I denne artikkelen på bloggen min skriver jeg litt om å kjøpe årgangsur, og bruker bl.a. SM300 som eksempel. Nederst i denne blog-artikkelen finner du også lenker til mer utfyllende artikler om det å spotte SM300-fakes.
Slik jeg ser det har man tre valg mht en SM300:
1. Kjøpe en original urestaurert SM300
Pass på at denne er original og at alle deler er kan knyttes til tidsperiode og referanse. Her finnes det både franken og fakes. Det er viktig å gjøre god research (som alltid) og være obs på tegnene som forteller deg om det en franken/fake eller ei. Det er MANGE slike til salgs, spesielt på eBay, så her må man være forsiktig. Pris kan ligge fra ca. 15.000 til 30.000 avhengig av stand og hvor attraktiv patinaen er.
2. Kjøpe en restaurert SM300 (såkalt "WatchCo"-variant)
Her får du en fullt opp-pusset SM300 restaurert til "ny-stand". Som nevnt tidligere er dette klokker som av noen vintage-samlere blir sett på som mindre attraktive. Vel, dette er individuelt. Ser ikke noe problem med en slik en, så fremt alle delene er NOS. Det man må passe på her, er å få papirer på hvem som har gjort restaureringen og helst hva som er gjort. Så vidt jeg vet gjør WatchCo dette. Merk at det også finnes restaurerte SM300 på markedet hvor restaureringen er gjort av Omega i Sveits. Her bør også papirer på restaureringen følge med. Er klokka restaurert og selger ikke kan fremvise dette, ville jeg ha meldt pass. Pris ligger typisk mellom 18.000-22.000
3. Kjøpe en original urestaurert militær SM300
Dette er ofte å betrakte som en hellig gral blant samlere og de er både uhyre sjeldne og veldig dyre. Og det er påvist mange fakes og frankenwatches av denne varianten. Prisen for en slik en ligger mellom USD 10-20.000. Kanskje mer.
Selv gikk jeg for en urestaurert, kal. 552, ref. 165.024 fra 1965:
Som du ser er skiva original og urestaurert. Den har blitt renset og du kan se at i løpet av de snaue femti årene som har gått er luminaen borte, men timemarkørene er fortsatt markante. Viserne er originale og patinert. Bezel-ringen er kanskje i best stand med en jevn beige patina på tall-markørene og uten sprekker eller støtskader. Det jeg sjekket når jeg kjøpte denne var følgende:
- Riktig referansenummer for perioden (1965) og urverket (kal. 552, uten dato): 165.024
- Flat krone som er riktig for en tidlig variant av SM300 (produksjonen startet 1963)
- Viserne er såkalte "broad sword", noe som også er riktig for periode, dog noe tidlig
Det som jeg måtte dobbeltsjekke og som gjorde at jeg var litt i tvil, var viserne. Men etter å ha lest litt, fant jeg ut at 1965 var en overgangsperiode hvor man gikk fra rette "candlesticks" til "broad sword". Så tatt patina i betraktning så det riktig ut. Videre var kassen ok, noe polert men ikke mer enn hva en kan forvente over knappe 50 år.
Som du ser er det fullt mulig å finne seg en kul SM300, men man må bare være litt bevisst ift hva man ønsker å gå for. Selv er jeg veldig happy med min og den er mye på hånden. Absolutt verdt de 21.000 jeg ga for den.
Håper dette vil hjelpe deg i jakten din!