En tråd om kaffe

^Enig med dette, det handler om å ha mer presis kontroll over parametrene. Hvis jeg har bærtørka Etiopisk, for eksempel, kvernes den først mye grovere, og så har jeg ikke like varmt vann, ettersom det trekker mye senere. Kenyansk, derimot, trakter jeg mye mer aggresivt.

Hva det angår espressomaskiner, bruker jeg en Quick Mill "Pippa".
61MRfCaSzML._AC_UF894,1000_QL80_.jpg


Tror jeg betalte 7-8000 kroner for denne i 2022. Enkel og solid, men uten temperaturkontroll. Tenk 1998 Toyota Corolla uten setevarmer. Lager espresso. Ferdig.
Jeg er fornøyd, fordi jeg vil holde det enkelt, og ritualet tar den tiden det tar uansett. Espressoen jeg lager på denne synes jeg er like god som den jeg pleide kjøpe på Tim Wendelboe da jeg i gamle dager bodde i Oslo, og DET er store ord!
 
  • Liker
Reaksjoner: Sponon og BigT
Tja, sikkert spurt før, men tidene endrer seg. Jeg skal etter hvert flytte, og etter 13 år, så tenker jeg å erstatte min KitchenAid espressomaskin med noe annet. Den skal være manuell, og den bør ha steamerfunksjon i tillegg. Hva anbefales? Tar imot alle forslag, men helst ikke over 30k, aller helst solid under.
IMG_3946.jpeg

Jeg er veldig happy med min Rocket Appartemento, kan anbefales.
 
Redigert:
Tja, sikkert spurt før, men tidene endrer seg. Jeg skal etter hvert flytte, og etter 13 år, så tenker jeg å erstatte min KitchenAid espressomaskin med noe annet. Den skal være manuell, og den bør ha steamerfunksjon i tillegg. Hva anbefales? Tar imot alle forslag, men helst ikke over 30k, aller helst solid under.
Har du en god kvern? Hvis ikke kan det være lurt å vurdere å øke kvernbudsjettet på bekostning av maskinen. Det siste året har det kommet to spennende maskiner som kan passe innenfor budsjettet. Den ene er en oppgradert E61 fra ECM. En flott maskin med rotasjonspumpe og ganske god temperaturkontroll til å være en E61-maskin. Den andre er en liten manuell maskin (har veldig lyst på en selv). På ECMen kan man ettermontere flow control (som man må et stykke ned i kaninhullet, har gjort det på min ECM). På Odysseyen kan man bytte mellom fjærbelastet arm og "direkte", noe som gjør at man utvider mulighetene for fremtidig utforsking. Ellers er begge to nette og fine maskiner som kommer til å vare livet ut hvis de blir tatt godt vare på!

ECM:
https://www.ecm.de/en/products/details/product/Product/Details/mechanika-max.html

Odyssey:
https://www.odysseyespresso.com/shop/argos-lever-espresso-machine
 
  • Liker
Reaksjoner: BigT
Ikke et dumt spørsmål i det hele tatt. Kaffebrygging kan gjøres utrolig avansert, eller veldig enkelt.

Ikke at jeg sitter med fasiten, men i mitt hodet er det noelunde slik:

Trakter er automatisk. Man har liten grad av påvirking på resultatet.
Pour over er manuelt. Du varmer opp bryggevannet til den temperaturen du ønsker. Du velger antall pours, blooming, hastighet, avstand og metode (sirkulær vs senter eller kombinasjon). Dette har stor innvirkning på ekstraksjon og smak.

I tillegg så er det vanlig å kverne bønnene selv ved pour over. Da har man mer kontroll på kontakttid med bryggevannet. Altså tiden det tar for bryggevannet å renne gjennom kaffesengen. Dette har mye å si på syrlighet (mindre kontakttid) vs bitterhet (mer kontakttid) og selvsagt igjen, ekstraksjon.

