Ventelistene har fått oppmerksomhet i VG også. Sakser saken fra VG+:
VENTETID: For å få kjøpe mest ettertraktede modellene hos Urmaker Bjerke må du vente i en årrekke. Foto: THOMAS ANDREASSEN, VG
Dette er klokkene bare de utvalgte får kjøpe
Publisert:24.04.18 08:46 Oppdatert: 24.04.18 09:00
For de mest spesielle klokkene er det en rekke kriterier du må oppfylle for å få lov til og kjøpe. Og selv da kan det være du må vente i mange år. Nye Rolex GMT-Master 2 med den såkalte Pepsi-bezelen til 82 500 kroner er blant de eksklusive klokkene ikke alle får bestille.
Under årets «Baselworld»-messe i mars, en av verdens største klokkemesser, ble det lansert en ny versjon av Rolex GMT-Master 2 med jubileumslenke og bezel i rød og blå.
Den såkalte Pepsi-bezelen på grunn av fargene.
I løpet av den samme dagen hadde Urmaker Bjerke fått nærmere 200 forespørsler på denne modellen, og kort tid senere var det oppe i 300 forespørsler på klokken som vil koste 82.500 kroner.
(Bezelen er ringen rundt klokken, som blant annet kan ha funksjoner til bruk under dykking, tidtagning eller for flere tidssoner slik som på GMT-modellene)
– Vi har ingen oversikt om hvor mange vi får, og vi vet ikke når de kommer. Skulle vi levert til alle som har tatt kontakt, ville det tatt oss mellom 10 og 15 år, forteller urmaker Halvor Bjerke.
De fleste av klokkene hos urmakeren kan kjøpes og tas med hjem den samme dagen. Men det er de mest spesielle og eksklusive klokkene som du må belage deg på å vente på.
Og det er ingen selvfølgelighet at du får lov til å stå på den eksklusive ventelisten.
AVSKAFFET VENTELISTEN
Frem til i år kunne hvem som helst sette seg på venteliste hos Bjerke for å kjøpe Rolex Sportsmodeller i stål – noe som er merkets mest populære modeller.
Dette er modeller som: Submariner, GMT-Master, Daytona, Sea-Dweller, Sky-Dweller og Explorer 2.
Flere av disse modellene kan du fortsatt få levert i løpet av året. Såfremt du blir godkjent som kjøper.
Men, ettersom interessen og etterspørselen etter klokker har økt voldsomt i Norge, har urmakeren sett seg nødt til å ta grep. Derfor er ventelisten avskaffet og du må levere et søknadsskjema for å få lov til og kjøpe de mest ettertraktede klokkene.
– Det er spesielt modeller fra Rolex og Patek Philippe vi bruker lang tid på å skaffe, i tillegg til noen fra Omega og Blancpain. Patek Philippe produserer om lag 60.000 klokker i året, fordelt på 430 butikker. Norge er ikke akkurat verdens navle, og da er det begrenset hvor mange klokker som kommer til oss, forklarer Bjerke.
Når det gjelder godkjenningen av klokker fra Rolex er det urmakerfortetningen selv som vurderer kunden, etter kriterier anbefalt fra Rolex-fabrikken i Sveits.
SØKNADSPROSESS I SVEITS
Han sitter lent over et av bordene inne i butikken på Karl Johan i Oslo. Foran seg har han en splitter ny Rolex Daytona med hvit skive, og en Patek Philippe 5712. Sistnevnte er priset til 351.000 kroner.
Begge er de klokker med høy samlerverdi, og produkter to kunder har ventet i lang tid på.
Vurderingen går blant annet ut på om du har interesse for merket, har kjøpt klokker hos Bjerke tidligere, og kan vise til en samling av klokker som du allerede har.
Ønsket er å prioritere lojale kunder, som har større interesse av klokken enn å spekulere i et raskt salg kort tid senere.
Det er tross alt ingen hemmelighet at flere av disse klokkene går for langt høyere priser på bruktmarkedet – selv om de er godt brukte.
For å få kjøpt de eksklusive klokkene fra Patek Philippe, er søknadsprosessen enda tøffere. Her skal nemlig produsenten selv ha en finger med i vurderingen.
– Vi skriver et søknadsskjema med kunden som vi sender til Sveits. For å være en potensiell kunde må du være glad i merket. Har du ikke kjøpt Patek Philippe tidligere, og ønsker å kjøpe et samlerobjekt, får du avslag. Får du bestillingen godkjent, må du regne med en leveringstid fra 1 til 10 år, forteller han.
