S
Slettet bruker 1645
Guest
Jeg for min egen del bruker kun kjeramiske kniver da jeg syntes dem blir skarpest, men har ingen knowhow på hvordan man sliper dem, så det blir bruk og kast!
Det er jo en ærlig sak hehehe. Keramiske kniver er skarpe, og holder lenge har du et diamantstål holder du den i rimelig god form.Jeg for min egen del bruker kun kjeramiske kniver da jeg syntes dem blir skarpest, men har ingen knowhow på hvordan man sliper dem, så det blir bruk og kast!
Det er jo en ærlig sak hehehe. Keramiske kniver er skarpe, og holder lenge har du et diamantstål holder du den i rimelig god form.
Stålkniver trenger en real sliping før man bruker de og da trenger man ikke å legge så mye $ i en for å få en skikkelig kniv.
Kyocera tilbyr vel gratis sliping av en del av knivene sine mot at man betaler frakt frem og tilbake til Japan. Er en ekstremt liten gjeng der borte som har kontroll på det der..
Har noen keramiske kniver selv, et par av dem er kostbare og veldig gode (Kyotop serien), men jeg bruker dem sjelden da kjøkkenet mitt upraktisk nok ikke har noe god løsning for å oppbevare dem innen rekkevidde (litt klønete siden man jo tross alt ikke kan henge dem fast på en magnetlist ).
Videre har jeg 3-4 ekstremt billige keramiske fra dealextreme, de kjøpte jeg mest som en spøk, men de kan hives i skuffen uten noe dårlig samvittighet (20 dollar for 4 stk med frakt fra kina....) så de blir brukt bitte litt mer.
Cluet med keramiske kniver er forøvrig, i teorien, at de er skarpere og holder seg skarpe lenger .
Funker det med diamantstål altså ? Hmm. Virker skummelt .
Leste forøvrig en test en gang, hvor det endte med at IKEA sine dyreste vant testen etter en runde hos en proff sliper... poenget er vel at for de fleste av oss er det mer lønnsomt å få slipt knivene man har skikkelig enn å blåse masse penger på fancy kniver.
Ikke at det har stoppet meg fra å blåse en del cash på noe jeg overhodet ikke trenger men...
Det som ofte er feilen med kniver er at de ikke er slipt godt nok, kan man det er det ikke nødvendigvis prisen som avgjør kvaliteten. Selv har jeg en japansk porsche design som ble betydelig bedre etter sliping.
Men jeg sverger til Zwilling J A Henckels
Jeg er kjøkkensjef, liker å gi knivene mine litt kjærlighet og omsorg. :razz:
Men er det noen som har anbefaling på en god sushi kniv til under 1000,- !? Altså med egg bare på den ene siden om dere skjønner hva jeg mener!
Ser man hva de profesjonelle kokkene benytter, så vil dere oppdage at disse er svært lite jålete når det gjelder knivverktøy. Antall kniver de bruker er også sørgelig få sammenlignet med hva enkelte klokkesamlere klarer å karre til seg i løpet av noen hektiske vintermåneder.
Min gode venn, "Kokken", som bestyrer et større og anerkjent spisested i Oslo, fortalte meg at han stort sett kun benytter 3 Victorinox-kniver i forskjellige størrelser. Disse brukes imidlertid til alt. Hans argument er "å kjenne sitt verktøy"; balanse, tyngde, rotasjon og skjæreegenskaper; Det som skal til for raske og perfekte kutt i alle substanser og hastigheter. Desto færre kniver, jo bedre har man verktøyet "innebygget" i bevegelsen. Sier han.
Derimot er han hysterisk på en ting: Knivene er alltid barberbladskarpe. Tomattesten er jo velkjent; Legg eggen forsiktig på en tomat og trekk kniven bakover uten press på bladet. Går den ikke umiddelbart gjennom "skinnet" på tomaten, må den slipes eller brynes.
Det er tester på nettet som dokumenterer at en håndslipt IKEA-kniv er skarpere og bedre enn en tilsvarende Global rett fra esken. Så derfor er sliping kanskje et bedre diskusjonstema enn selve knivmerket, dersom det ikke er utseende og design som har fortrinnsrett også i denne tråden.
Det er videre forskjell på å slipe og bryne. Å slipe utfører man på dertil egnet maskin og har til hensikt å lage ny råegg på kniven når denne er utslitt eller ødelagt etter et års tid med daglig bruk. Bryne er en øvelse man kan gjøre med brynestav av metall, keramikk eller baksiden av en kjøkkentallerken av porselen for den saken skyld, og dette har til oppgave å skjerpe eggen og holde denne uskadet og skarp inntil man igjen må slipe. Bryne gjør man gjerne etter hver gang kniven har vært i bruk.
Eneste verktøy som er i stand til å utføre en vettug og samvittighetsfull slipejobb for oss amatører er for eksempel Tormek slipemaskiner som har noen geniale jigger som gjør at slipe- og poleringsvinkler blir lik på begge sider av kniven. Etter litt øvelse på de billigere utgavene du finner i kjøkkenskuffen, skal det ikke mye til før du hiver deg over Global-knivene.
For hva skal man med skuffen full av "merkekniver" hvis de er ubrukelig sløve, på samme måte som en skuff med klokker som er defekte, .... beklager, ser at den sammeligningen ble helt feil
Mitt kjøkkenverktøy er i alle fall redusert drastisk de siste årene, med mer fokus på slipeteknikker og egnet verktøy for dette, og kun med 3-4 kvalitetskniver som til enhver tid er fullendt skarpe til alle tenkelige oppgaver.
Jeg er av den gamle skolen og sliper med slipestål. Lite som slår lyden av litt hissig sliping. Dessverre spiser det av knivene mine.
Jeg er av den gamle skolen og sliper med slipestål. Lite som slår lyden av litt hissig sliping. Dessverre spiser det av knivene mine.
Jeg er av den gamle skolen og sliper med slipestål. Lite som slår lyden av litt hissig sliping. Dessverre spiser det av knivene mine.