Kaffekverner er et eget fag. Er fortsatt litt nekter, men etter hvert som erfaringen stiger så kommer også forståelsen for hvorfor en kaffekverner kan koste det samme som en Submariner eller to.
Takk. For å få så likt resultat som mulig, så har jeg brukt AeroPress noen år. Kjøper bønner jeg liker. Kverner dem så grovt/fint etter typen, koker vann til en gitt temperatur - og ekstraherer i en gitt tid.

Etter å ha sett noen eksperiment til James Hoffmann om de fire variablene uthevet over her, så har man dialet seg inn til egen smak. Frustrerende å eksperimentere alle disse variablene, men når man finner sin fasit og kombinasjon - så er det meget tilfredstillende.

Nei, nå er det på tide med en kopp kaffe, gitt. :)
 
Har du en god kvern? Hvis ikke kan det være lurt å vurdere å øke kvernbudsjettet på bekostning av maskinen. Det siste året har det kommet to spennende maskiner som kan passe innenfor budsjettet. Den ene er en oppgradert E61 fra ECM. En flott maskin med rotasjonspumpe og ganske god temperaturkontroll til å være en E61-maskin. Den andre er en liten manuell maskin (har veldig lyst på en selv). På ECMen kan man ettermontere flow control (som man må et stykke ned i kaninhullet, har gjort det på min ECM). På Odysseyen kan man bytte mellom fjærbelastet arm og "direkte", noe som gjør at man utvider mulighetene for fremtidig utforsking. Ellers er begge to nette og fine maskiner som kommer til å vare livet ut hvis de blir tatt godt vare på!

ECM:
https://www.ecm.de/en/products/details/product/Product/Details/mechanika-max.html

Odyssey:
https://www.odysseyespresso.com/shop/argos-lever-espresso-machine

Har god kvern, ja, men kan absolutt vurdere å koste på en ny en.
 
  • Liker
Reaksjoner: ebrygfjeld
Her i huset har det gått 0-100 på kort tid!
I løpet av et par måneder har vi gått fra en helt ok Jura med en Moccamaster og Wilfas basis-kvern som backup til nå å ha Niche Zero og Timemore Sculptor 078 som kverner, godt utvalg i pourover V60 og aeropress med Fellow Stagg vannkoker og snart fult "Gagguino"-oppgradert Rancilio Silvia.
Det er kona som er verst på galskapen, så i helgene og når jeg har hjemmekontort blir blir jeg servert kaffe kontinuerlig, i alle varianter. Jeg klager ikke!

IMG_8775.png
 
Redigert:
Ca 1,5år!! Etter eg reklamerte på ei kaffekvern, kom det ny kvern i hus i dag. I mellomtida har eg brukt ei Baratza virtuoso +, som eg i utgangspunktet hadde tenkt å selge. Den fungerer greit og eg er jevnt over fornøgd med kaffen eg brygger. Men for meg var det ein glede å igjen kunne sette ein Wilfa Uniform på kjøkkenbenken! Eg synes den kverner jevnare, synes autostopp er veldig praktisk og den er ikkje minst betraktelig stillare!
Som notorisk A-menneske har eg ein stygg tendens til å vakne uforskammet tidlig i perioder. No kan eg i det minste finne fram clever-dripper'n og kverne kaffi kl 04.45, uten å være livredd for at øverstkommanderende for heimen og våre to minst like morrasure døtrer kjem stormende med mord i blikket
 
Snart et halvt år med Sage Barista Express.
Mye YouTube og James Hoffmann har gitt resultater. Har handlet kaffe hovedsakelig fra Kaffebrenneriet, men er mer fornøyd med nr. 4 fra https://lippe.no/. Rett og slett bedre smak iht. mine preferanser (sjokolade, nøtter osv..).

Noen som har tips til andre leverandører av gode espressobønner?



Latte arten er ikke første pri, men kommer seg.

