Hva leser dere om dagen?

Noe mer uleselig enn iren som surrer rundt i Dublin har jeg aldri kommet over.
Jeg kom aldri forbi side 10, mistenker at 99% av befolkningen ga seg der og ble enige om at vi kaller det et mesterverk for å ikke fremstå dumme....
Denne er i en helt annen kategori enn "mesterverket" ingen fornuftig person har lest;)
Eg leste igjennom heile. Mest pga dette var tiden før starlink og gyrostabilisert tv . Den var en lidelse av en bok , men særlig effektiv til å sovne av . Tok meg vel nesten 7 veker ettersom der var manko på annet lesestoff .

Akkurat no er eg halvegs I Erik Bertrand Larsen mentale rehab. For å oppsummere så langt . Stå opp tidlig og re senga . ( han er ex militær )
 
  • Liker
Reaksjoner: Goatboy
wager.jpg


En av de beste bøkene jeg har lest de siste årene.
Jeg har eid et par båter selv, men er på ingen måte ingen maritim person. Har faktisk aldri vært på en seilbåt hele mitt liv unntatt en omvisning på en av nasjonens 3-mastere i 9 klasse.
Dette var utrolig fascinerende lesning og anbefales på det sterkeste.
 
Vis vedlegg 382182

En av de beste bøkene jeg har lest de siste årene.
Jeg har eid et par båter selv, men er på ingen måte ingen maritim person. Har faktisk aldri vært på en seilbåt hele mitt liv unntatt en omvisning på en av nasjonens 3-mastere i 9 klasse.
Dette var utrolig fascinerende lesning og anbefales på det sterkeste.
Leste "Den Tapte byen Z" av samme forfatter for et par år siden. Kjenner meg igjen i det med fascinerende lesning. Hadde ikke fått med meg denne, så takk for tipset.
 
Leste "Den Tapte byen Z" av samme forfatter for et par år siden. Kjenner meg igjen i det med fascinerende lesning. Hadde ikke fått med meg denne, så takk for tipset.
Har også lest «Den tapte byen Z» tidligere og dette er i samme leia. Utrolig fascinerende og godt skrevet begge bøkene. Mange år med research.
 
  • Liker
Reaksjoner: Raspeball
Det går i dansk krim. Jeg liker disse bøkene veldig godt,og endelig kom bok nr 5 ut.
Men for enkelhets skyld,så leser jeg 3 bøker samtidig,og hører 2 forskjellige lydbøker når jeg er på jobb
 

Vedlegg

  • 17295147350564005728517837249097.jpg
    17295147350564005728517837249097.jpg
    237 KB · Visninger: 0
  • Liker
Reaksjoner: Pollux
Er en annen bok eg har lest der handlingen utspiller seg over et døgn , en bok mange kaller det 20 århundrets største roman . Siden den fadesen av en bok (Ulysses ) så er eg skeptisk til konseptet.

-Det finnes jo mer vellykkede forsøk, du har jo eksempelvis Lowrys 'Under the volcano' som skildrer en dag i livet til hovedpersonen. Absolutt lesverdig. Koster en dollar (!) på Kindle.
 
@OddE 1 dollar altså . Det er billig. Eg har egentlig aldri fått til å lese på tablett. Fysisk format er foretrukket .

1000020889.jpg



Etter den mentale rehaben må det bli noke fiksjon .

Anbefaller foresten å lese Norvald Tveit: en vestnorsk stat . Satire som alle frå bygda ihvertfall kjenner seg godt igjen i.
 
@OddE 1 dollar altså . Det er billig. Eg har egentlig aldri fått til å lese på tablett. Fysisk format er foretrukket .

-Helt enig i at fysisk format er langt å foretrekke (iallefall så lenge man ikke skal bære rundt på det...) - men om man har et lesebrett (type Kindle, Kobo osv - med eInk-skjerm), er det faktisk overraskende nær følelsen av å lese på papir.

Det var slett ikke verst å ha Gibbons 'Decline and Fall...' med seg på flyet UTEN å ha med seg tredve kilo bøker.
 
  • Liker
Reaksjoner: mr_frodo
Landnåmabok, fortellingen om de første nordmenn som bosatte seg på Island, og hvor de kom fra i Norge. Forrige gang jeg hadde tilgang på den var det gjennom biblioteket i småbyen der jeg bodde for mange tiår siden. Den fantes kun på gammelnorsk/islandsk, og det eneste eksemplaret tilgjengelig var i universitetsbiblioteket i København, og var over 100 år gammelt og skulle kun bli brukt på lesesaler. Jeg hadde et godt forhold til bibliotekdamen, så hun fikset den til meg på utlån hjem. Jeg husker godt hvordan det tok tid for meg å sørge for at det jeg leste var korrekt.

Spol fram til i dag og mitt nye eksemplar i engelsk oversettelse, jeg kan endelig lese den fra begynnelse til slutt. Det er faktisk litt flaut at denne ennå ikke er oversatt til norsk.
Mulig du ikke regner det som norsk, men Landnåmaboka finnes på nynorsk :)
 
  • Liker
Reaksjoner: Blodstrupmoen
"Bursdagsfesten" (2020) av Laurent Mauvignier
Norsk oversettelse: Bonnier Forlag (2024)


Fransk litteratur er en solid kilde til gode leseopplevelser, noen velkjente som Michel Houellebecq, andre mer uventede oppdagelser. Jeg hadde gleden av å bli overrasket av Constance Debrés glimrende roman "Love me tender", som jeg ikke kjente til før den dukket opp fra Bonnier forlag. En lignende glede opplevde jeg med Laurent Mauvigniers "Bursdagsfesten". Til tross for hans debut i 1999, er dette den første av hans bøker som er oversatt til norsk.

