II, III, IV, V
Elektronkonfigurasjon [Xe]4f145d36s2
 
  • Liker
Reaksjoner: Hvalrossen
@Brocot: glimrende; hadde ikke kjemi på ungd.skole eller vid.skole. Grunnstoff? Vet du noe mer interessant om stoffet? Hvorfor er det potensielt kult i klokker? Andre morsomme tidbits om tantal?

Grunnstoff, ja. Tantal brukes til å lage noen spesielle elektrolyttkondensatorer (elektroniske komponenter), og som legeringselement i legeringer med spesielle egenskaper (turbinblader i jetmotorer etc.). Tantal er biokomatibelt; kroppen reagerer ikke på det og det brukes derfor i noen typer implantater.

Det er hardt, har høyt smeltepunkt (3000 grader; det er en nær kjemisk slektning av wolfram som brukes i glødetråder), og er motstandsdyktig mot kjemisk påvirkning (se under).

Så hvorfor er det kult i klokker? Det er knallhardt og ripes ikke så lett. Det er anderledes, og det er jo kult i seg selv. Det er bare litt lettere enn gull og altså mye tyngre enn stål; om det er positivt eller negativt blir en smakssak. Det har nesten like god varmeledningsevne som gull, så det kjennes kanskje litt som gull mot huden?

Tantal ble oppdaget i 1802 av en svensk kjemiker ved navn Ekberg. Det er opkalt etter Tantalos, som var en skikkelse i gresk mytologi. Han hadde gjort et eller annet som gudene ikke likte, så de straffet ham grusomt: Han ble tjoret nede i en brønn, med en gren fra et frukttre like over, men hver gang han bøyde seg ned sank vannet og hver gang han prøvde å plukke frukt ble den trukket ut av rekkevidde. Ekberg valgte navnet fordi tantal ikke reagerte med noen sterke syrer. Det åt eller drakk hverken sterke syrer eller noe annet han prøvde å gi det ... i dag vet vi mer; det går an å få det løst hvis man går inn for det.

Lenge etterpå fant man ut at det Ekberg hadde funnet i virkeligheten var en blanding av to metaller. Da man klarte å separere dem, fikk det nye metallet navnet Niob, for i mytologien hadde Tantalos en datter som het Niobe :)

Edit: hehe - ser @Edzilla kom meg i forkjøpet der :)
 
  • Liker
Reaksjoner: Hvalrossen og Edzilla
Tusen takk, @Edzilla og @Brocot! Greit å vite at klokken (forhåpentligvis) ikke smelter på en stund, og an den ikke påvirker huden. Resten av 45mm-en skal være WG så klokken er god og tung. Husker såvidt denne myten, men husker ikke at fyren het Tantalos (eller hvorfor gudene var sure på fyren). Rocket endel greske guder i forbindelse med mellomfag i litt.vit. for noen generasjoner siden ... Ha en fin søndag!
 
  • Liker
Reaksjoner: Edzilla