IMG_6485.png



IMG_6487.png
 
Redigert:
Snart et halvt år med Sage Barista Express.
Mye YouTube og James Hoffmann har gitt resultater. Har handlet kaffe hovedsakelig fra Kaffebrenneriet, men er mer fornøyd med nr. 4 fra https://lippe.no/. Rett og slett bedre smak iht. mine preferanser (sjokolade, nøtter osv..).

Noen som har tips til andre leverandører av gode espressobønner?



Latte arten er ikke første pri, men kommer seg.

Vis vedlegg 378034


Vis vedlegg 378035

kan anbefale joel simpson som driver ild og bønner i porsgrunn.

IMG_7827.jpeg
 
  • Liker
Reaksjoner: Audjoh
Snart et halvt år med Sage Barista Express.
Mye YouTube og James Hoffmann har gitt resultater. Har handlet kaffe hovedsakelig fra Kaffebrenneriet, men er mer fornøyd med nr. 4 fra https://lippe.no/. Rett og slett bedre smak iht. mine preferanser (sjokolade, nøtter osv..).

Noen som har tips til andre leverandører av gode espressobønner?



Latte arten er ikke første pri, men kommer seg.

Vis vedlegg 378034


Vis vedlegg 378035
Har hatt kaffeabonnent hos Mukasa Kaffebrenneri i 3 år nå. Kan virkelig anbefales. Ikke bare er kaffen fantastisk god, men de har også fokus på bærekraft og at kaffebønder faktisk får betalt for den jobben de gjør. Man kan tilpasse abonnent fra 250gr til 3 kilo i måneden. Selv har jeg valgt variasjon-alternativet deres og det er like gøy hver gang det kommer ny pakke i posten med ferskbrent kaffe. Kan ikke anbefales varmt nok.
 
Mange flotte maskiner her!

Jeg jobber i tech, og utenfor arbeid vil jeg ha så få bevegelige deler/potensielt vedlikehold som mulig i livet mitt (klokker er et unntak).

Da blir det slik:

1000005023.jpg


Favorittkaffen er nok den jeg kjøper hos Mukasa (når jeg husker på det), blir aldri skuffa der.
 

Anbefaler denne merkevaren hvis man skulle snuble over det. Veldig ungt og hipt (kanskje i overkant...?) men vanvittig god kaffe. Prøvde én boks fra dem i fjor og har bare tvinnet tomlene i etterkant, i håp om at jeg skulle få tak i mer. Kjøpte en del i dag, lagde en kanne til etter middag, og det var helt nydelig. Elsker rar kaffe. Tror den jeg lagde var "dobbelfermentert" og smakte ca. tilsvarende med de klassiske smakene man får i slik kaffe, men i en overdreven grad. Prøver en annen i morgen tidlig og gleder meg.

Jeg sliter litt med å finne konsekvent spennende kaffe. Kjøpte 4 poser fra Dak, hvor én var helt utrolig drøy og rar ("smaker nesten ikke kaffe", som selgeren påpkte), og de andre 3 smakte kaffe.
 
IMG_2558.jpeg
IMG_2390.jpeg

IMG_2538.jpeg

IMG_2488.jpeg


Jeg har blitt inspirert til å dykke lenger ned i kaffe nerdingen selv. Leste faktisk hele denne tråden fra begynnelse til slutt (det tok 3-4 dager) og plukket opp mye spennende!

Hos meg går det i v60 og prøver å lære fra James Hoffman og andre på YouTube for å perfeksjonere prosessen. Har nettopp bestilt to bøker av Hoffman også som jeg gleder meg til å motta.

Har også bestilt en ny wilfa kaffekvern på black friday tilbud for jeg begynner å bli ganske lei håndkvern og føler det er vanskelig å få helt det jevne resultatet jeg ønsker meg.

Begge mine favorittbønner er for tiden fra Bergen Kaffebrenneri. De har en helt latterlig god (og dyr) Gheisha fra Costa Rica. Jeg fikk være med på en cupping der, og valgte dette som den soleklart beste i blindtest. Medium brent og de deiligste aromaer.

De har også en mørkbrent kaffe som de kaller Julecigar. Denne har jeg bare blitt mer og mer glad i, mens mye annet blir stående i skap (og frys).

Jeg prøver også å utforske koffeinfrie bønner og holder meg til dette etter klokken tre på dagen. I 2025 vil jeg nok kutte koffein enda tidligere på dagen da jeg har en tendens til å overdrive. I kveld drakk jeg en fin kopp koffeinfri fra Guatemala via Bønner i byen. Jeg håper å finne en skikkelig favoritt også i dette segmentet etterhvert.

Takk for mye spennende info og nerding i tråden folkens!
 
Spennende å høre, og alltid bra med flere nerder i klubben, vi blir aldri for mange. Spesielt spennende å høre om decaf, og kanskje litt dårlig timing da jeg tror det når er utsolgt hvis du ikke har sikret deg allerede.

Jeg vet ikke om du har lest om Decaf project med James Hoffman, hvor han har fått kjøpt inn et stort parti kvalitetsbønner og fått dekaffinert det meste av dem? Det ble for mye styr og logistikk å brenne og pakke alt selv, så vi har kaffa her til lands som har mottatt en del og distribuert. Vi har mottatt 4 pakker med 60g kaffe i hver, hvor en er "vanlig" med koffein, og de tre andre er dekaffinert med de tre vanlige prosessene, en pose med hver.
For vår del er det kona som reagerer veldig på koffein som vil prøve å finne noe god koffeinfri kaffe, så hun skal lage smaking her hjemme i dag hvor vi kan prøve ut alle fire samtidig og kjenne forskjell. Vi mistenker og leser det kanskje stort sett er for dårlige bønner som vanligvis blir brukt til dette, og volumet er for lavt sånn bønnene blir for gamle, samt at prosessen potensielt gjør at de eldes raskere. Vi (hun) har prøvd mye ulikt av koffeinfritt, men enda ikke funnet noe som kan kalles bra. Så det blir veldig spennende å se hvordan dette blir når vi nå har kvalitetsbønner og det er ferskt.
Jeg prøvde å gå inn på kaffas sider nå men det ser ut som siden hvor du kunne bestille test-posene nå er borte, men du kan evt sende en mail og spørre om de har flere igjen?

Her er linken til det de skriver om prosjektet: Link
 
Takk for link og info! Jeg har bare sett overfladisk på en youtube video der dette prosjektet ble presentert av Hoffman. Jeg synes det er veldig bra at koffeinfri blir løftet frem og at metodene blir bedre. Den jeg er bruker nå er blitt koffeinfri via "swiss water" metoden, som jeg også mener er en av metodene som brukes i Decaf prosjektet. Jeg har ikke satt meg så godt inn i metodene, men jeg vil påstå at dette er en fullgod kaffe, som jeg aldri hadde tenkt over manglet noe om jeg ikke viste den var koffeinfri. Veldig sterk sjokalde og nøtte aroma. Egentlig kunne jeg godt tenke meg en enda mer brent versjon for sene vinterkvelder, men flott at de viser kvaliteten i bønnene også.

Også flere av mine kollegaer har blitt ganske opptatt av å kutte koffein, så det er kjekt å kunne tilby noe god kaffe også utover ettermiddagen om vi jobber lenge. Jeg skal lese meg litt opp på linken du la ved senere i kveld.

Gi meg gjerne en oppdatering på hvordan decaf prosjektet falt i smak! Har gitt Kaffa en lyd, så får vi se.

Guatemala-Koffeinfri-blend.jpg


Jeg har også veldig lyst å dele en fin dokumentar jeg kom over på youtube. Jeg har sett mye kaffe relatert etterhvert, men denne føler jeg er noe av det beste jeg har sett når det gjelder å lære om planten, dyrkingen, menneskene, smakingen, brenningen, ekstrahering av kaffe osv.

 
Redigert:
  • Liker
Reaksjoner: Ompalompa