Min fascinasjon for franske forfattere ble bare sterkere da jeg dykket inn i denne omfangsrike romanen på 591 sider. Starten var saktegående, med et oversiktlig persongalleri og et språk som sendte tanker til de ovennevnte forfatterne. Det tok noen kapitler før jeg virkelig ble engasjert, noe som nok skyldes Mauvigniers grundige tilnærming til karakterutviklingen. Han skifter elegant mellom ulike perspektiver og utforsker dyptgående følelsesregistrene til hver karakter.

Romanen tar oss med til en familie og naboen deres på den franske landsbygda, hvor vi blir godt kjent med deres sorger og gleder. Bonden Patrice møter emosjonelle utfordringer i forholdet til sin kone, Marion, og legger store planer for hennes 40-årsdag. Festen, planlagt ned til minste detalj, går selvfølgelig ikke som forventet. Sammen med uventede gjester avsløres skjulte fortider. Dypt begravde hemmeligheter begynner å komme for en dag med dramatiske konsekvenser som endrer livet på gården for alltid.

Jeg leser en bred variasjon av litteratur, men sjelden har jeg blitt så grepet som av denne boken. Mauvigniers bruk av karakterenes synsvinkler gir en imponerende innsikt i menneskelige reaksjonsmønstre, med en dyptfølt skildring av både ytre og indre følelser. Ikke minst er barneperspektivet både troverdig og rørende. Historien styrkes av enkelte uløste mysterier, som skaper en følelse av uro og spenning gjennom hele fortellingen.

Mot bokens avslutning måtte jeg ta flere lesepauser for å få puste ut, noe som skjedde stadig oftere. Mauvignier unngår spekulativ vold; i stedet serverer han en rå og kald virkelighetsskildring som gjør inntrykk. Dette er realisme på sitt mest autentiske.

Det er ikke mye som trekker ned i boken. Uten å røpe for mye av handlingen, stilte jeg meg riktig nok noen logiske spørsmål et par, tre steder underveis, som for eksempel har de ikke sentrale nødnummer i Frankrike? Det kan vel så gjerne være resultat av glimrende oppbygde spenningstopper, hvor man setter seg grundig inn i synsvinkelen og lever seg autentisk inn i historien.

Kort fortalt er "Bursdagsfesten" en av de beste bøkene jeg har lest og jeg anbefaler den på det sterkeste.
Vis vedlegg 372838
Hentet på Deichman tidligere i uken etter ganske lenge på venteliste. Startet å lese den med et glass vin og noe ost tidligere i dag i Paris, og første brøkdelen har hittil vært veldig fornøyelig.

IMG_2922.jpeg
 
Finnegan’s wake ja:) Har defintivt hørt om og denne saken fra NRK oppsummerer vel greit problemet:


Når forfatter lager sitt eget språk må det jo kalles krevende, denne passasjen forteller vel det meste:

But so sore did abe ite ivvy's holired abbles, (what with the wallhall's horrors of rollsrights, carhacks, stonengens, kisstvanes, tramtrees, fargobawlers, autokinotons, hippohobbilies, streetfleets, tournintaxes, megaphoggs, circuses and wardsmoats and basilikerks and aeropagods and the hoyse and the jollybrool and the peeler in the coat and the mecklenburk bitch bite at his ear and the merlinburrow burrocks and his fore old porecourts, the bore the more, and his blightblack workingstacks at twelvepins a dozen and the noobibusses sleighding along Safetyfirst Street and the derryjellybies snooping around Tell-No-Tailors' Corner and the fumes and the hopes and the strupithump of his ville's indigenous romekeepers, homesweepers, domecreepers, thurum and thurum in fancymud murumd and all the uproor from all the aufroofs, a roof for may and a reef for hugh butt under his bridge suits tony) wan warning Phill filt tippling full.

Har egentlig aldri tenkt på det som noe man kan vurdere å lese.

Marcel Proust sine tanker om Madeleine kaker har jeg faktisk prøvd meg på, men må innrømme at det ble stopp etter 30 sider der også. Orker jeg 9 bind av dette, svaret er nei, gå videre..

Men for å holde seg til noe positivt, Stephen Fry sin refortelling av de greske mytene fortsetter, siste er Odyssevs

https://www.norli.no/boker/hobby-og...Z4Reslu2471zqncL6ZgomLnb23qEJvrxoCh1EQAvD_BwE

Bestilt, men ikke lest ennå, de tidligere bøkene er svært underholdene. (Mythos, Heroes, Troy)
Jeg er litt satt ut av at Iliaden (i Homers versjon) er noe av det beste jeg har lest, mens Odysseen av "samme" mann ikke er i nærheten av kvalitet.
Tar forbehold om at jeg har lest de norske oversettelsene, men at man kan tenke at det er samme forfatter er rart for meg.
Tipper jeg kommer til å like Mr Fry`s versjon uansett.
 
Og da jeg kan jeg bare gi Sir Frys siste bok tommel opp, som vanlig når han skriver om sine greske myter klarer han å gjøre stoffet levende på en måte en som er imponerende.
Jeg har lest både Iliaden og Odysseen i original, men tilleggsinfo fra de mange greske skrifter, (Iliaden dekker 3 uker av 10 år av krigen i Troya og slutter lenge før den berømte hesten settes inn) Måten historiene Sir Fry oppsummerer de samlete historien på er fantastisk gjennomført. Anbefalelse.

Har jo tidligere sagt at James Joyce Ulysses er uleselig, men etter lesing av mange greske klassiskere vurdere jeg å prøve igjen nå som jeg har mer kontekst.
Regner med at noe som gjorde det uleselig i utgangspunktet var at men ikke hadde lest sin Homer.