Nautilus-serien fra Patek Philippe, med referanser som 5712, 5711 og 5740 er av de med lengst leveringstid.
Det kan fort dreie seg om 7–10 år.
FABRIKKENE FØLGER BRUKTMARKEDET INTERNASJONALT
Bjerke forteller at det kan være frustrerende å måtte si nei til så mange potensielle kunder. Aller helst skulle han gjerne levert klokker til alle kundene sine.
– Interessen har økt så kraftig de siste årene at vi har nådd taket på det vi kan få levert fra fabrikkene. Da har vi valgt å følge fabrikkens anbefaling og prioriterer kunder som kan dokumentere kundeforhold og ikke kjøper kun for videresalg. Både vi og fabrikkene følger med på bruktmarkedet internasjonalt, forteller han.
De mest ettertraktede klokkene er med andre ord forbeholdt de med en genuin interesse, som over tid har vist et godt kundeforhold gjennom kjøp av flere forskjellige klokker hos den samme forhandleren.
Da Bjerke valgte å avskaffe de ordinære ventelistene var det kunder som hadde betalt depositum på 10.000 kroner og ventet i lang tid. Men mange fikk telefon fra urmakeren med en skuffende beskjed.
Blant annet fikk mange av dem som hadde satt seg på venteliste på Rolex Daytona fra 2016 og fremover, en telefon med avslag.
– Vi måtte skuffe en del, og gi depositumet tilbake. Når vi vet at vi ikke kunne klare å lavere er det bedre og være ærlig og la kundene få muligheten til å bruke pengene sine på noe annet, sier Bjerke.
PRISØKNING?
Prisene på klokkene øker jevnt og trutt, blant annet på grunn av lønningsnivå ved fabrikkene i Sveits, gull- og stålprisen og valutakurs.
Selv om du har får komme på venteliste for å kjøpe klokken du ønsker deg, og har betalt depositum, er det prisen når klokken blir levert som gjelder. Altså kan prisen være noe helt annet etter noen år på venteliste.
Rolexprisene har ofte kunnet øke med mellom fem og åtte prosent i året. Nå er det derimot to år siden forrige prisøkning, og det diskuteres «høylytt» på diverse diskusjonsforumer på nett om når neste prisøkning vil kunne komme.
– Vi har ikke fått signaler om prisøkning i år, men erfaringsmessig kan det komme i mai, juni eller oktober og vi får ikke beskjed før tidligst uken i forveien. Slik jeg ser valutaen nå har jeg ingen tro på prisøkning i år, og i tillegg har vi nettopp fått trykket opp nye prislister. Det er tvilsomt at fabrikken ønsker å endre prisene bare uker eller måneder etter det, sier Bjerke.
FØLGER LISTEN SLAVISK
Saastad Ur i Porsgrunn, som blant annet er forhandler av Rolex, har valgt å opprettholde ventelistene og følger disse mer eller mindre slavisk.
– Man får ikke fordeler her. En del gode kunder er nok litt sure for at de ikke blir prioritert, men sånn blir det bare, sier daglig leder Espen Saastad.
Flere av Rolex-modellene har de så lange ventelister på at de ikke har kunnet gi hverken et anslag på ventetid, eller har villet ta depositum av kunden. Daytona, Submariner, GMT-Master og Sea-Dweller er også her mest etterspurt.
Det eneste unntaket han har valgt å gjøre, var da den nye GMT-Masteren til Rolex ble lansert. I likhet med Urmaker Bjerke fikk nemlig også Saastad flere hundre henvendelser på denne modellen kort tid etter lansering.
– Jeg får kanskje noen få klokker av denne modellen i år, og der vil jeg prøve å sørge for at de som får kjøpe, ønsker og beholde den og ikke videreselge, sier Saastad.
Selv om opprettholdelsen av ventelisten er gode nyheter for kunder som ønsker å kjøpe seg en sportsmodell fra Rolex uten å nødvendigvis kjøpe flere klokker og utvikle et kundeforhold i forkant, er det også negative sider med systemet.
– Det er klart det er kunder som setter seg på liste på mange klokker og som utnytter det for å selge de samme dag med 20- 30.000 kroner i gevinst. Det er mye hyggeligere når kunden kommer inn i butikken og kjøper en klokke som blir på armen, sier han.