Dagens vin

Hvordan kontrollerer du luftfuktighet og temperatur?
Eget aggregat?

0A966410-6B2E-4FA2-993D-20CD323BE0A3.jpeg

Skal monteres i kveld. Thermocold TC6. Er spesiallaget for vinrom.
 
  • Liker
Reaksjoner: sunshine og Edzilla
Jeg anser meg selv for å være over snittet bevandret innen smaksregistre mht. whisky, men disse smaksnotene her hadde jeg slitt med å skildre ut fra en smaking.
Imponerende smaksløker du innehar :) Noen tips til hvordan å utvide smaksregisteret?

Enkleste veien er vel å smake flere viner samtidig som man leser andres noter. Dra på vinsmaking og vinmesser. Vinklubb er sosialt og kan være kunnskapsrikt.
Et aromasett er også et godt verktøy.
 
Redigert:
I disse tider når man plutselig får veldig mye tid hjemme så kan man jo velge å fordype seg i emner. Jeg har i løpet av det siste halve året forsøkt å øke kunnskapen min om vin fra å være halvbevandret i regioner til å starte en liten samling. I den forbindelse er det tre spørsmål jeg håper dere kan bidra med svar på:

1. Jeg sliter med å finne akkurat hva jeg foretrekker å drikke, og hvordan jeg kan lære meg enda bedre å smake på vin. Tidligere har jeg drukket mye rødt fra Rioja og Veneto, men har det siste halve året penslet mer over på både rødt og hvitt fra Frankrike. Hvilke regioner, og helst hvilke viner, burde jeg prøve for å få et inntrykk av hva som er kjennetegnene til ulike regioner?

2. Hvordan kan jeg finne ut hvilke viner som egner seg godt til lagring, hvilke årganger som er gode fra de ulike regionene etc.? Det mest utfordrende jeg opplever er å finne ut hva som er bra å legge i kjelleren, utover at jeg leser anmeldelsene på aperitif, DN og godt.no. Hvordan vet man hvor lenge noe sannsynligvis bør ligge? Se under for status på vinkjelleren p.t.

3. Hva anbefales av lesestoff? Jeg har hittil bare lest vin-spalten i DN slavisk, samt Bobler-boken til Ingvild Tennfjord.

Vinkjelleren for øyeblikket, bruker Vivino til tracking (er det noe annet som er mer fornuftig):

2 flasker https://www.vinmonopolet.no/Producenter/Dom-du-Colombier/Colombier-Crozes-Hermitage-2018/p/5045301
1 flaske https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Frankrike/Chapuy-Grand-Cru-Blanc-de-Blancs-Extra-Brut/p/844501
1 flaske https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/crozes-hermitage-9215901
2 flasker https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/le-hurlevent-229101
2 flasker https://www.vinmonopolet.no/Land/USA/Chanin-Sta-Rita-Hills-Pinot-Noir-2018/p/11039301 (etter anbefalinger her)
2 flasker https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Deux-Roches-Plants-du-Carre-Mâcon-Villages-2018/p/9107401
2 flasker https://www.vinmonopolet.no/Land/USA/Thornhill-Pinot-Noir-2017/p/11079801
2 flasker https://www.vinmonopolet.no/Producenter/Alain-Brumont/Alain-Brumont-Chateau-Bouscassé-2015/p/3221801
2 flasker https://www.tax-free.no/produkter/1209245/imperal-reserva/?setStore=5111
2 flasker https://www.vinmonopolet.no/Land/Spania/Contino-Reserva-2015/p/5121301
1 flaske https://www.vinmonopolet.no/Land/Spania/Contino-Reserva-2015/p/5121301
1 flaske https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Leroux-Chambolle-Musigny-2017/p/11196901
1 flaske https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Matassa-Tattouine-Rouge-2018/p/11042701
1 flaske https://www.vinmonopolet.no/Land/Australia/Lucy-Margaux-Superfacente/p/10689701
1 flaske https://www.vinmonopolet.no/Producenter/Bollinger/Bollinger-Spécial-Cuvée-Brut/p/87901
1 flaske https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/A-D-Coutelas-Cuvée-1809-Extra-Brut/p/3570001

I tillegg har jeg kjøpt disse to for smaking:


Langt og mange spørsmål, men håper noen kan bidra med litt visdom :D Som nevnt tidligere, veldig nyttig med smaksnoter fra andre!
 
  • Liker
Reaksjoner: Phenix
@Mavo - avsett disse 12 minuttene. Legg merke til dette med mange av én type versus få og mange ulike - når man snakker om lagring.

Herlig old school formidling.

 
  • Liker
Reaksjoner: Mavo
Fredagskos: Cavallotto Langhe Nebbiolo til indrefilet og pasta

Indrefilet på en seng av pasta i ettermiddag. Løk, hvitløk, rødvin, Habanarochilli, olivenolje, salt og pepper surret til alt er mykt og dufter aldeles nydelig. Tilsetter hakkede tomater og lar dette putre i 30 min. Steker en del indrefilet marinert i rødvin siden dagen i forveien og lar dem hvile. Koker pasta og har den i tomatsausen som nå har en god, naturlig smak. Serverer indrefilet på en seng av denne pastaen med litt parmesan drysset over.

Langhe Nebbiolo 2017. Åpnet den i går. Mektig smak, og ganske tørr utgang rett etter åpning. Ville ikke dekantere i går, fordi jeg ville kjenne på hvordan den var "rå". I dag, så var den helt anderledes og et flott matfølge til denne retten. Jeg er nå ekstra spent på de neste to flaskene gjennom uken; Prod del Barbaresco 2016 og en Barolo 2015.

Her er informasjon om denne vinen fra produsenten selv. Last ned PDF og sjekk ulike parametre med tanke på klimavariasjon for denne eksakte årgangen: https://www.cavallotto.com/en/wines/langhe-nebbiolo-doc/


B8F034F0-13CF-462F-927F-32432CB69BFE.jpeg


200682_9688baa9142034d38c7e9876718d5805.jpeg
 
Redigert: