Ja, her har jeg ikke postet noe siden 2018. Det betyr ikke at jeg ikke har lest noe, tvert imot!
Har siden forrige gang lest følgende:
A View From the Hover: My Life in Aviation av John Farley. John var testflyger på blant annet Hawker-Siddeley Harrier (som den het den gangen), men også flere andre typer. Meget interessant for den som er opptatt av slikt (slik f.eks jeg er).
Viper Pilot: A Memoir of Air Combat av Dan Hampton. Forfatteren fløy F-16 for USAF blant annet under siste Gulf-krig. Hamptons skvadron fløy i hovedsak Wild Weasel-oppdrag, det vil si å ødelegge fiendtlig luftvern. En del hårete situasjoner, der det å ta avgjørelser basert på dårlig eller manglende informasjon, i løpet av noen sekunder/millisekunder kan avgjøre om du lever eller dør. Det kreves en spesiell type mennesker for å "prøve" å bli skutt ned!
Blind Man's Bluff: The Untold Story Of American Submarine Espionage av Sherry Sontag og Christopher Drew. UTROLIG SPENNENDE! Handler om ubåtspionasje (altså, spionasje ved bruk av ubåter) og denne boken kan jeg varmt anbefale, enten du er interessert i ubåter eller ikke.
Fregatten KNM Oslos forlis av flaggkommandør (p) Jacob Børresen. Historien om KNM Oslos forlis er glemt av mange. Kort fortalt er det, som alltid, en serie uheldige hendelser som førte til at fregatten gikk på Marsteinen. Bl.a er det ikke pumpet vekk nok vann fra dagtankene, og systemet som skal balansere vanntilførsel til kjelene mot dampbehov var veldig følsomt og kom lett ut av balanse. Det førte til at det var veldig vanlig med såkalt "kjeletripp", altså at brennerne slukket og at det dermed ikke ble produsert mer damp. Dersom dette forekom i trangt farvann var det enhver fartøysjefs største mareritt siden man da bare hadde noen sekunder med damptrykk tilgjengelig til å holde maskinen i gang. Det merkes at Børresen ikke er forfatter av yrke, men jeg syns han har klart å formidle de faktiske hendelsene på en god måte. Han har selv bakgrunn som fartøysjef på Oslo-klasse fregatt så han vet hva han snakker om, og dessuten er deler av kildematerialet tatt fra den offisielle havarirapporten samt flere intervju og samtaler med de som faktisk var ombord da det skjedde. En "artig" bonus for meg er at jeg oppdaget at en kollega faktisk var ombord i KNM Oslo da den forliste.
The Pentagon Wars: Reformers Challenge the Old Guard av James G. Burton. Denne boken er historien om hvordan våpenindustrien hadde anskaffende myndighet i sin lomme. Historier som å nekte å utføre diverse tester på nyanskaffet materiell fordi det bare ville bekrefte at det ikke fungerte etter hensikten og dermed ville få ansvarlig prosjektoffiser til å se dårlig ut, var det mye av på den tiden denne boken tar for seg. Fornøyelig bok, men vet ikke om jeg syns den har noen særlig grad av gjenlesningsverdi.
The Firm: The Inside Story of the Stasi av Gary Bruce. De aller fleste har jo hørt om Stasi. Men hvordan var det egentlig å jobbe i Stasi? Denne boken tar for seg det. Faktisk ganske interessant, det viser vel det jeg har visst i noen år allerede: etterretningsarbeid er mye kjedeligere enn de fleste tror. Likevel var det veldig viktig i DDR, fordi Stasi var en del av hverdagen til alle som bodde der. Gjorde faren din noe dumt på jobben? Du kommer ikke inn på den studieretningen eller det universitetet du ville. Dratt en vits om Honecker i kantina på jobb til en kollega du trodde du kunne stole på? Beklager, det kunne du ikke. Du blir nå omplassert til en skikkelig drittstilling som du aldri kommer deg ut av. Boken tar for seg et par dienststelle i to forskjellige småbyer i DDR, og forteller hvordan det var å jobbe der.
