Mens vi først er inne på det. Kan noen forklare meg hva en gråmarkedsklokke er? Jeg jobber selv i IT-bransjen, og her er gråmarkedet definert som "ikke-autoriserte-distributører". Eksempel, Selskap 1 - kaller vi gråmarkedsdistributøren.
Selskap 1 kjøper inn overskuddslager fra en autorisert distributør i Spania, og holder seg innenfor EU (slik at de kan påberope seg garanti i landet produktet ender opp i). Dette vil jo strengt tatt si, det er et offisielt produkt, solgt fra produsenten, til en autorisert distributør, som igjen ikke får solgt produktet - og for å ikke brenne inne og måtte avskrive et tap, selger til Selskap 1 - som får en mye hyggeligere pris (ettersom de er en "distributør" med et forhandlerledd rundt seg, og kan ta inn kvanta) - som igjen selger det til en forhandler- som igjen selger til "sluttkunde".
Er det dette som menes med gråmarked i klokkemarkedet også? At eneste forskjell er at AD har solgt til en forhandler som ikke er AD som igjen selger det videre?
En liten en på slutten. Gråmarkedsdistributørene i min bransje, liker å kalle seg "brokere"
Og enda en- det virker litt som en gråmarkedsklokke er negativt, hvorfor?
Nesten, bare at i klokkeverden er det som regel forhandlerleddet som kvitter seg med klokkene til en gråmarkedshandler. Disse kan jo også operere som "distributører" avhengig av størrelse, men mitt inntrykk er at de aller fleste selger direkte til kunder.
Så da blir det:
Produsent (-> Distributør) -> Forhandler -> Gråmarkedsforhandler -> Sluttkunde
I mange tilfeller er det jo ingen distributør per se, men moderkonsernet selv som shipper direkte til forhandlerene som betyr at de sitter i "distributørklemma" man ellers pleier å se i andre bransjer slik du beskriver.
Når produsentene i tillegg har et "minimumsordre" opplegg og "allottments" som fort kan bety at en forhandler får 3 sub nodates og 8 ukurrante two-tone modeller og 3 enda mer uselgbare helgullklokker, vel.... produsentene legger jo strengt tatt opp til dette selv spør du meg.
Edit; siste spm ditt kom ikke med i første runden.
For meg er en gråmarkedsklokke helt irrelevant at er gråmarked.
Har aldri merket forskjell på dette ved kjøp og salg av klokker heller. En norsk klokker holder seg generelt litt bedre enn en unorsk klokke, uavhengig av hvor den kommer fra, men synes ofte det er snakk om hundrelapper enn tusenlapper.
Redigert: