En ting er hva du skal spørre urmakeren om. Vel så viktig er de spørsmålene du må besvare selv:
Er et mekanisk ur det jeg skal ha?
I motsetning til et quartz-ur, som er MYE billigere og MYE mer presist. Eller en smart-klokke? Eller.....
Skal det mekaniske uret ha «in-house» urverk?
Veldig mange klokkemerker har deler av kolleksjonen sin som mekaniske urverk. Men det gå et skarpt skille mellom de som kjøper mekaniske urverk fra underleverandører, og de som produserer dem selv («in-house»). Det siste har absolutt mest anerkjennelse. Men de første kategorien er jo betydelig rimeligere, og er like fullt veldig fine klokker. Rolex lager alle urverk selv. I hvert fall for de klokkene de selger i dag. Og de har også egenproduksjon på så å si alle andre deler, dvs kasse, lenke, skive osv. Her er Rolex helt på topp.
Signaliserer Rolex det jeg ønsker å signalisere med klokken min?
For den norske menigmann er oppmerksomheten rundt klokker lav. De ser sjelden forskjell på om det du har på armen koster 1 000,- eller 100 00,-. De aller fleste kjenner kun et fåtall produsenter. Seiko, Tissot Certina og kanskje noen til. Om du ber vennene dine om å nevne klokkemerker de kjenner begynner det å gå tregt etter de 5-6 første. Kanskje før. Men en ting kan du være sikker på: ALLE kjenne Rolex. Men de fleste vil mene at det i hovedsak er et dyrt statussymbol. Dem om det, det er en annen side ved Rolex som også er viktig. De aller fleste som er interessert i klokker vil si at Rolex er mer enn et statussymbol, det er også en mekanisk klokke av topp kvalitet som absolutt forsvarer prisen.
Er Rolex en investering?
Det er meningsløst for en nybegynner å kjøpe klokker som investering. Uansett merke vil de aller fleste klokker falle i verdi. Det som imidlertid er sikkert, er at ingen merker er mer attraktive i bruktmarkedet enn Rolex. Og den ikoniske SUB-en mest av alle modeller.
Hva skal jeg bruke klokken til?
OK, det viktigste er å ha den på håndleddet. Men selv har jeg gjennom langvarig interesse og mange klokkekjøp kommet til at funksjonalitet er viktig. At en klokke er så presis som mulig er selvsagt. Rolex garanterer presisjon på +/- 2 sek pr. døgn. I den absolutte toppklasse for mekaniske klokker.
For meg er dato et must. Rolex har mange modeller med dato, de fleste med cyklops (forstørrelsesglass) som forstørrer datoen 2,5x. Dette er det delte meninger om, min vurdering er at det er en helt suveren funksjon. Jeg ville aldri vært foruten.
Tidtaking i hverdagen bruker jeg mye. Pizza i ovnen, lunsjpause osv. osv, eksemplene er mange. Daytona (med stoppeklokke) er for dem med høye presisjonskrav. Bezel med minuttanvisning er tilstrekkelig for de fleste. Og det har SUB-en.
Ekstra tidssone (GMT) er også noe å vurdere om du reiser mye eller kommuniserer på mange steder kloden rundt. Flere modeller har dette, men de ekskluderer tidtaking fra forrige punkt. Opp til deg.
Når disse spørsmålene er besvart ville jeg sjekket dette hos urmakeren:
- Er størrelsen (diameter 40 mm for sub) passende for ditt håndledd?
- Ligger den stødig og stabilt på topp av håndleddet fra alle innsynsvinkler?
- Er tiden enkelt og tydelig lesbar under varierende lysforhold?
- Er lenken justert riktig? Rolex har fleksibel lenke som enkelt kan justeres av eier. Sørg for at den tilfredsstiller ditt max-min nivå når du forlater urmakeren. Max nivå på varme dager eller med høy puls.
Og til slutt:
Etter mange klokker og alle vurderingene nevnt her og noen til har jeg endt opp med en Rolex selv. Og har aldri angret!
Og de svarene du allerede har fått ellers i tråden er jeg helt enig i.
Lykke til!
Harper