Once a Gun Runner...: The Efraim Diveroli Memoir av Efraim Diveroli, Matthew B. Cox, Ross Reback og Nathan Rostron. Diveroli var en urokråke som ung. Han ble etter litt frem og tilbake ansatt av sin onkel til å hjelpe ham i et firma han drev som leverte utstyr til det amerikanske forsvaret. Diveroli overtok et "shell company" som het AEY Inc og gjorde det til ett av USAs største våpenhandlerfirma på ganske kort tid. Til slutt gikk det til helvete, da han prøvde å lure Department of Defence på en kontrakt om å levere ammunisjon til den afghanske hæren. Han satt fire år i fengsel. At det har blitt laget film (War Dogs, 2016) av denne historien skulle bare mangle!
For øyeblikket leser jeg følgende bøker:
Pegasus, The Heart of the Harrier: The History and Development of the World's First Operational Vertical Take-off and Landing Jet Engine av Andrew Dow. En meget detaljerik gjennomgang av den unike Pegasus-motorens opprinnelse, deretter en meget detaljerik gjennomgang av utviklingstrekkene ved den og alle de små detaljene som har gjort det til den motoren det nå er. Du bør ha noe forkunnskaper og vite hva du leser om før du gir deg i kast med denne hvis du skal få noe ut av den. Meget interessant så langt.
Car Guys vs. Bean Counters: The Battle for the Soul of American Business av Bob Lutz (ja, den Bob Lutz). Handler i bunn og grunn om hvordan Lutz kom inn og reddet GM fra den sikre død. Spørsmålet han stilte seg, var: hvorfor bygget GM det som i grunnen er stygge drittbiler av ræva kvalitet som ingen egentlig ville ha? Svaret var: fordi GM hadde sluppet unna med det, lenge. Men det kunne altså ikke fortsette hvis de skulle overleve. Første halvdel av boken har så langt vært interessant, men nå ser det ut til å degenerere til sutring. Kjenner jeg mister interessen for å fullføre.
Dynastiet Romanov av Simon Sebag Montefiore. Interessant for den som vil sette seg litt inn i Romanovdynastiets oppstandelse og endelikt. Noen av de keiserne var rett og slett klin kaklende gale, og de drev med mye rart mange av dem. Ikke alle var like heldige for Russland. Min favoritt så langt er nok Peter 1 (den store). Hjelpes, for en type!
Peloponneserkrigen av Thukidyd. Ja, hva skal jeg si? Ikke kommet så langt i denne enda, men det er litt vanskelig å holde styr på alle de ulike folkeslagene. Den er tunglest. Likevel interessant å lese noe skrevet av den historiske metodens far.
Hærføreren Otto Ruge av Tom Kristiansen. Meget bra så langt. Ruge er i mine øyne uten tvil den riktige mannen til å overta rollen som Kommanderende General etter at regjeringen mer eller mindre tvang Kristan Laake til å pensjonere seg i aprildagene 1940. Man får også et godt innblikk i hans tilværelse som krigsfange i Tyskland etter kapitulasjonen. Gleder meg til å lese denne ferdig, jeg kjenner at jeg har fått stor respekt for Ruge som person og ikke minst hvilke valg og utfordringer han stod overfor under krigen i Norge, 1940. Anbefales!
Bitter Harvest av Ian Smith (ja, "den" Ian Smith). Smith var, som mange nok vet, statsminister i det som en gang i tiden het Rhodesia. Tittelen på hans biografi er neppe tilfeldig valgt. Det er spennende å lese om hvilken verdensanskuelse og hvilke tanker som rådet i det rhodesiske parlamentet den gangen de bestemte seg for å erklære seg uavhengige. Forhandlingene var kompliserte - for Smith-regjeringen i allefall. Det gikk som det måtte gå med Rhodesia, og landet kjenner vi i dag som Zimbabwe. Man må selvfølgelig lese slike bøker med litt kritisk blikk, men det er nå likevel alltid flere sider av en sak.
Det skulle vel være noe. Har lest noen andre bøker også, men ikke alle jeg gidder å nevne her.