Inspirert av @Edzilla, testet jeg min egen variant av PIV på førstedag. Pinnekjøtt funker i vaffel det også.
Vis vedlegg 227194
Vakkert!
Inspirert av @Edzilla, testet jeg min egen variant av PIV på førstedag. Pinnekjøtt funker i vaffel det også.
Vis vedlegg 227194
Hvilke poteter brukte du? Det er vel kokefast som gjelder..I mangel av passende øl å bade potetene i forsøkte jeg med vann i bunnen av gryten når kjøttet skulle dampes. Tenkte kanskje at det er fettet og saltet som gjør at potetene holder seg hele.
Det er det ikke.
I mangel av passende øl å bade potetene i forsøkte jeg med vann i bunnen av gryten når kjøttet skulle dampes. Tenkte kanskje at det er fettet og saltet som gjør at potetene holder seg hele.
Det er det ikke.
Jeg pleier bruke uskrelte mandelpoteter og vann; det går bra.Hvilke poteter brukte du? Det er vel kokefast som gjelder..
En faktor som kan være avgjørende er oppvarmingshastigheten. Dersom potetene tilbringer lang tid mellom 60 og 70 °C vil enzymet pektinmetylesterase, PME, herde pektinet i potetene. Erik Fooladi beskriver et forsøk hvor han tester dette med en bacalao i boka 'Kjemi på kjøkkenet'. Jeg er ikke så sikker på om dette kan være den eneste forklaringen, siden jeg pleier ikke å bruke mer vann enn at det nesten dekker potetene og koke det opp på full effekt på en induksjonsplate, så oppvarmingstiden er kort, men jeg har aldri målt den. Her trengs mer forskning.
Vis vedlegg 228365Vis vedlegg 228366
Ved høve skal jeg sette opp et kontrollert to-faktorforsøk med saltkonsentrasjon og temperatur.
Litt mer om PME i praksis:
Ved høve skal jeg sette opp et kontrollert to-faktorforsøk med saltkonsentrasjon og temperatur.
Litt mer om PME i praksis:
Og ikke minst 50% på pinnekjøtt!Nå kan ikke lørdagen komme raskt nok. For det er meldt om stålende forhold for pinnekjøtt!
Kjører forsøk i vinterferien dersom de dårlige værmeldingene slår til.Ved høve skal jeg sette opp et kontrollert to-faktorforsøk med saltkonsentrasjon og temperatur.
Litt mer om PME i praksis:
Har en pakke pinnekjøtt (bog) som ikke ble spist i jula, så til helga blir det julemiddag igjen.
Det perfekte pinnekjøttmåltid:
-pinnekjøtt (av ypperste kvalitet) vannes ut, dampes på mandelpoteter/gulløyepoteter, skjerpes.
-potetene tas ut når kjøttet er ferdig og ristes i en gryte med litt smør og sukker. Karamelliseres.
-lag finsk kålrabistappe (magisk!!)
-lag hvit saus med litt sjy fra kjøttet.
Serveres med juleøl og god akevitt
Bedre blir det ikke...
Ja, nydelig med pinnekjøtt! Det er pinnekjøttet som settes litt i ovnen etter at det er ferdig dampet (skjerpes).Blei sulten bare av å lese dette!
Hva betyr "skjerpes" når det gjelder potetene?
Hva er finsk kålrabistappe?